Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Γλωσσολογία

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ.: Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση (25/5/24)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. διοργανώνει το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 από τις 10.30 έως τις 13.30 διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση». Βασικός στόχος: Πώς με την κατάλληλη διδακτική διαδικασία μπορεί να οδηγηθεί το μαθητικό κοινό να "ανακαλύψει" και να κατανοήσει ζητήματα που αφορούν τη γλωσσική ποικιλία.

    Το Σεμινάριο διαρθρώνεται σε τέσσερις φάσεις ως εξής (συντονιστής: Θανάσης Μιχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.):

    1η φάση: παρουσίαση: «Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση» (Άννα Ιορδανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών),

    2η φάση: παρουσίαση: «Του διεθνούς ή του διεθνή: διδάσκοντας τη γλωσσική ποικιλία μέσα από διαφορετικά κειμενικά είδη» (Μαρία Καμηλάκη, διδάσκουσα Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου),

    3η φάση: παρουσίαση: «Θεωρούνταν/εθεωρείτο/θεωρούταν: γλωσσική ποικιλία και επίσημο/ανεπίσημο ύφος ή σωστό/λάθος;» (Κατερίνα Αλεξανδρή, Επίκουρη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.),

    4η φάση: τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και συζήτηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Ινστιτούτου.

    25 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 23/04/2024 μέχρι και 05/09/2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές» : Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : diadromes@greeklanguage.gr

    Skype : Διαδρομές - Routes

    Τηλ. : (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα το Δελτίο Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    24 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο: Φοίβος Παναγιωτίδης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (26/4/2024)

    Μετά τον δεύτερο επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσσαλονίκης,
    οι αφίξεις αγαπημένων συγγραφέων του αναγνωστικού κοινού θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

    Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του ΟΜΜΘ είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλησμόνητες συζητήσεις.

    Στις 26 Απριλίου 2024, και ώρα 19:00 (ΦΟΥΑΓΙΕ M1) προσκεκλημένοι είναι ο κ. Φοίβος Παναγιωτίδης (Συγγραφέας, Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας, ο κ. Γιώργος Πολυμενέας (Δημοσιογράφος) και η κα Νίνα Τοπιντζή (Καθηγήτρια ΑΠΘ).

    Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

    19 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    5ος κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων από το Ανοικτό Παν/μιο Κύπρου: Γ. Ανδρουτσόπουλος: ''Γραφική προσωδία και πολιτικός λόγος στο ελληνικό Reddit'' (19/4/2024)

    Τηλεδιάλεξη του 5ου Κύκλου Τηλεδιαλέξεων με τίτλο ''Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί'', διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ''Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία'' του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), την Παρασκευή 19 Απριλίου με ομιλητή τον κ. Γ. Ανδρουτσόπουλο (Καθ. Γερμανικής Γλωσσολογίας και Γλωσσολογίας των Μέσων στο Παν/μιο του Αμβούργου) με θέμα : ''Γραφική προσωδία και πολιτικός λόγος στο ελληνικό Reddit''.

    Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί στις 18:00 μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

    Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7

    16 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Διάλεξη του κ. Κ. Άντζακα με θέμα: ''Η έννοια της Γραμματικής στις νοηματικές γλώσσες'', Παν/μιο Πατρών (22/4/2024)

    Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, και ώρα 14:00-17:00, στην αίθουσα ΠΑΜ14 Παν/μίου Πατρών,
    θα δοθεί διάλεξη από τον κ. Κλήμη Άντζακα (Πανεπιστήμιο Πατρών) με θέμα: ''Η έννοια της Γραμματικής στις νοηματικές γλώσσες'' στο πλαίσιο του μαθήματος ''Εξέλιξη της Γλωσσολογικής Θεωρίας και Σκέψης''.

