Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

24 Apr. 2023

8 items total [1 - 8]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη νέας περιόδου για το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 24/04/2023 μέχρι και 01/09/2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.greek-language.gr/routes/.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος. Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας. Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων. - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών:
    https://www.greek-language.gr/routes/.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές»: Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com

    Skype: Διαδρομές - Routes

    Τηλ.: (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Στα συνημμένα μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου και στα αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά

    24 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Απρ. - Ιούν. 2023)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια το οποίο υπεγράφη ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) ιστορία της γλώσσας, (β) λεξικογραφία και (γ) κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.). Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live, ενώ τα βίντεο των διαλέξεων θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre

    Θα προηγηθεί σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους του Προέδρου του ΚΕΓ, ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρου Παπαγγελή.
    Οι πρώτες τέσσερις διαλέξεις θα μεταδοθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

    Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Νικόλαος Παντελίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) «Η ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821» Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) «Το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας» Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Mark Janse (Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο) «Η ελληνική γλώσσα της Μικράς Ασίας» Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 και ώρα 18.00 Ομ. Καθ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ακαδημία Αθηνών) «Το λεξικογραφικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών»

    Σας ευχόμαστε καλή ακρόαση!

    24 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Παρουσίαση της νέας ΜΕΔΟΥΣΑΣ, ψηφικού αποθετηρίου μνήμης της βιβλιοθήκης της Βέροιας (24/4/23)

    Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, σας προσκαλούν τη Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (οδός Έλλης 8 στη Βέροια) στην παρουσίαση της νέας ανανεωμένης ΜΕΔΟΥΣΑΣ, του ψηφιακού αποθετηρίου μνήμης της βιβλιοθήκης.

    24 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Ψήφισμα του Δ.Σ. του ΚΕΓ για την απώλεια του Καθηγητή Γιώργου Γαλάνη

    Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του καθηγητή Γιώργου Γαλάνη σε ηλικία 59 ετών.

    Ο Γιώργος Γαλάνης ήταν καθηγητής νεοελληνικής γλώσσας, λεξικογραφίας και διαλεκτολογίας στο Πανεπιστήμιο Inalco στο Παρίσι, και Πρόεδρος της SEN (Société des Études Néo-helléniques).

    Κατά την ακαδημαϊκή του καριέρα αποδείχθηκε εξαίρετος γνώστης της γλώσσας, με ιδιαίτερο πάθος για την ιστορία της, και εκπαίδευσε πολλές γενιές φοιτητών. Η διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Inalco ήταν αφιερωμένη στα θεμελιώδη στοιχεία της γλώσσας, στην ιστορία και τις διαλέκτους της νέας ελληνικής, και στην ύλη των ελληνικών ως μάθημα επιλογής.

    Η πρόωρη απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

    Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΓ
    Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκός

    Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΓ
    Αντώνιος Ρεγκάκος, Ακαδημαϊκός
    Γεώργιος Γιαννάκης
    Χρήστος Τσαγγάλης
    Παναγιώτης Ηλιόπουλος

    24 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Τηλε-διάλεξη στο Παν/μιο Πατρών: Ν. Ζάγκλας, Επαναξιολόγηση της σχέσης μεταξύ πεζού και ποιητικού λόγου στο Βυζάντιο: κείμενα και χειρόγραφα (24/4/23)

    Τηλε-διάλεξη στο Παν/μιο Πατρών από τον Δρ Νικόλαο Ζάγκλα (Επικ. Καθηγητή του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Παν/μίου Βιέννης) με θέμα:''Επαναξιολόγηση της σχέσης μεταξύ πεζού και ποιητικού λόγου στο Βυζάντιο: κείμενα και χειρόγραφα''. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και ώρα 12.00-13.15.

    24 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Αναδυόμενες τεχνολογίες για τις Βιβλιοθήκες (24/4/23)

    Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: Αναδυόμενες τεχνολογίες για τις Βιβλιοθήκες, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και ώρα 10.00-17.00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά.

    Η ημερίδα θα διεξαχθεί δια ζώσης και διαδικτυακά.

    10 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων Φεβρουαρίου-Μαΐου 2023 του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ''Φιλόλογος''.

    Δείτε στο συνημμένο το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους μήνες Φεβρουάριο - Μάιο 2023 του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ''Φιλόλογος''.

    15 Feb 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Συνέδριο: Προσφυγιά και εξορία (24-26/4/23)

    Το Πρόγραμμα Σπουδών Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός του ΕΑΠ και το Τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (Universitat Autònoma de Barcelona) διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο "Προσφυγιά και Εξορία". Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 24-26 Απριλίου 2023.

    Οι κύριοι θεματικοί άξονες του συνεδρίου θα είναι οι εξής:
    - Εξορία/ες, προσφυγιά/ές, εκτοπισμός/οί πληθυσμών και κοινωνικές αναταραχές στη σύγχρονη εποχή
    - Η Μικρασιατική Εξορία και άλλοι Έλληνες εξόριστοι στον 20ό αιώνα
    - Η ισπανική εξορία το 1939 και κατά τη δικτατορία του Φράνκο
    - Εξόριστοι της Λατινικής Αμερικής στον 20ό αιώνα

    Η λήξη προθεσμίας υποβολής προτάσεων είναι 30 Ιανουαρίου 2023.

    29 Sep 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1]   Next >