Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Μάϊ 2026

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha, Αθήνα (5-29/5/2026)

    Το 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 29 Μαΐου 2026 και περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αθήνα του Γιάννη Μαρή και την απονομή του βραβείου Agatha στον Φίλιππο Φιλίππου για τη συνεισφορά του στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία.

    Η φετινή διοργάνωση αρχίζει στις 5 Μαΐου 2026, με pre festival events, με πρώτη την εκδήλωση με θέμα: ''Έγκλημα-άτομο-κοινωνία: Το έγκλημα στο μικροσκόπιο της Επιστήμης και της Λογοτεχνίας'' και ολοκληρώνεται όπως κάθε χρόνο με τη μεγάλη εκδήλωση της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας με θέμα: ''Και ζήσαν αυτοί καλά; Παραμύθι και αστυνομική λογοτεχνία'' στις 29 Μαΐου 2026.

    Το Φεστιβάλ κορυφώνεται το τριήμερο 15, 16 και 17 Μαΐου 2026, στο Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Αθήνα).

    Φέτος, το Φεστιβάλ θα επισκεφθούν σημαντικοί συγγραφείς από το εξωτερικό, με πρώτο τον διάσημο Ισπανό συγγραφέα Arturo Pérez-Reverte. Επίσης τη χώρα μας θα επισκεφτεί η B. A. Paris, από την Αγγλία, η Kristina Ohlsson από τη Σουηδία, αλλά και η Hugues Pagan, από τη Γαλλία.

    17 Απρ 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Πρωτομαγιάτικη Έκθεση Βιβλίου στη Νέα Σμύρνη (24/4-3/5/2026)

    Ο Δήμος Νέας Σμύρνης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ),
    συνδιοργανώνουν την Πρωτομαγιάτικη Έκθεση Βιβλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί από
    την Παρασκευή 24 Απριλίου έως και την Κυριακή 3 Μαΐου 2026, στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης στην Αθήνα.

    Δεκάδες εκδοτικοί οίκοι συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους. Η θεματολογία καλύπτει κάθε αναγνωστικό ενδιαφέρον: από τη σύγχρονη ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παιδικά και εφηβικά βιβλία, μέχρι ιστορικές, επιστημονικές και πολιτικές εκδόσεις, καθώς και όλες τις νέες κυκλοφορίες.

    Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι εξής:

    Παρασκευή 24/4: 17:30 – 23:00
    Σάββατο 25/4: 10:30 – 15:30 & 17:30 – 22:30
    Κυριακή 26/4: 10:00 – 15:00 & 17:00 – 22:00
    Δευτέρα 27/4 έως Τετάρτη 29/4: 17:30 – 23:00
    Πέμπτη 30/4: 16:00 – 23:00
    Παρασκευή 1 Μαΐου: 10:00 – 22:00 (Συνεχές ωράριο)
    Σάββατο 2/5: 10:30 – 15:30 & 17:30 – 22:30
    Κυριακή 3/5: 10:00 – 15:00 & 17:00 – 22:00

    16 Απρ 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διαδικτυακή παρουσίαση των θέσεων του Βρετανικού Συμβουλίου για τη συμπεριληπτική γλώσσα στην εκπαίδευση (6/5/26)

    Στις 6 Μαΐου 2026 και ώρα (Ελλάδος) 12.00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή παρουσίαση των θέσεων του Βρετανικού Συμβουλίου για τη συμπεριληπτική γλώσσα (πολιτικές και εφαρμογή) στην εκπαίδευση. Ειδικότερα θα εξεταστεί ο ρόλος της αγγλικής σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, θα υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης.

    16 Απρ 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Κύκλος τριών διαδικτυακών επιστημονικών διαλέξεων με θέμα: ''Κρήτες Κωδικογράφοι: γύρω από τον Μιχαήλ Αποστόλη'', Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (29/4, 13/5, 27/5/2026)

    Το Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιοτύπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και το Εργαστήριο Παλαιογραφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συν-διοργανώνουν ένα νέο κύκλο τριών επιστημονικών διαλέξεων στη θεματική : ''Κρήτες Κωδικογράφοι: γύρω από τον Μιχαήλ Αποστόλη''.

