Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ενημέρωση

  • Έναρξη εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 23/04/2024 μέχρι και 05/09/2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές» : Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : diadromes@greeklanguage.gr

    Skype : Διαδρομές - Routes

    Τηλ. : (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα το Δελτίο Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

  • Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Α. Αλβανούδη, Τα ελληνικά της διασποράς: Η περίπτωση της Αυστραλίας (15/4/24)

    Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη της κ. Αγγελικής Αλβανούδη, καθηγήτριας του ΑΠΘ, με θέμα: «Τα ελληνικά της διασποράς: Η περίπτωση της Αυστραλίας».

    Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live

    ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μέρος του νέου κύκλου των 10 ετήσιων διαδικτυακών διαλέξεων, μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    Για το πρόγραμμα των διαλέξεων, βλ. συνημμένο

  • Παρουσίαση στην Κομοτηνή της έκδοσης του ΜΙΕΤ σε συνεργασία με το ΚΕΓ: Δημώδης πεζός λόγος του 16ου αιώνα (8/4/2024)

    Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη σε συνεργασία με το Εργαστήρι Βυζαντινής Δημώδους και Μεταβυζαντινής/Πρώιμης Νεοελληνικής Γραμματείας Hans & Nikki Eideneier του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου: ''Δημώδης πεζός λόγος του 16ου αιώνα'' των Ε. Κακουλίδη-Πάνου, Ε. Καραντζόλα και Κ. Τικτοπούλου (έκδ. ΜΙΕΤ, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας), τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 και ώρα 19.30.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Κομοτηναίων, Ελ. Βενιζέλου 52.

    Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Τζιάτζη, Καθ. Τμ. Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ

    Θα μιλήσουν οι:

    - Στέλλα Χελιδώνη, Επικ. Καθ. Τμ. Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
    - Ασημάκης Φλιάτουρας, Επικ. Καθ. Τμ. Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

    Θα παρευρεθούν οι συγγραφείς Ελένη Καραντζόλα, Καθ. Τμ. Μεσογειακών Σπουδών Παν/μίου Αιγαίου και η Κατερίνα Τικτοπούλου, Αν. Καθ. Τμ. Φιλολογίας Α.Π.Θ.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια της εφημερίδας ''Παρατηρητής της Θράκης''
    κα Τζένη Κατσαρή - Βαφειάδη.

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ.: Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση (25/5/24)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. διοργανώνει το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 από τις 10.30 έως τις 13.30 διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση». Βασικός στόχος: Πώς με την κατάλληλη διδακτική διαδικασία μπορεί να οδηγηθεί το μαθητικό κοινό να "ανακαλύψει" και να κατανοήσει ζητήματα που αφορούν τη γλωσσική ποικιλία.

    Το Σεμινάριο διαρθρώνεται σε τέσσερις φάσεις ως εξής (συντονιστής: Θανάσης Μιχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.):

    1η φάση: παρουσίαση: «Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση» (Άννα Ιορδανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών),

    2η φάση: παρουσίαση: «Του διεθνούς ή του διεθνή: διδάσκοντας τη γλωσσική ποικιλία μέσα από διαφορετικά κειμενικά είδη» (Μαρία Καμηλάκη, διδάσκουσα Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου),

    3η φάση: παρουσίαση: «Θεωρούνταν/εθεωρείτο/θεωρούταν: γλωσσική ποικιλία και επίσημο/ανεπίσημο ύφος ή σωστό/λάθος;» (Κατερίνα Αλεξανδρή, Επίκουρη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.),

    4η φάση: τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και συζήτηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Ινστιτούτου.

    25 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή συνεδρία σεμιναρίου: ''Ψηφιακά σώματα κειμένων για κλασικούς φιλολόγους'', Παν/μιο Ιωαννίνων (26/4/2024)

    Διαδικτυακή πρώτη συνεδρία του σεμιναρίου, με τίτλο: ''Ψηφιακά σώματα κειμένων, εργαλεία και μέθοδοι για κλασικούς φιλολόγους'' με εισηγητή τον Δρ. Στυλιανό Χρονόπουλο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 και ώρα 15.00-18:00.

    Στην πρώτη αυτή συνεδρία με τίτλο: ''Ψηφιακά σώματα κειμένων για κλασικούς φιλολόγους''
    θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων οι ψηφιακές βιβλιοθήκες TLG, PHI5, PHI7, papyrus.info, Perseus Project και Scaife Reader, The Latin Library.

    Η διάλεξη διοργανώνεται από το Εργαστήριο Κλασικής Φιλολογίας (οργανωτική επιτροπή: Ε. Γκαστή, Π. Αθανασόπουλος, Σ. Χρονόπουλος).

    Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS-Teams). Μπορείτε να συνδεθείτε στη συνεδρία ακολουθώντας τον σύνδεσμο:
    https://bit.ly/3Q41vgz
    (Αναγνωριστικό σύσκεψης: 349 533 886 160 , Κωδικός πρόσβασης: m7N2EC)

    25 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Συνέδρια & Ημερίδες

    12ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμ. Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (7-11/10/2024)

    Ανακοινώνεται η διεξαγωγή του 12ου Συνεδρίου Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Αυτή η διοργάνωση αποτελεί πλέον έναν θεσμό, που εδώ και 23 χρόνια (2001-2024) προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο να προβάλουν τη δουλειά τους και να γνωριστούν μεταξύ τους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τις διεθνείς τάσεις της σύγχρονης έρευνας, καθώς οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες συμβάλλουν στη διαμόρφωσή τους.

    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου 2024. Καλούνται οι νέους ερευνητές να υποβάλουν περίληψη σε μία από τις παρακάτω επιστημονικές περιοχές:

    - Βυζαντινή Φιλολογία
    - Γλωσσολογία
    - Κλασική Φιλολογία:
    - Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
    - Λατινική Φιλολογία
    - Παπυρολογία
    - Λαογραφία
    - Νεοελληνική Φιλολογία

    24 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή διάλεξη της κ. Μ. Γιούνη με θέμα: ''Ἀραὶ καὶ νόμοι καὶ φυλακαί H χρήση της κατάρας στο δίκαιο και στην πολιτική'', Παν/μιο Ιωαννίνων (26/4/2024)

    Στο πλαίσιο του ΠΜΣ ''Κλασική Φιλολογία'' του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (σεμινάριο Λογοτεχνία και Τελετουργία, Α. Ζωγράφου), θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία της κ. Μαρίας Γιούνη (Kαθ. στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης), την Παρασκευή 26 Απριλίου2024 και ώρα 19.00, με θέμα: ''Ἀραὶ καὶ νόμοι καὶ φυλακαί. H χρήση της κατάρας στο δίκαιο και στην πολιτική''.

    Για περισσότερες πληροφορίες και τον σύνδεσμο παρακολούθησης βλ. : https://philology.uoi.gr/ekdiloseis-synedria/prosklisi-se-diadiktyaki-dialexi-tis-k-marias-gioyni-kathigitrias-toy-d-p-th-26-04-2024/

    24 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Βιβλιαγορά στην Ακαδημία Αθηνών (25,26/4/2024)

    Βιβλιαγορά διοργανώνει το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 25 Απριλίου (10.00-16.00) και Παρασκευή 26 Απριλίου (10.00-19.00) 2024, στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).

    24 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: ''Τα τραγούδια που ’χω γράψει''. Νεοελληνική Ποίηση και Μουσική (στιχουργία, μελοποίηση, πρόσληψη), ΕΚΠΑ (16-18/12/2024)

    Ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας και το ΠΜΣ ''Κοραής'', υπό την αιγίδα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
    και σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών διοργανώνουν Διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: ''Τα τραγούδια που ’χω γράψει''. Νεοελληνική Ποίηση και Μουσική (στιχουργία, μελοποίηση, πρόσληψη).

    Το Συνέδριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διάστημα από 16 έως 18 Δεκεμβρίου 2024 στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με φυσική παρουσία των εισηγητών.

    24 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Διαβάζουμε βιβλία μοιραζόμαστε ιδέες στην Παιδική και Εφηβική γωνιά της ΔΕΘ (16-19/5/2024)

    Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ.

    Έτσι και φέτος, γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια της, η ΔΕΒΘ δημιούργησε τον πιο ζωντανό, πολύχρωμο, πολύβουο χώρο της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, που περιμένει μικρούς και μεγάλους, πάντα με ελεύθερη είσοδο!

    Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες δίνουν το παρών στη Γωνιά, πάντα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους εφήβους. Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις καινούργιες και τις παλιότερες εκδόσεις, συμμετέχουν σε δρώμενα για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ανταλλάσσουν απόψεις και μοιράζονται εντυπώσεις.

