Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Αρχαία Ελληνική

759 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή διάλεξη από το Παν/μιο Κρήτης: Elton Barker, A digital ‘journeying around’: annotating, mapping and linking Pausanias’s Description of Greece (4/3/21)

  Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, και ώρα 17.00, πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη από τον καθηγητή Elton Barker με θέμα "A digital ‘journeying around’: annotating, mapping and linking Pausanias’s Description of Greece". Η διάλεξη διοργανώνεται από το Ερευνητικό Εργαστήριο Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων του εαρινού εξαμήνου 2020-2021, είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο/- και μεταδίδεται μέσω διαδικτύου και του συνδέσμου

  Zoom Meeting
  https://zoom.us/j/99794167971?pwd=L3lGeGZ3NzFNamhiWS93cUwyRExCUT09

  17 Feb 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Μήνυμα του Προέδρου του ΚΕΓ, Ι.Ν. Καζάζη, με αφορμή την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

  ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
  ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ 1821-2021

  Φέτος η επέτειος της 9ης Φεβρουαρίου για την Ελληνική Γλώσσα καλεί να δούμε τη μεγάλη εικόνα, και τους μεγάλους σταθμούς στη γλωσσική μας εξέλιξη τα τελευταία 200 χρόνια, παραμερίζοντας τις συνήθεις μεμψιμοιρίες μας για τα καθέκαστα.

  Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ του παρατηρητή πέφτει στη γλωσσική κατάσταση του νεογέννητου κράτους --πριν από 200 χρόνια, ή, προσωποποιώντας την αφηρημένη αριθμητική, εδώ και 6 ανθρώπινες γενιές ή πριν από δύο μόλις παππούδες. Στην προβιομηχανική και προαστική Ελλάδα, με πληθυσμό γεωργικό, και ποιμενικό, ναυτικό και μικροεπιτηδευματικό, αντιστοιχούσε μια διπλή γλωσσική πραγματικότητα: αφενός η γεροδεμένη γλώσσα των πολλών --είτε με τη μορφή του μωσαϊκού των διαλέκτων, είτε ως μια χρηστική «πρωτο-δημοτική». Και οι δυο με μεγάλο δυναμισμό και παραγωγικότητα, αλλά και με απελπιστικά περιορισμένο εύρος λημματολογίου. Αφετέρου η γλώσσα των ολιγίστων, ένα υβριδικό κατασκεύασμα («φραγκ-άττικα» την αποκάλεσε ο Δ. Βερναρδάκης): μια ακραία αρχαϊζουσα, που, διαρκώς αλληθωρίζοντας ανάμεσα στην ένδοξη αρχαία ελληνική και στην υπέρκομψη και εκθαμβωτική γαλλική της εποχής, μόλις που κατάφερνε να υπηρετεί τις ανάγκες της διοίκησης και του εμπορίου. Ο χώρος γένεσης και κατανάλωσής της ήταν κυρίως ο υπερτροφικός Τύπος της εποχής και μυθιστορήματα μεταφρασμένα εκ του γαλλικού.1 Εκκρεμής μεταξύ των δύο, πνευματικά λιμοκτονούσε, αρρύθμιστη, και τραγελαφικά ορθογραφημένη, η γλώσσα της εκπαίδευσης. Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, ο νομοθέτης της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, που αξιώθηκε να τυπώσει τη Γραμματική που διαβάζουμε ακόμη και σήμερα το 1941, γεννήθηκε το 1883, στη μικρή προ των Βαλκανικών Πολέμων Ελλάδα. Στη θλιβερή εικόνα γλωσσικής σύγχυσης και χάους, που η γλώσσα του κράτους και του σχολείου παρουσίαζε ακόμη και την εποχή των σπουδών του, εκείνος αντέταξε το δικό του όραμα υπέρβασης --και αυτή η υπέρβαση έγινε η μοίρα της γλώσσας μας μέσα στον 20ό αιώνα.

  Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ μάς μεταφέρει στο σήμερα: Είναι αρχειακά τεκμηριωμένο πλέον ότι η συγκαιρινή μας νεοελληνική γλώσσα είναι πλουσιότερη απ’ ό,τι υπήρξε σε οποιαδήποτε άλλη φάση της μακράς ιστορίας της –της αρχαίας συμπεριλαμβανομένης. Απόδειξη: ενώ κανένα από τα τρία μεγαλύτερα λεξικά μας που κυκλοφόρησαν μετά το 1998 δεν καταγράφει πάνω από 70.000 λέξεις-λήμματα, όπως λέμε, το ψηφιακό Αρχείο του Λεξικού Γεωργακά στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει τεκμηριώσει τελεσίδικα πάνω από 200.000 λέξεις-λήμματα σε πραγματική χρήση σε σύγχρονα κείμενα, κι ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά τα 2/3 του εκτιμώμενου συνολικού μας λεξιλογίου. 300.000 λήμματα για την ελληνική, τη γλώσσα των 11 εκατομμυρίων ομιλητών ! Για τη σωστή αποτίμηση του αριθμητικού αυτού δείκτη, αρκεί να ανατρέξουμε στο αυθεντικό λεξικό της αγγλικής, το Webster’s Third International, που καταγράφει 350.000 λέξεις-λήμματα για την πολυσυλλεκτικότερη γλώσσα του κόσμου, την αγγλική –με ένα δισεκατομμύριο χρήστες!

  Το μικρό αυτό θαύμα επετεύχθη, διότι η σύγχρονη Νεοελληνική εδώ και διακόσια χρόνια εφάρμοσε ως τρόπο συγκρότησής της τη διαδικασία της ατέρμονης προσθαφαίρεσης λεξιλογικών και δομικών στοιχείων αντλούμενων τόσο από τη δική της διαχρονία όσο και από τον ευρωπαϊκό περίγυρο. Όσοι όροι τελικά επιλέγονται, για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους, υιοθετούνται και ενσωματώνονται στον επίσημο και τον ανεπίσημο λόγο. Σε διατομή φαίνεται πόσο βαθιά πάει η διαστρωμάτωση του λεξιλογίου αυτού που είναι ποντισμένο στο αρχαιοελληνικό βασικό απόθεμα –που περιλαμβάνει λέξεις, και σήμερα ακόμη κοινότατες, πρωτοκαταγεγραμμένες στη μυκηναϊκή εποχή. Όσο πάλι ανερχόμαστε, γίνεται δεκτός ολοένα και μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δανεισμός σε εξειδικευμένα λεξιλόγια. Μιλούμε για το παραγωγικό και λειτουργικό λεξιλόγιο ενός πλήρως ανεπτυγμένου κράτους. Η συγκαιρινή μας Νεοελληνική, σοφά ρυθμισμένη ορθογραφικά από τον Τριανταφυλλίδη, και ύστερα από την εντατική καλλιέργειά της στα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες, εκφράζει πλέον τα πάντα με ακρίβεια, γλαφυρότητα και στις πιο λεπτές τους αποχρώσεις. Γλώσσα ταυτόχρονα παραδοσιακή και μοντέρνα, διανύει σήμερα την ευρωπαϊκότερη φάση της: χωρίς να της λείπει τίποτε από τη σύνθετη περίοδο της γερμανικής, από την περίτεχνη κομψοέπεια της γαλλικής ή από τη φονική ακρίβεια της αγγλικής.