    16 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα με θέμα: ''Ρευστός ρατσισμός & συγκρουσιακές γλωσσικές κληρονομιές'' Παν/μιο Πατρών (12/4/2024)

    Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος TRACE (Ανιχνεύοντας τον ρατσισμό στον αντιρατσιστικό λόγο: μια κριτική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο για τη μεταναστευτική και προσφυγικό κρίση, ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) το Τμ. Φιλολογίας Ειδίκευση Γλωσσολογίας Παν/μίου Πατρών και το Τμ. Επιστημών Αγωγής Ευρωπαϊκού Παν/μίου Κύπρου, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: ''Ρευστός ρατσισμός & συγκρουσιακές γλωσσικές κληρονομιές''.

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 από ώρα 12.15 - 17.30, στο Εργαστήριο Τμήματος Φιλολογίας και υβριδικά.

    11 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Α. Αλβανούδη, Τα ελληνικά της διασποράς: Η περίπτωση της Αυστραλίας (15/4/24)

    Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη της κ. Αγγελικής Αλβανούδη, καθηγήτριας του ΑΠΘ, με θέμα: «Τα ελληνικά της διασποράς: Η περίπτωση της Αυστραλίας».

    Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live

    ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μέρος του νέου κύκλου των 10 ετήσιων διαδικτυακών διαλέξεων, μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    Για το πρόγραμμα των διαλέξεων, βλ. συνημμένο

    09 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    5ος κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων από το Ανοικτό Παν/μιο Κύπρου: Σ. Ιακωβίδου: ''Ξαναγράφοντας την παιδική ηλικία: η περίπτωση της Μαργαρίτας Καραπάνου'' (12/4/2024)

    Τηλεδιάλεξη του 5ου Κύκλου Τηλεδιαλέξεων με τίτλο ''Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί'', διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ''Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία'' του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 με ομιλήτρια την κα Σ. Ιακωβίδου (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) με θέμα : ''Ξαναγράφοντας την παιδική ηλικία:
    η περίπτωση της Μαργαρίτας Καραπάνου'' .

    Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 18:00 και θα διεξαχθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

    Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7

    08 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Παρουσίαση στην Κομοτηνή της έκδοσης του ΜΙΕΤ σε συνεργασία με το ΚΕΓ: Δημώδης πεζός λόγος του 16ου αιώνα (8/4/2024)

    Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη σε συνεργασία με το Εργαστήρι Βυζαντινής Δημώδους και Μεταβυζαντινής/Πρώιμης Νεοελληνικής Γραμματείας Hans & Nikki Eideneier του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου: ''Δημώδης πεζός λόγος του 16ου αιώνα'' των Ε. Κακουλίδη-Πάνου, Ε. Καραντζόλα και Κ. Τικτοπούλου (έκδ. ΜΙΕΤ, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας), τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 και ώρα 19.30.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Κομοτηναίων, Ελ. Βενιζέλου 52.

    Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Τζιάτζη, Καθ. Τμ. Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ

    Θα μιλήσουν οι:

    - Στέλλα Χελιδώνη, Επικ. Καθ. Τμ. Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
    - Ασημάκης Φλιάτουρας, Επικ. Καθ. Τμ. Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

    Θα παρευρεθούν οι συγγραφείς Ελένη Καραντζόλα, Καθ. Τμ. Μεσογειακών Σπουδών Παν/μίου Αιγαίου και η Κατερίνα Τικτοπούλου, Αν. Καθ. Τμ. Φιλολογίας Α.Π.Θ.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια της εφημερίδας ''Παρατηρητής της Θράκης''
    κα Τζένη Κατσαρή - Βαφειάδη.

    01 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    5ος κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων από το Ανοικτό Παν/μιο Κύπρου: Σ. Αρμοστής: ''Η χρήση της κυπριακής ελληνικής στη δημόσια σφαίρα: μια διερεύνηση της αυξανόμενης ορατότητάς της'' (5/4/2024)

    Τηλεδιάλεξη του 5ου Κύκλου Τηλεδιαλέξεων με τίτλο ''Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί'', διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ''Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία'' του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στις 18.00, με ομιλητή
    τον κ. Σ. Αρμοστή (Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου) με θέμα: ''Η χρήση της κυπριακής ελληνικής στη δημόσια σφαίρα: μια διερεύνηση της αυξανόμενης ορατότητάς της'' .

    Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 18:00 και θα διεξαχθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

    Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7

    01 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...81   Επόμενο >