Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Γλωσσολογία

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Ανακοίνωση από τη Δ.ΕΛ.ΕΞΩ: "Χαρτογραφήσεις" και Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας για το 2025

    Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό) ανακοινώνει το πρόγραμμα των φετινών «Χαρτογραφήσεων» της ομάδας κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της Ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό, καθώς και την ημερομηνία και θεματική της διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας για το 2025.

    «Χαρτογραφήσεις»

    Η επόμενη συνάντηση των «Χαρτογραφήσεων» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και ώρα Ελλάδας 14:00 με 16:00.

    Στις 29 Νοεμβρίου, θα υπάρξουν τοποθετήσεις από την Άννα Χατζηπαναγιωτίδου σχετικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία και από τις Σταυρούλα Αυγουροπούλου Ντερτσένυι και Χριστίνα Πάρτιτς Κάκουκ σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ουγγαρία.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom
    Meeting ID: 961 4649 2928
    Passcode: 023583

    Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

    Η φετινή ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 από τις 15:00 μέχρι τις 18:30 (ώρα Ελλάδας) και θα έχει θέμα «Φωνές νέες ερευνητών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό»

    Κύριος στόχος της ημερίδας θα είναι να αναδειχθούν σύγχρονες προσεγγίσεις και μορφές διδασκαλίας, εκμάθησης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας όπως αυτές αναδεικνύονται σε διάφορα επίσημα και ανεπίσημα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα εκτός Ελλάδας και Κύπρου. Οι ερευνητικές εργασίες που θα παρουσιαστούν, βασίζονται σε τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα και αποσκοπούν στο να φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της γλωσσικής και πολιτισμικής εκπαίδευσης όπως αυτές μελετώνται από νέους/-ες ερευνητές/-ριες σε διάφορα στάδια της ακαδημαϊκής τους πορείας. Μέσα από την ημερίδα επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τη δουλειά αυτών των ερευνητών/-ριών, προωθώντας παράλληλα τον διάλογο για την εξέλιξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο διεθνές πλαίσιο. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων αναμένεται να συμβάλει στην κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον χώρο της εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας εκτός συνόρων.
    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα θα ανακοινωθούν σύντομα.

    22 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Παρουσίαση βιβλίου της κ. Φ. Κουτσούγερα με τίτλο: ''Λεξικό του ιδιώματος της βορειοανατολικής Αρκαδίας'', Αθήνα (18/10/2024)

    Παρουσίαση του βιβλίου της κ. Φ. Κουτσούγερα με τίτλο: ''Λεξικό του ιδιώματος της βορειοανατολικής Αρκαδίας'' θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65).

    Το βιβλίο θα παρουσιάσει μαζί με τη συγγραφέα ο Βασίλης Αργυρόπουλος, γλωσσολόγος – λεξικογράφος, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη).

    17 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Colloquium Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ (19/10/2024)

    Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο του Colloquium Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμ. Φιλολογίας ΕΚΠΑ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη
    διαδικτυακή ομιλία του κ. Μάνου Λαμπίδη (Τομέας Γλωσσολογίας) με τίτλο: ''Χρόνος, όψη και ποιόν ενεργείας στα συντάγματα με να: Μια ποσοτική ανάλυση στο κειμενικό είδος των αυθόρμητων συνομιλιών'',
    και ώρα 17.00-19.00 μ.μ.

    17 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Ομιλία της Cristina Visiers Würth με τίτλο: ''Weaving carpets, understanding snails, talking over pendulums and crossing bridges: everyday stories from a German cultural competence service'', Παν/μιο Θεσσαλίας (16/10/2024)

    Το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών (ΤΓΔΣ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας προσκαλεί στην ομιλία της Cristina Visiers Würth, Υπεύθυνης της Υπηρεσίας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Μετανάστευσης και Προσφύγων της Νομαρχίας του Böblingen (Γερμανία), με τίτλο: ''Weaving carpets, understanding snails, talking over pendulums and crossing bridges: everyday stories from a German cultural competence service''

    Η ομιλία θα γίνει στο Αμφιθέατρο Σαράτση (παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, 3ος όροφος) την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 7.00 μ.μ., και διοργανώνεται στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Διακαλλιτεχνικών και Πολιτισμικών Σχέσεων (ΔΙΑ.ΠΟ.) του ΤΓΔΣ και απευθύνεται σε όλες/ους τις/τους φοιτήτριες/τές του Τμήματος.

    Συντονισμός: Έλενα Αναστασάκη

    11 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα από τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Αποφοίτων και Φοιτητών Σημειωτικής ΑΠΘ: Σημειωτική & Εκπαίδευση (16/10/24)

    Ο SemioLogos-Σύλλογος Μεταπτυχιακών Αποφοίτων και Φοιτητών Σημειωτικής ΑΠΘ διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Σημειωτική & Εκπαίδευση", στις 16 Οκτωβρίου 2024 στο Εργαστήριο Σημειωτικής ΑΠΘ - AUTH SemioLab (ισόγειο Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής ΑΠΘ).

    Ομιλητές:
    - Mariza Georgalou (Παν. Δυτικής Μακεδονίας), Από την Bluey και τον ΛΕΞ στο TikTok: Διδακτικά σενάρια για το μάθημα της γλώσσας στο πλαίσιο των πολυγραμματισμών.

    - Μαρία Παπαδοπούλου (ΑΠΘ) & Κατερίνα Μακρή (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αξιοποιώντας την πολυτροπικότητα στην εκπαίδευση παιδιών με μεταναστευτική/προσφυγική εμπειρία.

    - Χριστίνα Χατζηγιαννίδου & Anastasia Stamou (ΑΠΘ), Κατασκευές της γερμανικότητας και της ελληνικότητας στο πλαίσιο εκμάθησης της Γερμανικής ως ΞΓ2 στο δημόσιο σχολείο.

    - Δημήτρης Κουτσογιάννης (ΑΠΘ), Σημειωτική και εκπαίδευση: από τη μικρή στη μεγάλη εικόνα.

    09 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Ε. Καραντζόλα, Διατήρηση, απώλεια και ανάκτηση της ελληνοφωνίας στην Καππαδοκία (14/10/24)

    Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη της κ. Ελένης Καραντζόλα, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα: «Διατήρηση, απώλεια και ανάκτηση της ελληνοφωνίας στην Καππαδοκία».

    Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live
    ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μέρος του νέου κύκλου των 10 ετήσιων διαδικτυακών διαλέξεων, μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    09 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    10ο Συνέδριο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Θεωρίας της Γλωσσολογίας στην Ιταλία (10-12/10/24)

    Στις 10-12 Οκτωβρίου 2024 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 10ο Συνέδριο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Θεωρίας της Γλωσσολογίας. Το Συνέδριο θα γίνει στην Καλαβρία.

    Το συνέδριο θα κορυφωθεί στις 12 Οκτωβρίου στο Gallicianò, με ειδική θεματική συνεδρία αφιερωμένη στην ελληνική διάλεκτο του Σαλέντο (Καλαβρία). Θα συμμετάσχουν πάνω από 70 επιφανείς μελετητές και ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

    03 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διημερίδα από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, ΑΠΘ: Όψεις του Προφορικού Λόγου (4-5/10/24)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ. διοργανώνει διημερίδα με θέμα Όψεις του Προφορικού Λόγου στις 4-5 Οκτωβρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.). Η διημερίδα διεξάγεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου για τον προφορικό λόγο και του ερευνητικού προγράμματος Γλωσσική Διεπίδραση και Ανάλυση Συνομιλίας.

    Στη διημερίδα έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν με κεντρικές ομιλίες οι:
    Prof. Galina Bolden (Rutgers University, USA),
    Prof. Geoffrey Raymond (University of California at Santa Barbara, USA).

    Οι παρουσιάσεις της διημερίδας θα γίνουν όλες διά ζώσης. Ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα και διά ζώσης και διαδικτυακής παρακολούθησης των ομιλιών.

    01 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακά μαθήματα της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ, Επίπεδο Γ2.2 (5ος κύκλος) (Οκτ.-Δεκ. 2024)

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στον πέμπτο κύκλο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Διαδικτυακά μαθήματα της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας – Επίπεδο Γ2.1», διάρκειας 90 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί κατά τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2024 και θα υλοποιηθεί με μεικτή εξ αποστάσεως διδασκαλία: ασύγχρονη μέσω της πλατφόρμας elearning.auth.gr και σύγχρονη μέσω της πλατφόρμας Zoom.

    Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση του επιπέδου γλωσσομάθειας στην ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα, ώστε οι μη φυσικές/οί ομιλήτριες/τές της ελληνικής που διαμένουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό να προσεγγίσουν το επίπεδο των φυσικών ομιλητριών/ών ανώτερης μόρφωσης (επίπεδο Γ2 – Άριστη Γνώση σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς).

    Στους επιμέρους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται η εξάσκηση και ενίσχυση των τεσσάρων γλωσσικών δεξιοτήτων (κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου). Επιπλέον, επιδιώκεται ο ακαδημαϊκός γραμματισμός των εκπαιδευομένων, με κειμενοκεντρικές προσεγγίσεις, σε θεματικές που άπτονται της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη διαχρονία και τη συγχρονία τους.

    Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος του προγράμματος (Γ2.2) κατά το εαρινό εξάμηνο για όσες/ους θέλουν να ολοκληρώσουν το επίπεδο Γ2 και να πάρουν μέρος στις Εξετάσεις για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

    24 Σεπ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Ν. Λιόσης, Η Τσακωνική διάλεκτος (16/9/24)

    Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Νίκου Λιόση, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η Τσακωνική διάλεκτος».

    Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live

    ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μέρος του νέου κύκλου των 10 ετήσιων διαδικτυακών διαλέξεων, μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    Για το πρόγραμμα των διαλέξεων, βλ. συνημμένο

    11 Σεπ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...84   Επόμενο >