  Η ενδιάμεση πορεία, ανάμεσα στην αρχή και στο τέλος της διακοσαετίας, φυσικά και δεν διανύθηκε στον αυτόματο πιλότο κι από μόνη της. Η γλώσσα δεν είναι ένα φυσικό, είναι ένα ιστορικό φαινόμενο: κι ό,τι έγινε οφείλεται στον άπειρο μόχθο γενεών συμπατριωτών μας, που, παρά τις έντονες ή και τραγικές συχνά έριδες και διαφωνίες τους, εργάστηκαν με σύστημα και με προοπτική. Το μικροσκοπικό ελληνικό κράτος των 1.200.000 ψυχών προχώρησε με διαρκείς επεκτάσεις του ε ξ ω τ ε ρ ι κ ο ύ του χώρου, ως την ολοκλήρωση, μέσα από τις αβάσταχτες και υπέροχες θυσίες του ελληνικού λαού, της σημερινής φυσιογνωμίας του, με τελευταίο μείζον επεισόδιο την ένταξή του στην Ενωμένη Ευρώπη. Παράλληλα προχωρούσε και η ε σ ω τ ε ρ ι κ ή εμβάθυνση του νεοελληνισμού, όπως μαρτυρεί η δυναμική γλωσσική ανάπτυξη που περιγράψαμε: Γιατί η γλώσσα δεν είναι λέξεις. Είναι σύμβολα και έννοιες (ακριβέστερα: πολλαπλά εννοιολόγια για όλες τις επιμέρους χρήσεις της κοινωνίας και της επικοινωνίας) -- έννοιες, λοιπόν, που δημιουργήθηκαν την ίδια ώρα και στο ίδιο ποσοστό που ο ελληνισμός παρήγαγε (και παράγει) εθνικό πλούτο, επιστημονική γνώση και πολιτισμό.

  ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ βγαίνει μόνο του: Η νεότερη γενιά, που βρέθηκε μέσα σ’ αυτή τη γλωσσική χλιδή, έργο της αφοσίωσης όλων των προηγουμένων, χρέος έχει γλώσσαν νωμάν: δηλαδή, κατά το μότο του ΚΕΓ, την πλούσια αυτή γλώσσα, που παρήγαγε την αξιοθαύμαστη και αξιανάγνωστη λογοτεχνία και γραμματεία που διαγράψαμε, να την χειρίζεται, προφορικά και γραπτά, με επάρκεια και με τρόπο όχι μηχανιστικό και αντιγραφικό, αλλά ευαίσθητο, δημιουργικό, και παραγωγικό, δηλαδή με τρόπο που θα αυξάνει τον εθνικό πλούτο –και, κατά τον Σολωμό, την ίδια την ελευθερία μας.

  1 «Το περιεχόμενον [ …] είναι ιδέαι γαλλικαί, ύφος γαλλικόν, σύνταξις γαλλική, φράσεις γαλλικαί, μετημφιεσμέναι εις λέξεις δήθεν ελληνικάς, αλλά φερούσας απάσας γνησίαν και απαραγνώριστον την σφραγίδα του αττικού τυπικού, χωρίς να λείπει ιώτα έν ή μία κεραία» (Βερναρδάκης).

  09 Feb 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Νέες εκδόσεις από τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ

  Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ εξέδωσε ψηφιακά δύο νέα έργα: τα πρακτικά της ημερίδας "Η Πρόσληψη της Κλασικής Λογοτεχνίας στη Σύγχρονη Στιχουργική" και το πρώτο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού (Νεοελληνικής Φιλολογίας) Ερωφίλη.

  27 Jan 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ομιλία: Α. Παπαθωμάς, Ανέκδοτα παπυρικά έγγραφα και παπυρικές επιστολές της ύστερης αρχαιότητας (21/1/21)

  Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 από τις 16.30 ώρα Ελλάδας έως τις 19.00 περίπου ο Καθηγητής κος Αμφιλόχιος Παπαθωμάς θα παρουσιάσει ανέκδοτα παπυρικά έγγραφα και παπυρικές επιστολές της ύστερης αρχαιότητας σε ημερίδα εργασίας (workshop) του πανεπιστημίου της Κολωνίας.

  Η γλώσσα της εκδήλωσης θα είναι η γερμανική.

  21 Jan 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ομιλία-Workshop στο ΕΚΠΑ, Χ. Αρμιόνη: Η ίδρυση μιας πόλεως και μια άστοργος ερωμένη σε ανέκδοτα σπαράγματα από την παπυρολογική συλλογή της Κολωνίας (10/1/21)

  Ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Παπυρολογική Εταιρεία διοργανώνουν την ομιλία-Workshop της κυρίας Χαρίκλειας Αρμόνη [apl. Professorin für Papyrologie, Kustos der Kölner Papyrussammlung (Institut für Altertumskunde/Klassische Philologie, Universität zu Köln, Γερμανία)] με θέμα: «Η ίδρυση μιας πόλεως και μια άστοργος ερωμένη σε ανέκδοτα σπαράγματα από την παπυρολογική συλλογή της Κολωνίας».

  Η ομιλία θα γίνει στα ελληνικά

  Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021, ώρα 10.30 π.μ.

  08 Jan 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  2o Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης: Η ρητορική του επαίνου και του ψόγου στον πολιτικό λόγο της ελληνικής και της ρωμαϊκής αρχαιότητας (23-24/7/21)

  Το Συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 23-24 Ιουλίου 2021. Απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες και υποψήφιους διδάκτορες που επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για ζητήματα που αφορούν την κλασική φιλολογία. Ως θέμα του συνεδρίου ορίζεται το εξής: Η ρητορική του επαίνου και του ψόγου στον πολιτικό λόγο της ελληνικής και της ρωμαϊκής αρχαιότητας.

  07 Jan 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή διάλεξη στο Παν/μιο Κρήτης: Ε. Μπόζια, The Power of Language: textual visualization and analysis in Greek, Latin, and Beyond (15/12/20)

  Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 και ώρες 19.00-21.00, πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη της κ. Ελένης Μπόζια με θέμα "The Power of Language: textual visualization and analysis in Greek, Latin, and Beyond". Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδικτυακών συναντήσεων "Εισαγωγή στην ψηφιακή κλασική φιλολογία" του Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης.

  15 Dec 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή διάλεξη στο Παν/μιο Ιωαννίνων: Β. Δαμογλίδης, Ζητήματα εσωτερικής ποιητικής στην Αρχαία Ελληνική και Λατινική Γραμματεία (14/12/20)

  Ο κ. Βασίλειος Δημογλίδης, PhD Candidate in Classics, University of Cincinnati (USA), θα δώσει διάλεξη στο πλαίσιο του μαθήματος Ζητήματα εσωτερικής ποιητικής στην Αρχαία Ελληνική και Λατινική Γραμματεία του ΠΜΣ «Κλασική Φιλολογία», με τίτλο: Ζητήματα εσωτερικής ποιητικής στην Αρχαία Ελληνική και Λατινική Γραμματεία.

  Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, στις 18:15, με τηλεδιάσκεψη (σύστημα MS Teams).

  Όποιος/α επιθυμεί να συνδεθεί να επικοινωνήσει με τη Γραμματεία του ΠΜΣ ().

  10 Dec 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Παρουσίαση έρευνας σε εξέλιξη των µελών του Τοµέα Κλασικών Σπουδών του Τµήµατος Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης (Οκτώβριος 2020-Απρίλιος 2021)

  Όλες οι συναντήσεις θα πραγµατοποιούνται από τις 12.00 έως τις 13.30 µέσω Zoom.

  Δείτε το πρόγραμμα στο http://www.philology.uoc.gr/uploads/TKS_Program_2020_B.pdf

  Για πληροφορίες, επικοινωνήστε µε τη Λουκία Αθανασάκη ()
  και τη Μελίνα Ταµιωλάκη ().

  Για να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις, χρειάζεται να κάνετε εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσµο:
  https://zoom.us/meeting/register/tJYpduiqrjssGNSSw6U0fCgFJLyilG9-2Skh

  10 Dec 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή διάλεξη στο Παν/μιο Κρήτης: Κ. Αποστολάκης, Κωμική λοιδορία και δημόσιος λόγος στην Αθήνα του 4ου αιώνα π.Χ. (4/12/20)

  Στο πλαίσιο των διαδικτυακών συναντήσεων διδασκόντων του Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Κώστα Αποστολάκη με θέμα: Κωμική λοιδορία και δημόσιος λόγος στην Αθήνα του 4ου αιώνα π.Χ. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 12.00-13.30.

  01 Dec 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...76   Next >