Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Συνέδρια & Ημερίδες

2,194 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Γλωσσολογία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    20ο Συνέδριο International Clinical Phonetics and Linguistics Association, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (24-27/6/2025)

    Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε τη διοργάνωση υπό την αιγίδα του Τμήματος Λογοθεραπείας και του Πανεπιστημίου Πατρών του 20ου συνεδρίου International Clinical Phonetics and Linguistics Association (ICPLA), που θα διεξαχθεί στην Πάτρα από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου 2025, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Το συνέδριο εστιάζει στην εφαρμογή της γλωσσολογίας και της φωνητικής στις διαταραχές λόγου και ομιλίας. Στόχος μας είναι η ανταλλαγή θεωρητικών απόψεων και η ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για την αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία διαταραχών επικοινωνίας.

    Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο συνέδριο, παρουσιάζοντας το επιστημονικό σας έργο ή/και παρακολουθώντας τις εργασίες του συνεδρίου και να συμβάλλετε σε ένα εποικοδομητικό επιστημονικό διάλογο.

    Ιστοσελίδα Συνεδρίου: https://logoth.upatras.gr/en/icpla2025/

    Πρόεδρος της Επιτροπής Συνεδρίου Δρ. Ελευθερία Γερονίκου

    17 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    11ο Σχολείο Υποψηφίων διδακτόρων/ισσών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παν/μίου Θεσσαλίας, Bόλος (27-28/6/2025)

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής έχει την τιμή να ανακοινώσει τη διεξαγωγή του 11ου Σχολείου Υποψηφίων Διδακτόρων/ισσών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 και
    το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο Σαράτση του Παραλιακού Συγκροτήματος Παπαστράτος.

    Το Σχολείο Υποψηφίων Διδακτόρων/ισσών αποτελεί μια καθιερωμένη πλέον πρωτοβουλία του Τμήματος, με στόχο την υποστήριξη και ενίσχυση της ερευνητικής πορείας των υποψηφίων διδακτόρων/ισσών.

    Στο πλαίσιο αυτής της διήμερης συνάντησης, παρέχεται η δυνατότητα σε νέους/ες ερευνητές/τριες να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τον επιστημονικό διάλογο, να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και να ανταλλάξουν ιδέες, προβληματισμούς και μεθοδολογικές προσεγγίσεις.

    17 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Εσπερίδα με τίτλο: ''Νίκος Καζαντζάκης – Τόποι της ψυχής'', Βρυξέλλες (18/6/2025)

    Την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, από τις 18:00 έως τις 20:00, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο (Rue des Petits Carmes 10, 1000 Bruxelles) διοργανώνεται Εσπερίδα με τίτλο: ''Νίκος Καζαντζάκης – Τόποι της ψυχής'' από το Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών “ΑΡΓΩ” και το παράρτημα Βελγίου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), σε συνεργασία με τον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

    Η εκδήλωση θα εξετάσει, μέσα από επιστημονική και βιωματική προσέγγιση, τόπους που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, από το Άγιο Όρος και την Αίγινα έως την Αφρική και το Παρίσι. Παράλληλα, θα αποτελέσει φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου στοχαστή και πανεπιστημιακού δασκάλου Αλέξη Πολίτη.

    Η Εσπερίδα είναι ανοικτή στο κοινό και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο.

    16 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Νέα για την Πύλη :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες :: Επιστημονικές Δημοσιεύσεις :: Ερευνητικά Προγράμματα :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις :: Τύπος :: Απόψεις

    Λεξιλογείον: μιλώντας για λέξεις...

    Διαβάστε τη δημοσίευση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη στήλη "Λεξιλογείον" της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής

    Αναδημοσίευση από το φύλλο της 8ης Ιουνίου 2025

    ταυτότητες (παλιές, καινούριες και υπερκαινοφανείς)

    Το μεταλλείο της αρχαίας ελληνικής παραμένει ανοιχτό και ενεργό, τα μεταλλεύματά του είναι εύχρηστα στην αρχική τους μορφή αλλά και αρκετά ευέλικτα για να αναλάβουν καθήκοντα νέας σήμανσης.

    ταυτότητες (παλιές, καινούριες και υπερκαινοφανείς)

    Η μόνη σημασία της λέξης «ταυτότης» στην αρχαιότητα ήταν αυτή που αναγνωρίζουμε σήμερα στη φράση «ταυτότητα απόψεων», και στην «ταυτότητα» των γονέων αποδίδει ο Αριστοτέλης τη σχέση αγάπης ανάμεσα σε αδέλφια. Με άλλα λόγια η σημερινή έννοια της ταυτοποίησης είναι συνυφασμένη με τα δελτία ταυτότητας και τα διαβατήρια, τα οποία, όσο ξέρουμε, δεν χρειάστηκαν οι πάλαι ποτέ Αθηναίοι που ανηφόριζαν από το κράτος της Αθήνας σ’ εκείνο των Θηβών.