    Φέτος επίσης στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά και στην Αθήνα, αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και εργαστήρια για παιδιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων.

    Εκδηλώσεις ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους.

    23 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Παγκόσμια ημέρα βιβλίου στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων (27/4/2024)

    Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά στον Περίπατο Βιβλίου που διοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

    Οι παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι :

    - ''Η Χάρτα, ο Ρήγας και η εποχή του'' είναι ο τίτλος της δράσης του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Κάθε γκρουπ επισκεπτών, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο του Κοινοβουλίου θα διέρχεται του Περιστυλίου, όπου εκτίθεται η Χάρτα.
    Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25 άτομα σε κάθε ομάδα (απαραίτητη η κράτηση θέσεων)

    - ''Ανακαλύπτοντας (σ)τα αρχεία της Βιβλιοθήκης της Βουλής'' είναι ο τίτλος της δράσης που θα υλοποιήσει το Τμήμα Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Οι συμμετέχοντες στη δράση θα γνωρίσουν τα αρχεία και την ιστορία του Κοινοβουλίου, θα ενημερωθούν για τα στάδια διαχείρισης και τους τρόπους αξιοποίησής τους και παράλληλα θα περιηγηθούν στα εργαστήρια συντήρησης και ψηφιοποίησης.
    Αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 άτομα σε κάθε ομάδα (απαραίτητη η κράτηση θέσεων)

    - Οικογενειακή δράση φιλαναγνωσίας στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
    Για τα παιδιά θα υλοποιηθεί το βιωματικό εργαστήριο ''Το σπίτι των βιβλίων'' που στοχεύει στην εξοικείωση των μικρών αναγνωστών/τριών με το βιβλίο και τις υπηρεσίες μιας βιβλιοθήκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικό παιχνίδι.Ηλικίες παιδιών: 5-9 χρονών
    Για τους γονείς θα οργανωθεί το πρόγραμμα ''βιβλία… για δέσιμο'', βιωματικό εργαστήριο που στοχεύει στην εξοικείωση των μεγάλων αναγνωστών/αναγνωστριών με την τέχνη της βιβλιοδεσίας, μέσα από την κατασκευή εξώφυλλου για το αγαπημένο τους βιβλίο.
    Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25 άτομα σε κάθε εργαστήριο (απαραίτητη η κράτηση θέσεων)

    23 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Workshop θέμα: ''Πλούταρχος και Ξενοφών. Θεματικές συγγένειες και διακειμενικές σχέσεις'', Ρέθυμνο, Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο ''Ξενία'' (23-24/5/2024)

    Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, και το Ελληνικό ϊδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, συνδιοργανώνουν Διεθνές Workshop με θέμα: ''Πλούταρχος και Ξενοφών. Θεματικές συγγένειες και διακειμενικές σχέσεις'' θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο ''Ξενία'' στις 23 και 24 Μαΐου 2024.

    Το workshop θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση της λογοτεχνικής παραγωγής του Πλουτάρχου και του Ξενοφώντα, φωτίζοντας, μέσω της συγκριτικής μελέτης των έργων τους, πτυχές της ιδεολογίας, της αφηγηματικής τεχνικής και των λογοτεχνικών πειραματισμών των δύο συγγραφέων.

    22 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Διάλεξη του κ. Simon Bronner με τίτλο: ''What and How Do Youth Learn with Tradition? The Folklore and Ethnology of Education'', Παν/μιο Ιωαννίνων (26/4/2024)

    Το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης και το Εργαστήριο Γλώσσας, Γλωσσικής Διδασκαλίας & Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμ. Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του κύκλου ακαδημαϊκών δράσεων ''ΣταυροΔρόμια: Λαϊκός Πολιτισμός, Χορός και Εκπαίδευση'', διοργανώνει διαδικτυακή διάλεξη του κ. Simon Bronner (PhD, Καθηγητή Λαογραφίας του University of Wisconsin-Milwaukee) με τίτλο:
    ''What and How Do Youth Learn with Tradition? The Folklore and Ethnology of Education''.
    Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, ώρα: 18:00.

    Σχολιασμός: Μ. Καπλάνογλου, Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α & Γ. Κατσαδώρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
    Συντονισμός: Χ. Παπακώστας, αναπληρωτής καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    22 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...936   Επόμενο >