Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ιούλιος 2023

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόσκληση για συμμετοχή στο 5o Διεθνές Συνέδριο: Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Δημιουργικότητα, Ισότητα, Κοινωνική Δράση (4-6/12/23)

    Στις 4-6 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 5o Διεθνές Συνέδριο «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Δημιουργικότητα, Ισότητα, Κοινωνική Δράση». Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία.

    Το συνέδριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές/φοιτήτριες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές/ερευνήτριες, εκπροσώπους φορέων και οργανισμών, με έμπρακτο ενδιαφέρον ή και δραστηριοποίηση στη γλωσσική διδασκαλία, τους γραμματισμούς και την εκπαίδευση στον γραμματισμό εντός και εκτός σχολείου.

    28 Νοέ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Έκθεση Βιβλίου στο Ναύπλιο (28/7-20/8/2023)

    Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Αύγουστου του Δήμου Ναυπλιέων, πραγματοποιείται η ετήσια θεσμοθετημένη Έκθεση Βιβλίου στην πλατεία Ωνάση, από τις 28/7 έως 20/8/2023, και λειτουργεί καθημερινά από τις 19:30 έως 24:00

    Την Έκθεση Βιβλίου 2023 συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ Ναυπλίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ).

    Στην Έκθεση συμμετέχουν 50 εκδότες με νέες εκδόσεις, όσο και παλαιότερες, και θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν το έργο της ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών του Νομού Αργολίδας.

    03 Αύγ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

    Από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Τμήμα Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας) ανακοινώνεται ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων πιστοποίησης της ελληνομάθειας Μαΐου 2023 θα αναρτηθούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, μετά τις 15.00, στην ιστοσελίδα https://www.greek-language.gr/certification/results/index.html

    Κάθε υποψήφιος/υποψήφια που συμμετείχε στις εξετάσεις μπορεί να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της εξέτασής του/της μπαίνοντας στην παραπάνω ιστοσελίδα και χρησιμοποιώντας τα εξής στοιχεία: α) κωδικό αριθμό εξεταστικού κέντρου, β) κωδικό αριθμό υποψήφιου και γ) επίθετο υποψήφιου.

    27 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Νέα ηλεκτρονική έκδοση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, ΑΠΘ: Ι. Ε. Στεφανής: Ν. Καζαντζάκης - Π. Πρεβελάκης, Γλωσσάριο επιλεγμένων έργων τους

    Ν. Καζαντζάκης - Π. Πρεβελάκης, Γλωσσάριο επιλεγμένων έργων τους
    Ι. Ε. Στεφανής
    ηλεκτρονική έκδοση με ελεύθερη πρόσβαση

    Λίγα λόγια για το βιβλίο:
    Το έργο αφορά τα γνωστότερα μεγάλα και μικρά κείμενα των δύο συγγραφέων, πρωτότυπα και μεταφράσεις (λογοτεχνικά και μη, δοκίμια, επιστολές, λόγους και άρθρα). Για οικονομία χρόνου και δυνάμεων αγνοήθηκαν γραπτά τους, όταν ύστερα από έναν πρώτο έλεγχο προέκυψε ότι απουσιάζουν ή σπανίζουν ενδιαφέρουσες λέξεις. Το λημματολόγιο κατά την πρώτη φάση της αποδελτιώσεως περιλάμβανε λέξεις οι οποίες θα μπορούσαν εμπειρικὰ να χαρακτηριστούν ως “δυσνόητες” για τον σύγχρονο μέσο αναγνώστη ή “άγνωστες” κατά τη σχολικὴ ὁρολογία. Αυτό στη συνέχεια περιορίστηκε συμβατικά μόνο σε λέξεις και χρήσεις που δεν καταχωρίζονται σε κάποιο από τα δύο νεότερα λεξικά της γλώσσας μας, το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη και το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών.

    Ο Ι. Ε. Στεφανής είναι ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

    27 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    5ο Θερινό Σχολείο Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης (CreteLing2023) (15-18/7/2023)

    Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρἠτης, με υπεύθυνες τη Βίνα Τσακάλη (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και την Sabine Iatridou (Massachusetts Institute of Technology και επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης), διοργανώνει το 5ο Θερινό Σχολείο Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης (CreteLing2023), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Ρέθυμνο από τις 15 ως 28 Ιουλίου 2023.

    Ο προσανατολισμός του Θερινού Σχολείου Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης επικεντρώνεται στη μελέτη του γνωστικού συστήματος της γλώσσας, δηλαδή τη μελέτη της γλώσσας ως λειτουργίας του εγκεφάλου.

    Το σχολείο απευθύνεται σε φοιτητές και σε ερευνητές γλωσσολογίας και σχετιζόμενων επιστημονικών περιοχών (όπως υπολογιστική γλωσσολογία, νευρογλωσσολογία, λογοθεραπεία, γνωσιακή ψυχολογία κ.α.) και επιδιώκει τη δημιουργία ενός διαδραστικού διεπιστημονικού περιβάλλοντος όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις του.

    Επιπλέον, στο πλαίσιο του 5ου Θερινού Σχολείου θα πραγματοποιηθούν δυο θεματικές ημερίδες με προσκεκλημένους ομιλητές:

    α) “Meaning First and Language Acquisition” στις 19/7/2023 (διοργάνωση Artemis Alexiadou, Humboldt University zu Berlin & Leibniz-ZAS Berlin, Maria Teresa Guasti, University of Milano-Bicocca, και Uli Sauerland, Leibniz-ZAS Berlin University), και

    β) “Gender Markedness and Defaults” στις 26/7/2023 (διοργάνωση Luke Adamson, Rutgers University).

    Επίσης θα πραγματοποιηθεί το CreteLing Conference με δύο poster sessions (16/7 και 20/7) στα οποία νεότεροι ερευνητές θα παρουσιάσουν την δουλειά τους.

    13 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    O Behzad Karim Khani συναντά τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο στο Ινστιτούτο Γκαίτε (12/7/23)

    Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 και ώρα 7.30, ο Behzad Karim Khani συναντά τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

    Ο Behzad Karim Khani θα διαβάσει από το μυθιστόρημά του "Σκύλος, λύκος, τσακάλι" και θα συνομιλήσει με τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο για την καταγωγή, τη μετανάστευση και τη συγγραφή.

    12 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Ολοκλήρωση 7oυ Διεθνούς Συνεδρίου Επιστήμης και Λογοτεχνίας και 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου «Γιάννης Πούντος»

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 7o Διεθνές Συνέδριο Επιστήμης και Λογοτεχνίας και το 1ο Διεθνές Εργαστήριο «Γιάννης Πούντος» με θέμα: Communication of Science and Literature in the multiverse που οργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία της Επιστήμης (ΕΕΠ)» του ΕΑΠ με τη συνεργασία του Δήμου Αίγινας, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, της Έδρας Επιστημών, Τεχνολογίας και Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg και της Commission on Science and Literature DHST/IUHPST.

    Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης της Αίγινας, ένα εμβληματικό κτίριο, που υπήρξε οικία του σημαντικού εκπαιδευτικού και λόγιου της Αίγινας Παναγή Ηρειώτη (1854-1930).

    Συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες πρωτότυπες ανακοινώσεις ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία και πραγματοποιήθηκε ένας υψηλού επιπέδου διάλογος για τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο αυτό.

    12 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ηλεκτρονική έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου “…και Θεός ην ο Λόγος”. Η διασταύρωση της θρησκείας με τη λογοτεχνία

    Στο παρακάτω σχετικό αρχείο υπάρχει η ηλεκτρονική έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου με τίτλο «…και Θεός ην ο Λόγος». Η διασταύρωση της θρησκείας με τη λογοτεχνία (εισ.-επιμ. Βασίλης Μακρυδήμας, Τομέας ΜΝΕΦ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννινα 2023). Το συνέδριο υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Religion in literary criticism during the Greek interwar period (1922-1940)» (επιστημονικός υπεύθυνος: Βασίλης Μακρυδήμας, μέλη ερευνητικής ομάδας: Γιάννης Στάμος, Πολυξένη Συμεωνίδου, Δημήτρης Καραθανάσης). Το ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών».

    12 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Ολοκληρώθηκε το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στις φυλακές νέων Αυλώνα

    Ολοκληρώθηκε το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στις φυλακές νέων Αυλώνα. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών.

    Το πρόγραμμα οργάνωσε το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Cámara Internacional de Escritores & Artistas CIESART – Greece [Διεθνές Επιμελητήριο Συγγραφέων και Καλλιτεχνών] που εδρεύει στην Βαρκελώνη, και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris). Εκτός από τους κρατούμενους, το πρόγραμμα παρακολούθησαν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του σωφρονιστικού καταστήματος. Οργανώθηκαν παράλληλα εργαστήρια για τους κρατούμενους, ενώ προβλέφθηκε διερμηνεία στις γλώσσες Ούρντου, Παστό και Φαρσί/Νταρί, από τους μεταφραστές της μη κυβερνητικής οργάνωσης SolidarityNow.

    Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» ιδρύθηκε και διευθύνεται από την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδική συνεργάτιδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, η οποία και εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση και ικανοποίηση από τη διεξαγωγή του προγράμματος

    12 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Νέα έκδοση από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ.: Δ. Α. Χρηστίδης, Παροιμίες και παροιμιακές φράσεις της ελληνικής αρχαιότητας

    Η χρήση παροιμιών και παροιμιακών φράσεων είναι ευρύτατη σε διάφορες γλώσσες, μια και αποτελούν έκφραση της πατροπαράδοτης λαϊκής σοφίας ενός κοινωνικού συνόλου. Η ελληνική αρχαιότητα δεν αποτελεί εξαίρεση: Οι παροιμίες χρησιμοποιήθηκαν ήδη από την αρχαϊκή εποχή, μελετήθηκαν κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο, και συγκεντρώθηκαν σε συλλογές κατά την ύστερη αρχαιότητα και κατά τη βυζαντινή περίοδο.
    Στον τόμο αυτό γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν θεματικά οι αρχαίες ελληνικές παροιμίες (τουλάχιστον όσες έχουν συμπεριληφθεί στις αρχαίες και στις βυζαντινές συλλογές, αλλά και σε κάποιες ειδικές μελέτες νεότερων ερευνητών, καθώς και όσες επιπλέον εντοπίστηκαν με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα), συνοδευόμενες από νεοελληνική μετάφραση, ερμηνευτικά και πραγματολογικά σχόλια, συμπληρωματικές πληροφορίες και επεξηγήσεις για την προέλευση και τη χρήση τους, τη νοηματική τους εξέλιξη και τις διάφορες ερμηνευτικές τους εκδοχές, καθώς και από καταγραφή των σημαντικότερων πηγών που παραδίδουν την καθεμιά.

    11 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3   Επόμενο >