    Όμως και αυτοί που εξέδωσαν τα πρώτα σχετικά δελτία δεν είχαν προβλέψει ότι η ταυτότητα θα γινόταν κάποτε casus belli στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής ταυτοτήτων ούτε είχαν φανταστεί την τροπική αναβλάστηση ταυτοτικών προσήμων καθώς οι κοινωνίες ανακινούσαν φυλετικά ζητήματα, ιχνηλατούσαν τη μεθοριακή γραμμή ανάμεσα σε βιολογικό και κοινωνικό φύλο, άνοιγαν διάπλατα τον ορίζοντα του σεξουαλικού προσανατολισμού ή ανέβαζαν τα κλικ ενσυναίσθησης απέναντι σε ομάδες αποκλεισμένων και αναξιοπαθούντων. Και πολύ περισσότερο δεν είχαν φανταστεί ότι κάποια ελλόγιμη Αμερικανίδα θα προλόγιζε ένα βιβλίο της με την ταυτοτική πολυσήμανση «μαύρη, μητέρα, λεσβία». Και δεν ξέρει κανείς αν πρόκειται για απλή και ανυστερόβουλη αυτοσύσταση ή για εντολή ρύθμισης του αναγνωστικού βλέμματος στο ταυτοτικό mode.

    Το ντοκουμέντο που εκδίδει το αστυνομικό τμήμα δεν αναγράφει τίποτε από όλα αυτά, αλλά η πολιτική και ο πόλεμος ταυτοτήτων διεξάγεται ακριβώς με τέτοια συνθήματα και ιαχές – που σημαίνει ότι όσο και αν η ψηφιακή τεχνολογία εκσυγχρονίσει τα δελτία ταυτότητας, η κρίσιμη ταυτοποίησή μας μπορεί να παίζεται αλλού.

    ______________________________________________

    Σε συνεργασία με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας δημοσιεύει δύο λέξεις την εβδομάδα στην στήλη «Λεξιλογείον», στο ένθετο των Νέων Εποχών του «Βήματος» (και στην ηλεκτρονική έκδοση). Οι σχετικές καταχωρίσεις θα αναδημοσιεύονται στα διαδικτυακά μέσα του ΚΕΓ και σε ειδική ενότητα της ιστοσελίδας του ΚΕΓ.

    Σχολιάζονται λέξεις που είτε παρουσιάζουν ενδιαφέρον από ιστορική άποψη (ετυμολογία, ταξίδι της λέξης μέσα στον χρόνο) είτε «πριμοδοτούνται» από τη σύγχρονη γλωσσική (και όχι μόνο) επικαιρότητα, μεταξύ άλλων. Ο σχολιασμός ̶ σύντομος, μακριά από κάθε διάθεση γλωσσικής διδασκαλίας ̶ θα κινητοποιεί, πιστεύουμε ευχάριστα, την ανάδυση ρητών και υπόρρητων σημασιών, διασυνδέοντας ακόμη και γνωστές σημασίες με σύγχρονα νοήματα.

    Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις

    13 Jun 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Συνέδριο για την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα και πολυγλωσσία από το Ινστιτούτο Ελληνογλωσσίας (5-6/6/25)

    Το Ινστιτούτο Ελληνογλωσσίας (ΙΝΕΛ) διοργανώνει Διεθνές συνέδριο για την ελληνική ως δεύτερη / ξένη γλώσσα και πολυγλωσσία. Το Συνέδριο θα γίνει στις 5-6 Ιουνίου 2025, στο
    Ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental (Λεωφ. Συγγρού 89-93, Αθήνα).
    To Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται από τo ΙΝΕΛ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών).

    Η εγγραφή για τη διά ζώσης συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.
    Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ
    Με την εγγραφή σας, θα λάβετε QRcode για την είσοδo στο χώρο του συνεδρίου.

    Στους συμμετέχοντες/Στις συμμετέχουσες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

    30 May 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Trends in Classics – Historiography με τίτλο: ''All the King’s Writers: Tradition and Renewal in the Ancient Histories of Alexander the Great'', Ακαδημία Αθηνών (3,4/6/2025)

    Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ συνδιοργανώνουν το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Trends in Classics – Historiography με τίτλο: ''All the King’s Writers: Tradition and Renewal in the Ancient Histories of Alexander the Great'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025 στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.

    Το συνέδριο διερευνά τις συνθήκες διαμόρφωσης και εξέλιξης της ελληνορωμαϊκής λογοτεχνικής παράδοσης για τον Μ. Αλέξανδρο, από την ελληνιστική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα.

    Όλες οι ομιλίες και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα.

