Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

08 Ιούλ. 2023

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ολοκλήρωση διεξαγωγής του πρώτου μέρους του Διεθνούς Συμποσίου «Αριστοτέλης-Κομφούκιος: για την Ηθική του 21ου αιώνα». Δεύτερο μέρος του Συμποσίου στη Θεσσαλονίκη (6-8/7/2023)

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του «Συμποσίου Αριστοτέλη-Κομφούκιου για την Ηθική του 21ου αιώνα» που διεξήχθη το διάστημα 3-5 Ιουλίου 2023 στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, με τη συμμετοχή μελετητών διεθνούς εμβέλειας από την Ελλάδα, την Κίνα και όλο τον κόσμο.

    Το Συμπόσιο διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN), με Πρόεδρο τον καθηγητή κ. Jeffrey Sachs, του Πανεπιστήμιου Columbia (ΗΠΑ), μαζί με τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κόμβο του SDSN, στους οποίους συμπροεδρεύει η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Φοίβη Κουντούρη.

    Από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου, το Συμπόσιο θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη για θεματικές συνεδρίες στα αρχαία Στάγειρα (γενέτειρα του Αριστοτέλη) και στην αρχαία Μίεζα (τόπο όπου ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μ. Αλέξανδρο), ακολουθούμενες από ξεναγήσεις και περιηγήσεις στα αξιοθέατα. Το Συμπόσιο, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελληνική Δημοκρατία και του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας 2024, και υποστηρίζεται επιπλέον από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτέλειων Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το China Development Research Foundation, το δίκτυο Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aephoria (AE4RIA), το Blue Chip Foundation, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον Όμιλο Sani/Ikos.

    06 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    140 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης: Συλλογικό αφιέρωμα για τον μεγάλο συγγραφέα στην Ύδρα (6-8/7/23)

    Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, το Modern Greek Studies Foundation, το The San Francisco Greek Film Festival, το The Nikos Kazantzakis Estate, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, οι Εκδόσεις Διόπτρα και η Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας, διοργανώνουν ένα διεθνές φεστιβάλ με τίτλο "Η Κρήτη συναντά την Ύδρα: Νίκος Καζαντζάκης, 140 χρόνια φως", το οποίο θα διεξαχθεί στην Ύδρα, από τις 6 έως και τις 8 Ιουλίου.

    Το τριήμερο Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις στο νησί της Ύδρας.

    05 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Τύπος

    Στην Αθήνα το 44ο Διεθνές Συνέδριο του Instituto Internacional de la Literatura Iberoamericana (5-8/7/2023)

    Το Instituto Internacional de la Literatura Iberoamericana (IILI) [Διεθνές Ινστιτούτο της Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας] στη Γενική Συνέλευση του, που πραγματοποιήθηκε στη Ρεμς της Γαλλίας, στις 8 Ιουλίου του 2021, αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση του Προέδρου του, Καθηγητή κ. Fernando Degiovanni και της Καθηγήτριας του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ευθυμίας Πανδή Παυλάκη, να αναθέσει τη διοργάνωση του 44ου Διεθνούς Συνεδρίου του στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από 5 μέχρι 8 Ιουλίου του 2023, υπό την Προεδρία του Καθηγητή κ. Δημητρίου Λ. Δρόσου.

    Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στο Διδασκαλείο Ελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 600 επιστήμονες και ερευνητές από πάνω από 30 χώρες της Ευρώπης, Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Ασίας και Αφρικής.

    04 Ιούλ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023 (3-8/7/23)

    Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια ετήσια πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, που εστιάζει στον Καβάφη, στο αρχείο και το έργο του και επιδιώκει να διερευνήσει τη διεθνή απήχηση και τη σημασία της καβαφικής ποίησης μέσα από καινούριες πολιτισμικές και ακαδημαϊκές οπτικές.

    Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023 θα προσεγγίσει το λογοτεχνικό έργο, την ευρεία απήχηση του Κ. Π. Καβάφη και το ψηφιακό αρχείο του ποιητή μέσα από ένα φάσμα διαφορετικών τεχνών, γνωστικών αντικειμένων και ερευνητικών πεδίων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται: η Ιστορία των Νεότερων Χρόνων, οι Κινηματογραφικές σπουδές, η Δημιουργική Γραφή, η Ιστορία της Εκπαίδευσης, οι Μουσικές Σπουδές, η Γλωσσολογία, η Νομισματική και ο Οπτικός Πολιτισμός. Στόχος του Διεθνούς Θερινού Σχολείου 2023 είναι να εμπλουτίσει τη συζήτηση γύρω από τον Κ. Π. Καβάφη με νέα μεθοδολογικά εργαλεία, να επανεξετάσει την ποίησή του μέσα από διαθεματικές και διακειμενικές προσεγγίσεις και να διερευνήσει την ιδιαίτερη πολιτισμική αξία του καβαφικού έργου σε ό,τι αφορά τον διάλογο και τις διεπιστημονικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο 2023 φιλοδοξεί να προσελκύσει φοιτητές και ερευνητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και από άλλους τομείς, πέραν εκείνων της Νεοελληνικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας, προκειμένου να αναδείξει την αξία του καβαφικού έργου ως παραδείγματος για την ανάπτυξη διαθεματικής και διεπιστημονικής συνεργασίας.

    Επιμελητές του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2023 είναι o Peter Jeffreys, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Suffolk University της Βοστόνης και ο Τάκης Καγιαλής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Θα συμμετάσχουν ως προσκεκλημένοι εισηγητές οι Mark Doty (Πανεπιστήμιο Rutgers, ΗΠΑ), Έλσα Αμανατίδου (Πανεπιστήμιο Brown, ΗΠΑ), Θανάσης Βασιλείου (Πανεπιστήμιο Poitiers, Γαλλία), Πάνος Βλαγκόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Κατερίνα Καρατάσου (Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, Κύπρος), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Πανεπιστήμιο Haverford, ΗΠΑ), Ελένη Παπαργυρίου (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και Βικτώρια Σολομωνίδη - Hunter, (University College London, Βρετανία).

    Στο φετινό Θερινό Σχολείο θα συμμετέχουν δώδεκα νέοι επιστήμονες, με πρωινές και απογευματινές συναντήσεις για διάστημα έξι ημερών, από τις 3 ως τις 8 Ιουλίου 2023. Η διοργάνωση περιλαμβάνει σεμινάρια με τους προσκεκλημένους εισηγητές, καθώς και παρουσιάσεις εργασιών των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις. Αυτή η διάρθρωση ενθαρρύνει την ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στους συμμετέχοντες, τους επιμελητές της διοργάνωσης και τους προσκεκλημένους εισηγητές, ανοίγοντας την προοπτική γόνιμων συζητήσεων κατά τη διάρκεια των έξι ημερών του Θερινού Σχολείου αλλά και πέρα από αυτές. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου θα προγραμματιστούν πρόσθετες εκδηλώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πολιτιστικού χαρακτήρα επισκέψεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων. Η γλώσσα εργασίας του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη θα είναι η αγγλική. Η γνώση της νέας ελληνικής δεν αποτελεί προαπαιτούμενο. Εντούτοις, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με το έργο του Κ. Π. Καβάφη. Το φετινό Θερινό Σχολείο Καβάφη απευθύνεται σε συμμετέχοντες από πολλά και διαφορετικά γνωστικά και επιστημονικά πεδία – τα οποία περιλαμβάνουν τις Νεοελληνικές Σπουδές, τη Συγκριτική Φιλολογία, τη Δημιουργική Γραφή, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, την Ιστορία, τις Μουσικές Σπουδές, τις Σπουδές Κινηματογράφου, την Ιστορία της Τέχνης, την Εκπαίδευση και τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

    Υποβολή αιτήσεων έως 19.12.22

    22 Νοέ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >