Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Γλωσσολογία

715 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Γλωσσολογία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόγραμμα 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου Παν/μίου Ιωαννίνων: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ (4-7/7/23)

    Από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που θα πραγματοποιηθεί από 4 ως 7 Ιουλίου 2023, στο ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα νέων Αυλώνα.

    01 Jun 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη νέας περιόδου για το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 24/04/2023 μέχρι και 01/09/2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.greek-language.gr/routes/.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος. Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας. Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων. - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών:
    https://www.greek-language.gr/routes/.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές»: Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com

    Skype: Διαδρομές - Routes

    Τηλ.: (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Στα συνημμένα μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου και στα αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά

    31 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Δια ζώσης σεμινάρια Τομέα Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ (1/6/2023)

    Την Πέμπτη 01-06-2023, στις 10:00, στο Εργαστήριο Φωνητικής και Υπολογιστικής Γλωσσολογίας (αίθουσα 622) του ΕΚΠΑ, θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης σεμινάριο έτος με θέμα "Απλοποίηση των συμφωνικών συμπλεγμάτων [Αποφρακτικό+ Αποφρακτικό] στον παιδικό λόγο της Ελληνικής". Τη διάλεξη θα παρουσιάσει η προσκεκλημένη ομιλήτρια Ιωάννα Κάππα (Πανεπιστήμιο Κρήτης).

    30 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος στο Παν/μιο Ιωαννίνων: Ελληνική Παιδαγωγική και Εκπαιδευτική Έρευνα (10-12/11/23)

    Η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνει τη διοργάνωση του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα: «Ελληνική Παιδαγωγική και Εκπαιδευτική Έρευνα», κατά το διάστημα 10–12 Νοεμβρίου 2023 στα Ιωάννινα.

    Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:

    α. Προφορικές ανακοινώσεις

    β. Θεματικά συμπόσια

    γ. Αναρτημένες ανακοινώσεις

    Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο Συνέδριο με προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση ή με θεματικό συμπόσιο θα πρέπει να στείλουν την περίληψη της ανακοίνωσής τους στη φόρμα που επισυνάπτεται (μέχρι 400 λέξεις), το αργότερο έως την 31η Μαΐου 2023, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: , για να προωθηθεί εγκαίρως στους αρμόδιους κριτές

    29 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Δια ζώσης σεμινάρια Τομέα Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ (24/5/23)

    Την Τετάρτη 24-05-2023, στις 12:00, αίθουσα 622, στο Εργαστήριο Φωνητικής και Υπολογιστικής Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, ΕΚΠΑ θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης σεμινάριο έτος με θέμα "Η αυτοπτικότητα και η κατάκτηση της κωδικοποιήσής της στη σύνταξη και τη μορφολογία".

    Τη διάλεξη θα παρουσιάσει η προσκεκλημένη ομιλήτρια Αρχόντω Τερζή (Πανεπιστήμιο Πατρών)

    24 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Απρ. - Ιούν. 2023)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια το οποίο υπεγράφη ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) ιστορία της γλώσσας, (β) λεξικογραφία και (γ) κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.). Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live, ενώ τα βίντεο των διαλέξεων θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre

    Θα προηγηθεί σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους του Προέδρου του ΚΕΓ, ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρου Παπαγγελή.
    Οι πρώτες τέσσερις διαλέξεις θα μεταδοθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

    Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Νικόλαος Παντελίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) «Η ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821» Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) «Το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας» Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Mark Janse (Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο) «Η ελληνική γλώσσα της Μικράς Ασίας» Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 και ώρα 18.00 Ομ. Καθ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ακαδημία Αθηνών) «Το λεξικογραφικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών»

    Σας ευχόμαστε καλή ακρόαση!

    24 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Ανάρτηση διαλέξεων του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών στο διαδίκτυο

    Στο νέο κανάλι του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών στο YouTube θα βρείτε αναρτημένες τις δύο διαλέξεις που διοργάνωσε το Ινστιτούτο στις 29 Μαρτίου και στις 3 Μαΐου 2023.

    24 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Συνέδριο στο Παν/μιο Κρήτης: Υπολογιστική Φυλογενετική και Γλωσσική (Προ)ιστορία: Επιτεύγματα, προκλήσεις και προοπτικές (23-25/5/23)

    Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργανώνει Συνέδριο με θέμα : "Υπολογιστική Φυλογενετική και Γλωσσική (Προ)ιστορία: Επιτεύγματα, προκλήσεις και προοπτικές". Το Συνέδριο πραγματοποιείται 23-25 Μαΐου 2023 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο “ΞΕΝΙΑ” (​Νικολάου Ψαρρού 46, Ρέθυμνο).

    Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ModelGloss, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την κα Έλενα Αναγνωστοπούλου, Τομέας Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Παν/μιο Κρήτης.

    23 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή ομιλία από το Παν/μιο Θεσσαλίας: Alessandro Benati, Innovation in second language teaching: Reconnecting to SLA (10/5/23)

    Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας (ΕργΓΛΩ) του Τμήματος Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών, Παν/μίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου 2023 διαδικτυακή (μέσω MS Teams) ομιλία του Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του University College Dublin, κ. Alessandro Benati, με θέμα: Innovation in second language teaching: Reconnecting to SLA.

    09 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Εκδηλώσεις του ΚΕΓ στη 19η ΔΕΒΘ (5 & 7/5/23)

    Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις με τις οποίες συμμετείχε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 ο καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας (ΑΠΘ) και διευθυντής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ κ. Χρήστος Τσαγγάλης και ο καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Ανδρέας Μαρκαντωνάτος μίλησαν για το βιβλίο Αρχαϊκό έπος: προσεγγίσεις και προοπτικές και επεσήμαναν τα ερωτήματα που απασχολούν τη σύγχρονη έρευνα και τις μελλοντικές προοπτικές της επικής ποίησης.

    Τέλος, την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στην εκδήλωση με θέμα: Το Χρηστικό λεξικό της νέας ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών και το Λεξικό της μεσαιωνικής δημώδους γραμματείας του Εμμανουήλ Κριαρά στην ψηφιακή εποχή, παρουσιάστηκαν τα δύο εμβληματικά λεξικά από τον Ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας και επιμελητή του Χρηστικού λεξικού κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και τον Ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας, διευθυντή του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ και επιστημονικό υπεύθυνο του Λεξικού Κριαρά κ. Γεώργιο Γιαννάκη. Επισημάνθηκε η σπουδαιότητα των δύο λεξικών στην καταγραφή της ελληνικής γλώσσας στη σημερινή της δυναμική μορφή και αναδείχθηκε η προσπάθεια ‘συνομιλίας’ των δύο λεξικών σε έναν κατάλληλα σχεδιασμένο ψηφιακό λεξικογραφικό κόμβο. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Θεόδωρος Παπαγγελής.

    08 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...72   Next >