    Για δηλώσεις συμμετοχής ή περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Βασίλη Λιοτσάκη στο email:

    29 May 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Συνέδρια & Ημερίδες

    1ο Διεθνές Συνέδριο για τον ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού (The Role of Academia in Promoting Child Rights), Παν/μιο Πατρών (6,7/6/2025)

    Το Πανεπιστήμιο Πατρών (Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού) σε συνεργασία με τη UNICEF διοργανώνουν στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 6 και 7 Ιουνίου 2025, το 1o Διεθνές Συνέδριο για τον ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού (The Role of Academia in Promoting Child Rights). Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν συνολικά 142 εισηγητές-τριες από 17 χώρες με 75 εισηγήσεις.

    Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 6 Ιουνίου (10.00 π.μ.).
    Η παρακολούθηση όλων των συνεδριών είναι δωρεάν για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

    28 May 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    ΚΖ' Σεμινάριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας: Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και Αρχαϊκό Έπος (27/5/25)

    Το Σπίτι της Κύπρου και το Τμήμα Φιλολογίας – Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) διοργανώνουν το ΚΖ΄ Σεμινάριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, με θέμα: Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και Αρχαϊκό Έπος.
    Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα).

    27 May 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Συνέδριο στο ΕΚΠΑ: Mythos and Masks: Eugene O'Neill in Ancient and Modern Contexts (27-30/5/25)

    Η επιστημονική εταιρεία The International Eugene O'Neill Society και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με θέμα Mythos and Masks: Eugene O'Neill in Ancient and Modern Contexts. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 30 Μαΐου 2025 στο Κεντρικό Κτίριο του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα).

    27 May 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πανελλήνιο Γλωσσολογικό Συνέδριο Τζαρτζάνεια 2025: Από τις θεσμικές αλλαγές στην εκπαιδευτική πράξη: Υποστηρίζοντας την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών στα γλωσσικά μαθήματα (28-29/11/25)

    Tο γλωσσολογικό συνέδριο στα Τζαρτζάνεια 2025 διοργανώνεται για έβδομη φορά στον Τύρναβο στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2025. Η διοργάνωση του Συνεδρίου γίνεται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τυρνάβου, του Εργαστηρίου Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης Ελληνικής Γλώσσας και Πολυγλωσσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Λάρισας.

    Στο φόντο θεσμικών αλλαγών όπως τα Νέα Προγράμματα Σπουδών και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, σε μια κοινωνική συνθήκη όπου η ψηφιακά διαμεσολαβημένη επικοινωνία καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής αλληλεπίδρασης ενώ διαρκώς αναδεικνύονται οι όλο και πιο διαφοροποιημένες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν γλωσσικά μαθήματα είτε στην Πρωτοβάθμια είτε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις: να γνωρίζουν τις τελευταίες τάσεις στη γλωσσική διδασκαλία, να εξοικειώνονται με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και να βρίσκουν τρόπους να προσαρμόζουν το γλωσσικό μάθημα σε αυτές, να είναι σε θέση να κατανοούν το κοινό της τάξης τους και να διαφοροποιούν τη διδασκαλία τους ανάλογα με τις ανάγκες του, να αισθάνονται επαρκείς και αποτελεσματικοί σε αυτό που κάνουν, να ανταποκρίνονται σε διαδικασίες αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το γλωσσολογικό συνέδριο Τζαρτζάνεια 2025 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προβληματισμού γύρω από τις διαφορετικές μορφές υποστήριξης των εκπαιδευτικών. Οι προτάσεις για εισηγήσεις μπορούν να αφορούν έρευνες που σχετίζονται με δράσεις/πρωτοβουλίες για την επιμόρφωση/υποστήριξη των εκπαιδευτικών σχετικά με τις ακόλουθες θεματικές:

    - Προγράμματα Σπουδών
    - Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου
    - Αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών/εργαλείων AI
    - Πολυγραμματισμοί
    - Πολυπολιτισμικές τάξεις – πολυγλωσσία
    - Δημιουργία εκπαιδευτικού γλωσσικού υλικού
    - Κοινότητες διδακτικών πρακτικών

    Τα μέλη της ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας καλούνται να υποβάλουν προτάσεις εισηγήσεων για παρουσίαση έως τις 15 Ιουνίου 2025. Οι προτάσεις των εισηγήσεων (15´+5΄για ερωτήσεις/συζήτηση) θα παρουσιάζουν κατά προτίμηση ερευνητικά αποτελέσματα και θα αξιολογηθούν ανώνυμα από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής ως προς τη συνάφειά τους με τη θεματική του συνεδρίου, τη σαφήνεια των στόχων, τη μεθοδολογική επάρκεια και την πρωτοτυπία τους.

    Κάθε σύνεδρος μπορεί να συμμετάσχει με μία ατομική εισήγηση και/ή με μία σε συνεργασία.

    26 May 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...220   Next >