    Ομιλητές στις τρεις διαλέξεις που θα φωτίσουν τη δράση του κύκλου του Μιχαήλ Αποστόλη θα είναι ο Δημήτριος Γεωργακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Δρ Νικόλαος Σαρρής, Συντηρητής Βιβλίων και Χαρτιού στην Υπηρεσία Συντήρησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, και η Δρ Marie Cronier, Ερευνήτρια στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας των Κειμένων (Institut de Recherche et d’Histoire des Textes, Section Grecque, IRHT/CNRS) στο Παρίσι.

    Οι διαλέξεις θα διεξαχθούν αντίστοιχα στις 29 Απριλίου, 13 και 27 Μαΐου 2026, ώρα 18:30, και θα είναι διαδικτυακές.

    07 Απρ 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόσκληση για το 11ο Διεθνές Συνέδριο ''Επαναπροσεγγίζοντας τους βασικούς σταθμούς στην ιστορία της ελληνικής'' του Ινστ. ΝΕ Σπουδών: 50 χρόνια από την επίσημη άρση της διγλωσσίας στην Ελλάδα: επαναπροσεγγίσεις με την ευκαιρία μιας επετείου (5-7/11/26)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει στις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου 2026, στη Θεσσαλονίκη, το 11ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: “50 χρόνια από την επίσημη άρση της διγλωσσίας στην Ελλάδα: επαναπροσεγγίσεις με την ευκαιρία μιας επετείου”

    Το Συνέδριο, που είναι ενταγμένο στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα γίνει με φυσική παρουσία, αλλά θα μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει και διαδικτυακά.

    03 Απρ 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Προκήρυξη Πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού για εφήβους από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

    Στο πλαίσιο της δράσης ''Η θάλασσα στη λογοτεχνία'' και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, προκηρύσσει Πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό για εφήβους 15-18 ετών, με θέμα: ''Μεσόγειος και Ταξίδι''.

    Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες να αναδείξουν νησιωτικές και όχι μόνο περιοχές της Μεσογείου, αλλά και να συμμετάσχουν με τα ποιητικά τους έργα στον εμπλουτισμό της εφαρμογής poesea.gr.

    Ο διαγωνισμός έχει χρονικό σημείο έναρξης τον Μάρτιο 2026 και καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαΐου 2026.

    24 Μάρ 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Κύκλος διαδικτυακών ομιλιών του Τομέα Γλωσσολογίας με θέμα: ''Η ελληνική ως δεύτερη γλώσσα / γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς'', Παν/μιο Ιωαννίνων(2/4-26/5/2026)

    Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμ Φιλολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων, διοργανώνει έναν κύκλο ομιλιών με προσκεκλημένους ομιλητές για το Εαρινό Εξάμηνο 2025-2026 με κεντρικό θέμα: '' Η ελληνική ως δεύτερη γλώσσα / γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς''.

    Οι ομιλίες θα μεταδοθούν μέσω MS Teams και είναι ανοιχτές στο κοινό.

    19 Μάρ 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Πρόσκληση συμμετοχής στο εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV) του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τίτλο: ''Pluriliteracies for global citizenship – Deeper learning in the foreign language classroom'', Graz (Αυστρία) (19-20/5/2026).

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV) του Συμβουλίου της Ευρώπης διοργανώνει εργαστήριο (workshop) με θέμα: ''Pluriliteracies for global citizenship – Deeper learning in the foreign language classroom'' (PlurilitCit)'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Graz (Αυστρία), 19-20 Μαΐου 2026.

    Η εν λόγω επιμορφωτική δράση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του Οργανισμού με τίτλο ''Language education at the heart of democracy'' 2024-2027.

    Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί το καινοτόμο έργο ''PlurilitCit'', το οποίο διερευνά πώς οι τάξεις ξένων γλωσσών μπορούν να προάγουν την παγκόσμια πολιτειότητα. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν εργαλεία και παραδείγματα για την προώθηση της βαθύτερης μάθησης στη γλωσσική εκπαίδευση, προκειμένου να λειτουργήσει ως καταλύτης για την παγκόσμια πολιτειότητα.

