Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Μάρτιος 2023

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων CLARIN:EL (7 και 11/3/2024)

    Στο πλαίσιο του Έργου ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά) και η Υποδομή CLARIN:EL διοργανώνουν δύο διαδικτυακά σεμινάρια την Πέμπτη 7 και την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 και ώρες 15:00-17:00.

    CLARIN:EL webinar: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, 15:00 έως 17:00

    Τίτλος: Πώς φτάσαμε στο ChatGPT και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί του

    Εισηγητής: Στέργιος Χατζηκυριακίδης, Καθηγητής Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

    Δηλώστε συμμετοχή

    CLARIN:EL webinar: Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, 15:00 έως 17:00

    Τίτλος: Κοινοβουλευτικά σώματα κειμένων ParlaMint: Το εμβληματικό έργο της Ευρωπαϊκής Υποδομής CLARIN ERIC

    Εισηγήτρια: Μαρία Γαβριηλίδου, Γλωσσολόγος, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/ ΕΚ Αθηνά

    Δηλώστε συμμετοχή

    Τα σεμινάρια απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, ερευνητές, μέλη ΔΕΠ, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε επαγγελματίες από τον χώρο των ψηφιακών Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών, της Γλωσσικής Τεχνολογίας και της Πληροφορικής.

    Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι ελεύθερη κατόπιν δήλωσης συμμετοχής. Ωστόσο, ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας αιτήσεων.

    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση επιλέγοντας παραπάνω τον αντίστοιχο σύνδεσμο του σεμιναρίου το οποίο επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

    Υποβολή αιτήσεων μέχρι την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 (ή έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων).

    Τα σεμινάρια εντάσσονται σε έναν κύκλο δράσεων και αποτελούν το δεύτερο και τρίτο μιας σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργανώνονται από το ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά και την Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ, στο πλαίσιο του  Έργου ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ - Το αναδυόμενο τοπίο ψηφιακής εργασίας στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποδομών DARIAH και CLARIN, το οποίο υλοποιείται από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και την Ακαδημία Αθηνών με χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ.

    22 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    16ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (14-17/12/23)

    Ο Τομέας Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το επετειακό 16ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (16ο ΔΣΕΓ), το οποίο συμπληρώνει και γιορτάζει τα 30 χρόνια από την πρώτη διοργάνωσή του το 1993. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 14-17 Δεκεμβρίου 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ.

    12 Δεκ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    «Ελευθερίας αφηγήσεις - η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821»: Έκθεση στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών (30/3-30/7/23)

    Η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει έκθεση για την 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τιμώντας την εξέγερση του ελληνικού έθνους και την αυτοθυσία των Ελλήνων στα χρόνια της Επανάστασης.

    Η έκθεση με τίτλο «Ελευθερίας αφηγήσεις, η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821» παρουσιάζει τις εκδοτικές δραστηριότητες των στοχαστών της απελευθέρωσης, τις δράσεις της Φιλικής Εταιρείας και το έργο των Φιλελλήνων, στη μακρά διαδρομή από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Τμήμα της έκθεσης αφιερώνεται στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ενώ το αφήγημα ολοκληρώνεται με αναφορά στις λαϊκές παραδόσεις, τη μουσική και τις φορεσιές που επιβίωσαν έως τα νεότερα χρόνια.

    Διάρκεια Έκθεσης: 30/03/2022 έως 30/07/2022, Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, Αθήνα

    05 Απρ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Ένα διαδικτυακό εργαστήριο που έσπασε ρεκόρ συμμετοχών

    Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 7ο βιωματικό εργαστήριο που οργάνωσε φέτος η συγγραφική ομάδα της ΠΟΛΥΤΡΟΠΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Η Ελευθερία Παπαμανώλη, φιλόλογος και Δρ. Παιδαγωγικής του Τμήματος ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ, ήταν εισηγήτρια και συντονίστρια του εργαστηρίου «”Στο Αιγαίο ταξιδεύουν τα όνειρά μας…”: μια εφαρμοσμένη διδακτική πρόταση με βάση κείμενα και δραστηριότητες από την Πολύτροπη Γλώσσα».

    Το εργαστήριο χάρισε σε όλους μας μια υπέροχη εμπειρία. Η κυρία Παπαμανώλη, χαρισματική δασκάλα με πολυετή διδακτική εμπειρία, κατάφερε να συντονίσει, να προβληματίσει και να εμπνεύσει πάνω από 900 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα που παρακολούθησαν το εργαστήριο.

