Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

27 Apr. 2023

5 items total [1 - 5]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ομιλία από την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών: Ν. Σαραντάκος, Η ανακάλυψη της “Νοσταλγίας του Γιάννη” (27/4/23)

  Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία του μεταφραστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Νίκου Σαραντάκου, με τίτλο «Η ανακάλυψη της “Νοσταλγίας του Γιάννη”». Συντονίζει ο κ. Λάμπρος Βαρελάς, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

  26 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Π. Καβάφη (27/4/23)

  Με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από το θάνατο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza και με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρώμης, διοργανώνουν ποιητική συνάντηση με ανάγνωση καβαφικών ποιημάτων σε γλώσσες από διάφορα μέρη του κόσμου. Η εκδήλωση με τίτλο Kavafis attraverso le parole degli altri (Ο Καβάφης μέσα από τις λέξεις των άλλων) θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου 2023 στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρώμη. Στη σκηνή της αίθουσας του Auditorium, όπου θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση, θα διαβαστούν 33 καβαφικά ποιήματα σε 21 διαφορετικές γλώσσες, τα οποία θα παρουσιαστούν μέσα από επτά θεματικές ενότητες: Τέχνη, Πόλις, Μελαγχολία, Ιστορία, Εμπειρίες, Σώμα, Συμπερίληψη.
  Στην ελληνική γλώσσα τα καβαφικά κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός και σκηνοθέτης Τατιάνα Λύγαρη· στα ιταλικά, οι ποιητές Elio Pecora και Marco Corsi, η ποιήτρια και εκδότρια του Καβάφη στην Ιταλία Elisa Donzelli, καθώς και η μεταφράστρια και μελετήτρια της καβαφικής ποίησης Paola Maria Minucci.

  Γλώσσες ανάγνωσης καβαφικών ποιημάτων και αναγνώστες:

  Ελληνικά, ιταλικά και αγγλικά (Edward Lynch, Mary Wardle), αραβικά (Sara Radi Ahmed), βουλγαρικά (Natalia Nyagolova), γαλλικά (Tatiana Cescutti), γερμανικά (Violet Schlossarek), εβραϊκά (Davide Lerner), ισπανικά (Patricia Toubes Gonzalez), καταλανικά (Isabel Turull), κροατικά (Mihaela Lacko), ολλανδικά (Suze Anja Verkade), ουγγρικά (Melinda Mihályi), ουκρανικά (Olena Ponomareva), πολωνικά (Monika Wozniak), πορτογαλικά (Patrícia Ferreira), ρουμανικά (Elvis Ionut Dobrin), ρωσικά (Elena Nediakina), σερβικά (Jelena Brborić), τουρκικά (Selen Çapacı) και τσεχικά (Silvia Perrone).

  Σκοπός της εκδήλωσης είναι:

  • Να αναδειχθεί ο πλουραλισμός της καβαφικής ποίησης που πηγάζει μέσα από το έργο της μετάφρασης
  • Να παρουσιαστεί η δημιουργικότητα που προέκυψε από τη συνάντηση του Καβάφη με άλλες γλώσσες, κοινωνίες, πολιτισμούς και χώρες
  • Να συνδράμει στην επαναξιολόγηση του ρόλου της μετάφρασης στη διάδοση των πολιτισμών του κόσμου
  • Να ευαισθητοποιήσει του καθηγητές των ιταλικών σχολείων απέναντι στο καβαφικό έργο και στη μετάφραση

  Την εκδήλωση θα συνοδεύσει η έκδοση ενός τομιδίου με τίτλο Kavafis attraverso le parole degli altri, Bulzoni editore, 2023, που θα εμπεριέχει τα 33 καβαφικά ποιήματα στις 21 γλώσσες που θα διαβαστούν την 27η Απριλίου, καθώς και τρία πρωτότυπα σύντομα κείμενα για τον Καβάφη και το έργο του, τα οποία υπογράφουν οι Elio Pecora, Marco Corsi και Paola Maria Minucci. Το τομίδιο, που θα λειτουργήσει και ως πρόγραμμα για την εκδήλωση, θα διανεμηθεί στο κοινό.

  19 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Εκδήλωση στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας: Το πρόσωπο και το έργο: Ελένη Βαροπούλου (27/4/23)

  Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (ιδρυτής Σχολή Μωραΐτη) σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει με τίτλο: Το πρόσωπο και το έργο: Ελένη Βαροπούλου, την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 στις 19:00, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

  11 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Σεμινάριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων : Η Νεοελληνική Πεζογραφία του 19ου αιώνα και η διδασκαλία της, από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Απρ. - Οκτ. 2023)

  Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο 40 ωρών με θέμα «Η Νεοελληνική Πεζογραφία του 19ου αιώνα και η διδασκαλία της»

  Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις:
  Α) Γενικά θεωρητικά ζητήματα
  Β) Το έργο των Εμμανουήλ Ροΐδη, Γεωργίου Βιζυηνού, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
  Γ) Εργαστήρια διδακτικής

  Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τους 45 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να είναι μέλη της ΠΕΦ και οικονομικά τακτοποιημένοι για το τρέχον έτος.

  Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν πριν την 27η Απριλίου, ημέρα έναρξης του σεμιναρίου, στο mail της ΠΕΦ: p–e–

  Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσες και όσους παρακολουθήσουν το 80% των συνολικών ωρών (32 ώρες).

  10 Apr 2023 | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Ημερίδα για τα 160 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη: Πάντοτε ωραία και μουσικά τα ελληνικά σου είναι (27/4/23)

  Την Πέμπτη 27 Aπριλίου 2023, και ώρες 16:45 - 20.30, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα για τα 160 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη, με θέμα "Πάντοτε ωραία και μουσικά τα ελληνικά σου είναι". Η Ημερίδα διοργανώνεται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου και θα διεξαχθεί στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα).

  05 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1]   Next >