    Οι συμμετέχοντες/-ουσες στο εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεθοδολογία του ''PlurilitCit'' και να μάθουν πώς μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά μια προσέγγιση πολυγραμματισμών3 για βαθύτερη μάθηση.

    Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα του εργαστηρίου είναι διαθέσιμες μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών: www.ecml.at/deeperlearning

    Γλώσσες εργασίας εργαστηρίου: Αγγλικά, Γαλλικά.
    Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 18.3.2026 (ως τις 3.30 μ.μ.).

    11 Μάρ 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    1ο Φεστιβάλ Ποίησης ''Νέες φωνές'', Ρέθυμνο (15/5, 5-6/6/2026)

    Το Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποίησης ''Νέες Φωνές''
    για πρωτοεμφανιζόμενους/ες ποιητές/τριες υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 15 Μαΐου και 5,6 Ιουνίου 2026 στο Ρέθυμνο.

    Καλούνται μαθητές/τριες (15 Μαΐου & 5 Ιουνίου) και ενήλικες (6 Ιουνίου) να συμμετάσχουν σε ποιητικά εργαστήρια, αλλά και να μοιραστούν τα ποιήματά τους με το ευρύτερο κοινό.

    Μαθητικό κοινό:

    Στις 15 Μαΐου θα γίνουν ποιητικά εργαστήρια στην Πανεπιστημιούπολη και απαγγελίες ποιημάτων στο Αίθριο του Τμήματος Φιλολογίας
    Στις 5 Ιουνίου θα γίνουν ποιητικά εργαστήρια και απαγγελίες στο Ξενία

    Ενήλικες:

    Στις 6 Ιουνίου θα γίνουν ποιητικά εργαστήρια στο Ξενία και στον Δημοτικό Κήπο, απόγευμα με Ανοιχτό μικρόφωνο στη Λότζια, και νύχτα ποίησης στη Φορτέτζα.

    Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει χώρο και κοινότητα σε άτομα που ακόμα δοκιμάζουν τον ποιητικό βηματισμό τους. Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας τις ποιητικές δοκιμές σας, σε έναν θεσμό που στηρίζει τις αξίες της πολυφωνίας, του πειραματισμού, του μοιράσματος και της συμπερίληψης.

    Για να συμμετάσχετε, στείλτε τα ποιήματά σας μέχρι τις 30 Απριλίου!

    02 Μάρ 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Επιμορφωτικός κύκλος συναντήσεων με θέμα : ''Η βία των ανηλίκων: αίτια, επιπτώσεις, πρόληψη'', Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (4/3-8/5/2026)

    Ο Τομέας Ψυχικής Υγείας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει επιμορφωτικό κύκλο επτά (7) διαδικτυακών συναντήσεων με θέμα: ''Η βία των ανηλίκων: αίτια, επιπτώσεις, πρόληψη''.

    Οι συναντήσεις έχουν σαν θέμα την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας, γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενη. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού (6 Μαρτίου).

    Θεματικές:

    - 1η συνάντηση: Γενική επισκόπηση και προσδιορισμός του φαινομένου της βίας των ανηλίκων
    - 2η συνάντηση: Μέθοδοι πρόληψης και παρέμβασης ενάντια στη βία και τον εκφοβισμό
    - 3η συνάντηση: Η διαχείριση του περιστατικού στο σχολείο
    - 4η συνάντηση: Η βία και ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο
    - 5η συνάντηση: Περιστατικά διαδικτυακής βίας και εκφοβισμού μέσω AI
    - 6η συνάντηση: Ο ρόλος της Διαμεσολάβησης στο σχολείο
    - 7η συνάντηση: Ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου

    Οι συναντήσεις θα γίνουν στις παρακάτω ημερομηνίες:

    04 Μαρτίου 2026, ώρα 18:00
    19 Μαρτίου 2026, ώρα 18:00
    26 Μαρτίου 2026, ώρα 18:00
    01 Απριλίου 2026, ώρα 18:00
    22 Απριλίου 2026, ώρα 18:00
    29 Απριλίου 2026, ώρα 18:00
    08 Μαΐου 2026, ώρα 18:00

    19 Φεβ 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2   Επόμενο >