    Στην αρχή παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα διδακτική πρόταση αξιοποιώντας υλικό από τη θεματική ενότητα «Μετανάστες-Πρόσφυγες» και στη συνέχεια κάλεσε τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα σύντομο διδακτικό σενάριο αντλώντας ιδέες από την Πολύτροπη Γλώσσα σχετικά με αυτό το σημαντικό κοινωνικό θέμα της εποχής μας. Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα, αντάλλαξαν ιδέες, μοιράστηκαν συναισθήματα και προβληματισμούς και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις σε έναν ψηφιακό τοίχο Padlet. Ο γόνιμος διάλογος που άνοιξε και τα ενθουσιώδη σχόλια των συμμετεχόντων κατέδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί διψούν για ανάλογα ποιοτικά εργαστήρια σαν αυτό που συντόνισε η κυρία Παπαμανώλη και ότι η Πολύτροπη Γλώσσα αποτελεί μια αστείρευτη πηγή από την οποία μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αντλήσουν ποικίλο υλικό. Όπως τόνισε η κυρία Παπαμανώλη, που της αρέσει να πειραματίζεται με νέα αντικείμενα και να δοκιμάζει εναλλακτικές διδακτικές προτάσεις, η Πολύτροπη Γλώσσα αποτελεί «το άλλο παράδειγμα». Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να την αξιοποιήσουν προσαρμόζοντας το υλικό ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης τους σε διάφορες μαθητικές ομάδες Γυμνασίου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ακόμη και σε ομάδες ενηλίκων.

    Η συγγραφική ομάδα της Πολύτροπης Γλώσσας ευχαριστεί θερμά την κυρία Παπαμανώλη για το εξαιρετικό εργαστήριο καθώς και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για τη γόνιμη συνεργασία και τη συνεχή υποστήριξη.

    03 Απρ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Επιστημονικές Συνομιλίες του Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Κρήτης (31/3/23)

    Στις Επιστημονικές Συνομιλίες του Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία της Λίλιας Διαμαντοπούλου (Καθηγήτριας Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιου LMU Μονάχου) με θέμα: Blackface στον Ερωτόκριτο, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, ώρα 18.00.

    30 Μάρ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διήμερο επιστημονικό συνέδριο: Πάτρα, πύλη στη Δύση (13ος–20ός αιώνας): θεσμοί, οικονομία, άνθρωποι, πολιτισμός (30-31/3/23)

    Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας διοργανώνουν διήμερο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Πάτρα, πύλη στη Δύση (13ος–20ός αιώνας): θεσμοί, οικονομία, άνθρωποι, πολιτισμός». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 30 έως τις 31 Μαρτίου 2023 και είναι ανοικτό σε όλους όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.

    29 Μάρ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Colloquium του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμ. Φιλολογίας ΕΚΠΑ (30/3/23)

    Την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του Colloquium του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, είναι προσκεκλημένος ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στην αίθουσα 427, στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (ώρα έναρξης 18:15).

    29 Μάρ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή ημερίδα από το Παν/μιο Πατρών: Ψηφιακά τοπία, ιδεολογίες, ρευστός ρατσισμός (29/3/23)

    Το Τμ. Φιλολογίας (Ειδίκευση Γλωσσολογίας) του Παν/μιου Πατρών και το Cardiff University School of English, Communication and Philosophy, συνδιοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 και ώρα 12.15 - 16.30, με θέμα: Ψηφιακά τοπία, ιδεολογίες, ρευστός ρατσισμός.

    28 Μάρ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή ομιλία από το Παν/μιο Θεσσαλίας: Z. Kövecses, Metaphor And Discourse: A View From Extended CMT (29/3/23)

    Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας (ΕργΓΛΩ) του Τμήματος Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2023, και ώρα 18.00-19.30, διαδικτυακή (μέσω MS Teams) ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Γνωσιακής Γλωσσολογίας στο Eötvös Loránd University (Hungary), κ. Zoltán Kövecses

    28 Μάρ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Ημερίδα στο ΕΚΠΑ: Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα (29/3/23)

    Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα» που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 11.00 στην αίθουσα 740.

    Προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες:

    - Ευγενία Μαγουλά (ΠΤΔΕ, Επόπτρια ΠΣ Νεοελληνικής Γλώσσας Δημοτικού)
    - Θανάσης Μιχάλης (ΠαιΤΔΕ, Επόπτης ΠΣ Νεοελληνικής Γλώσσας Γυμνασίου)
    - Διονύσης Γούτσος (Τμήμα Φιλολογίας, Επόπτης ΠΣ Νεοελληνικής Γλώσσας Λυκείου)
    - Αννίτα Αστάρα (ΕΕΠ Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας)

    28 Μάρ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...8   Επόμενο >