Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ενημέρωση

 • Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Θ. Μαρκόπουλος, Επαφές της ελληνικής γλώσσας κατά την ιστορική της διαδρομή (4/12/23)

  Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με θέμα: Επαφές της ελληνικής γλώσσας κατά την ιστορική της διαδρομή. Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live, ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

  Η διάλεξη είναι μία από τις 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια. Το μνημόνιο υπεγράφη ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

  Για το πρόγραμμα των διαλέξεων, βλ. συνημμένο

 • Παρουσίαση του έργου «Δημώδης πεζός λόγος του 16ου αιώνα»

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου «Δημώδης πεζός λόγος του 16ου αιώνα» των Ελένη Κακουλίδη-Πάνου, Ελένη Καραντζόλα και Κατερίνα Τικτοπούλου από το Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνέκδοση με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (16 Νοεμβρίου 2023).

  Για το βιβλίο μίλησαν οι Γεώργιος Γιαννάκης, ομ. Καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του ΚΕΓ και η Τασούλα Μαρκομιχελάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Ευαγγελία Αμοιρίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

  Στην παρουσίαση τονίστηκε η συμβολή του τόμου στην μελέτη και κατανόηση μιας σχετικά άγνωστης χρονικής περιόδου, η οποία, όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημώδους γλώσσας και γραμματείας. Ο τόμος επιχειρεί να διερευνήσει τη συγγραφή πεζών
  κειμένων σε δημώδη ελληνική γλώσσα στα τέλη του 15 ου αιώνα και στις αρχές του 16ου αιώνα, συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας σε 11 θεματικές κατηγορίες 250 αποσπάσματα πεζών κειμένων, δημοσιευμένων και αδημοσίευτων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει το ιστορικοπολιτισμικό υπόβαθρο, τις συγγραφικές προθέσεις, την πρωτότυπη και μεταφρασμένη παραγωγή έργων θεολογικής και θύραθεν πεζογραφίας για ένα συνεχώς αυξανόμενο ελληνόγλωσσο κοινό αναγνωστών/ακροατών, καθώς και τους γλωσσικούς πειραματισμούς για τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού γραπτού οργάνου σε συνάφεια με τις καθομιλούμενες ποικιλίες.

 • Δελτίο Τύπου για το Διεθνές Συνέδριο Trends in Classics - Greek and Latin Linguistics 1 με θέμα: Synchronic and diachronic issues of Postclassical Greek (12-14/10/23)

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Κολονίας, του Würzburg, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το διεθνές συνέδριο «Trends in Classics – Greek and Latin Linguistics 1» με θέμα: «Synchronic and diachronic issues of Postclassical Greek» (Θεσσαλονίκη, 12-14 Οκτωβρίου 2023).

  Στο Συνέδριο συμμετείχαν 35 ομιλητές -Έλληνες και ξένοι επιστήμονες- οι οποίοι παρουσίασαν την πρωτότυπη έρευνά τους για την πορεία της ελληνικής γλώσσας από την ελληνιστική εποχή έως την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων για τη δημιουργία ψηφιακών σωμάτων κειμένων καθώς και στην ανάγκη ύπαρξης μιας νέας ιστορικής γραμματικής της ελληνικής γλώσσας.

  Το συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 2.500 άτομα σε livestreaming μετάδοση, ενώ ολοκληρώθηκε με μια ημερήσια εκδρομή και ξενάγηση των συνέδρων στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων και στο Πολυκεντρικό Μουσείο της Βεργίνας.

9,044 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

  Ο Βασίλης Βασιλικός του Νικολάου (1934-2023) γεννήθηκε στην Καβάλα. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School - SRT) στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ (ΗΠΑ). Ήταν παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και είχε μία κόρη την Ευρυδίκη. Απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου 2023, σε ηλικία 90 ετών.

  Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Ε.Ρ.Τ. επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004). Ήταν αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Γνώριζε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και αρμενικά.

  Ο Βασίλης Βασιλικός τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές του 2015[6][7] και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αυτή την φορά όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπου και εξελέγη. Ήταν βουλευτής Επικρατείας από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023.

  Είχε γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα έργα του γνωστότερα είναι : Η Μυθολογία της Αμερικής, Το ψαροντούφεκο, Θύματα ειρήνης, Οι φωτογραφίες, Ζ, Ο Ιατροδικαστής, Ο Θάνατος του Αμερικάνου κ.ά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο --ήταν ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τους Καζαντζάκη, Ρίτσο, Καβάφη--, καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Το μυθιστόρημα Ζ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

  Τιμητικές διακρίσεις: Βραβείο των "12" (1961, για την τριλογία "Το φύλλο. Το πηγάδι. Τ' αγγέλιασμα"), Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1980, για το "Τελευταίο Αντίο") το οποίο δεν αποδέχθηκε, Διεθνές βραβείο Meditteraneo (1970). Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας, Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1984), Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων με έδρα το Στρασβούργο, Μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων (Maison des Ecrivains. Γαλλία, 1990-1993), Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων (2016).

  01 Dec 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Παρουσίαση βιβλίου της Ν. Ζαμπάκη : Η Βιοκοσμική συνείδηση του Ποιητή, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (8/12/2023)

  Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και οι Εκδόσεις Σοκόλη σας προσκαλούν στην παρουσίαση της μελέτης της Νικολέτας Ζαμπάκη :

  Η Βιοκοσμική συνείδηση του Ποιητή. Φύση και Σώμα στο έργο του Walt Whitman και του Άγγελου Σικελιανού. Ερμηνευτική και συγκριτολογική προσέγγιση.

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Στρατηγού Καλλάρη 50, Παλαιό Ψυχικό.

  Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  - Πέγκυ Καρπούζου, (Αναπλ. Καθ. Θεωρίας της Λογοτεχνίας, ΕΚΠΑ)

  - Μαρία Αθανασοπούλου (Αναπλ. Καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της
  Λογοτεχνίας, ΑΠΘ)

  - Έλενα Κουτριάνου, (Καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Θεωρίας της Λογοτεχνίας και
  Συγκριτικής Γραμματολογίας, Παν/μιο Πελοποννήσου)

  01 Dec 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Colloquium Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης (5/12/2023)

  Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ., στο πλαίσιο του Colloquium του Τμ. Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη από τον κ. Michael E.Brumbaugh (Associate Prof. Department of Classical Studies , Affiliate in Latin American Studies, Tulane University) με θέμα : Plato, Paraguay, and the French Revolution: Republican Dreams and Reality.

  Οι διαλέξεις είναι ανοικτές στο κοινό.

  Για περισσότερες πληροφορίες και τον σύνδεσμο παρακολούθησης βλ. : chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://helit.duth.gr/wp-content/uploads/2023/11/TOTAL-Colloquium-2023-2024.pdf

  01 Dec 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διάλεξη κ. Chris Carey: Ghost-writing for the Athenian courts: how to become a logographer, Παν/μιο Κρήτης (6/12/2023)

  Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και ώρα 15.45 -17.15 , στην Αίθ. Συνεδριάσεως Τμήματος Φιλολογίας Παν/μίου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον κ. Chris Carey (Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του University College of London) με θέμα: Ghost-writing for the Athenian courts: how to become a logographer.

  H διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου της Αναπλ. Καθ.
  Α. Καβουλάκη.

  01 Dec 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  Workshop: Παρουσίαση και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Διδασκαλίας, Παν/μιο Θεσσαλίας (4/12/2023)

  Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο Workshop που διοργανώνει το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο: «Παρουσίαση και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Διδασκαλίας», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18.00-20: 00 μέσω MS TEAMS.

  Σκοπός του Workshop είναι να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό χώρο συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών όσον αφορά τη διδασκαλία, την οργάνωση μαθήματος – εργασιών, εξετάσεις και την αξιολόγηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  Για να συμμετάσχετε στο Workshop πατήστε εδώ:
  https://bit.ly/3MLR4wt

  01 Dec 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Γλωσσολογία :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Συνέδριο με θέμα: Οφθαλμοκίνηση και Γλωσσική Επεξεργασία, ΕΚΠΑ (7,8/12/2023)

  Το Εργαστήριο Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας διοργανώνει συνέδριο με θέμα Οφθαλμοκίνηση και Γλωσσική Επεξεργασία στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2023 στη «Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.»

  Το συνέδριο Οφθαλμοκίνηση και Γλωσσική Επεξεργασία διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου "Γλωσσικές και γνωστικές στρατηγικές παρέμβασης στις γλωσσικές διαταραχές", το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας, (κωδικός έργου: ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.-2992). Η μορφή του συνεδρίου θα είναι υβριδική, επιτρέποντας τόσο onsite όσο και online συμμετοχή.

  Προσκεκλημένοι ομιλητές:

  ▪ Manouilidou Christina (University of Ljubljana)
  ▪ Papadopoulos Timothy (University of Cyprus)
  ▪ Smyrnis Nikolaos (National and Kapodistrian University of Athens)
  ▪ Tsapkini Kyrana (Johns Hopkins University)

  01 Dec 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ημερίδα: ΤΕΑΠΗ 1984-2023: αναπτύσσοντας το διεπιστημονικό πεδίο της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, ΕΚΠΑ (8/12/2023)

  Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων λειτουργίας του, το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία οργανώνει ημερίδα με θέμα: ΤΕΑΠΗ 1984-2023: αναπτύσσοντας το διεπιστημονικό πεδίο της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.

  Η ημερίδα θα γίνει την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, 9.30 -18.00 στο αμφιθέατρο
  «Ι. Δρακόπουλος» στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ (Προπύλαια), Πανεπιστημίου 30.
  Συμμετέχουν διδάσκοντες και διδάσκουσες από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος μέχρι σήμερα, συζητώντας για την ιδιαίτερη επιστημονική φυσιογνωμία του ΤΕΑΠΗ και την συμβολή του στην διαμόρφωση του πεδίου των Επιστημών της Αγωγής, αλλά και της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα.

  01 Dec 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Βοστώνη: Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής (28/5-2/6/24)

  Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και η American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), διοργανώνουν το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η δράση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη από 28 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Maliotis Cultural Center (campus of Hellenic College Holy Cross at 50 Goddard Avenue) στο Brookline.
  Το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο; Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής.

  29 Nov 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Ημερίδα με θέμα : Η Γλώσσα μου είμαι ΕΓΩ, από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πάτρας (1/12/2023)

  Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πάτρας συνδιοργανώνει με την Μονάδα Αγωγής Κωφών του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία,
  με θέμα: Η Γλώσσα μου είμαι ΕΓΩ.

  Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 στην ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ, και
  ώρα 18:00 – 20:30.

  Θα παρουσιαστούν τα πολιτιστικά στοιχεία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Θα αναδειχθεί η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ως ζωντανή γλώσσα, η οποία εξελίσσεται παράλληλα με τον πολιτισμό των Κωφών, όπως συμβαίνει και με την προφορική γλώσσα των ακουόντων ατόμων. Θα παρουσιαστεί η παραστατική τέχνη (VV) των Κωφών και θα κλείσει η ημερίδα με Stand-up comedy από έναν κωφό κωμικό.

  29 Nov 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Τύπος

  Ο Πολ Λιντς νικητής των βραβείων Μπούκερ για το 2023

  Ο Πολ Λιντς είναι ένας συγγραφέας που έχει ήδη μια αξιοπρόσεκτη διαδρομή. Δεν είναι νεοφώτιστος, ούτε η περίπτωσή του ανήκει στην κατηγορία των αουτσάιντερ.
  Το βραβευμένο βιβλίο του «Prophet Song», είναι το πέμπτο του μυθιστόρημα και πλέον, με μια κόκκινη ταινία «Βραβείο Μπούκερ» στο εξώφυλλο.

  Το βραβείο, μαζί με τις 50.000 στερλίνες, είναι το επιστέγασμα μιας δουλειάς τεσσάρων ετών για τον συγγραφέα. Τόσο του πήρε για να γράψει το «Prophet Song», ένα βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα σε μια δυστοπική Ιρλανδία (στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg, στη σειρά Aldina).

  Μέσα από τη βαθιά ιρλανδική εμπειρία, ο Πολ Λιντς διευρύνει και ο ίδιος την παράδοση των Μπούκερ, καθώς η Ιρλανδία με την ούτως ή άλλως μεγάλη λογοτεχνική παράδοση έχει σημαντική παρουσία στα Μπούκερ.

  28 Nov 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...905   Next >