Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

March 2023

80 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Ανακοινώσεις

  «Ελευθερίας αφηγήσεις - η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821»: Έκθεση στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών (30/3-30/7/23)

  Η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει έκθεση για την 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τιμώντας την εξέγερση του ελληνικού έθνους και την αυτοθυσία των Ελλήνων στα χρόνια της Επανάστασης.

  Η έκθεση με τίτλο «Ελευθερίας αφηγήσεις, η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821» παρουσιάζει τις εκδοτικές δραστηριότητες των στοχαστών της απελευθέρωσης, τις δράσεις της Φιλικής Εταιρείας και το έργο των Φιλελλήνων, στη μακρά διαδρομή από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Τμήμα της έκθεσης αφιερώνεται στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ενώ το αφήγημα ολοκληρώνεται με αναφορά στις λαϊκές παραδόσεις, τη μουσική και τις φορεσιές που επιβίωσαν έως τα νεότερα χρόνια.

  Διάρκεια Έκθεσης: 30/03/2022 έως 30/07/2022, Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, Αθήνα

  05 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Ένα διαδικτυακό εργαστήριο που έσπασε ρεκόρ συμμετοχών

  Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 7ο βιωματικό εργαστήριο που οργάνωσε φέτος η συγγραφική ομάδα της ΠΟΛΥΤΡΟΠΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Η Ελευθερία Παπαμανώλη, φιλόλογος και Δρ. Παιδαγωγικής του Τμήματος ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ, ήταν εισηγήτρια και συντονίστρια του εργαστηρίου «”Στο Αιγαίο ταξιδεύουν τα όνειρά μας…”: μια εφαρμοσμένη διδακτική πρόταση με βάση κείμενα και δραστηριότητες από την Πολύτροπη Γλώσσα».

  Το εργαστήριο χάρισε σε όλους μας μια υπέροχη εμπειρία. Η κυρία Παπαμανώλη, χαρισματική δασκάλα με πολυετή διδακτική εμπειρία, κατάφερε να συντονίσει, να προβληματίσει και να εμπνεύσει πάνω από 900 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα που παρακολούθησαν το εργαστήριο.

  Στην αρχή παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα διδακτική πρόταση αξιοποιώντας υλικό από τη θεματική ενότητα «Μετανάστες-Πρόσφυγες» και στη συνέχεια κάλεσε τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα σύντομο διδακτικό σενάριο αντλώντας ιδέες από την Πολύτροπη Γλώσσα σχετικά με αυτό το σημαντικό κοινωνικό θέμα της εποχής μας. Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα, αντάλλαξαν ιδέες, μοιράστηκαν συναισθήματα και προβληματισμούς και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις σε έναν ψηφιακό τοίχο Padlet. Ο γόνιμος διάλογος που άνοιξε και τα ενθουσιώδη σχόλια των συμμετεχόντων κατέδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί διψούν για ανάλογα ποιοτικά εργαστήρια σαν αυτό που συντόνισε η κυρία Παπαμανώλη και ότι η Πολύτροπη Γλώσσα αποτελεί μια αστείρευτη πηγή από την οποία μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αντλήσουν ποικίλο υλικό. Όπως τόνισε η κυρία Παπαμανώλη, που της αρέσει να πειραματίζεται με νέα αντικείμενα και να δοκιμάζει εναλλακτικές διδακτικές προτάσεις, η Πολύτροπη Γλώσσα αποτελεί «το άλλο παράδειγμα». Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να την αξιοποιήσουν προσαρμόζοντας το υλικό ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης τους σε διάφορες μαθητικές ομάδες Γυμνασίου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ακόμη και σε ομάδες ενηλίκων.

  Η συγγραφική ομάδα της Πολύτροπης Γλώσσας ευχαριστεί θερμά την κυρία Παπαμανώλη για το εξαιρετικό εργαστήριο καθώς και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για τη γόνιμη συνεργασία και τη συνεχή υποστήριξη.

  03 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Επιστημονικές Συνομιλίες του Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Κρήτης (31/3/23)

  Στις Επιστημονικές Συνομιλίες του Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία της Λίλιας Διαμαντοπούλου (Καθηγήτριας Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιου LMU Μονάχου) με θέμα: Blackface στον Ερωτόκριτο, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, ώρα 18.00.

  30 Mar 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Μεσαιωνική Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Διήμερο επιστημονικό συνέδριο: Πάτρα, πύλη στη Δύση (13ος–20ός αιώνας): θεσμοί, οικονομία, άνθρωποι, πολιτισμός (30-31/3/23)

  Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας διοργανώνουν διήμερο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Πάτρα, πύλη στη Δύση (13ος–20ός αιώνας): θεσμοί, οικονομία, άνθρωποι, πολιτισμός». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 30 έως τις 31 Μαρτίου 2023 και είναι ανοικτό σε όλους όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.

  29 Mar 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Colloquium του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμ. Φιλολογίας ΕΚΠΑ (30/3/23)

  Την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του Colloquium του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, είναι προσκεκλημένος ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στην αίθουσα 427, στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (ώρα έναρξης 18:15).

  29 Mar 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ημερίδα από το Παν/μιο Πατρών: Ψηφιακά τοπία, ιδεολογίες, ρευστός ρατσισμός (29/3/23)

  Το Τμ. Φιλολογίας (Ειδίκευση Γλωσσολογίας) του Παν/μιου Πατρών και το Cardiff University School of English, Communication and Philosophy, συνδιοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 και ώρα 12.15 - 16.30, με θέμα: Ψηφιακά τοπία, ιδεολογίες, ρευστός ρατσισμός.

  28 Mar 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ομιλία από το Παν/μιο Θεσσαλίας: Z. Kövecses, Metaphor And Discourse: A View From Extended CMT (29/3/23)

  Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας (ΕργΓΛΩ) του Τμήματος Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2023, και ώρα 18.00-19.30, διαδικτυακή (μέσω MS Teams) ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Γνωσιακής Γλωσσολογίας στο Eötvös Loránd University (Hungary), κ. Zoltán Kövecses

  28 Mar 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Ημερίδα στο ΕΚΠΑ: Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα (29/3/23)

  Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα» που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 11.00 στην αίθουσα 740.

  Προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες:

  - Ευγενία Μαγουλά (ΠΤΔΕ, Επόπτρια ΠΣ Νεοελληνικής Γλώσσας Δημοτικού)
  - Θανάσης Μιχάλης (ΠαιΤΔΕ, Επόπτης ΠΣ Νεοελληνικής Γλώσσας Γυμνασίου)
  - Διονύσης Γούτσος (Τμήμα Φιλολογίας, Επόπτης ΠΣ Νεοελληνικής Γλώσσας Λυκείου)
  - Αννίτα Αστάρα (ΕΕΠ Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας)

  28 Mar 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Συνέδρια & Ημερίδες

  Συνέδριο με θέμα: Πολιτισμός, Μνήμη, Ανώτατη Εκπαίδευση : Η παρουσία και η συμβολή των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. (30/3/2023)

  Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) οργανώνει συνέδριο με θέμα την παρουσία, την αποκατάσταση και τη συμβολή στον πολιτισμό των προσφύγων από την Μικρασιατική Καταστροφή στη χώρα μας, στις 30 - 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2023 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου.

  Οι κύριοι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το συνέδριο είναι οι παρακάτω:

  Α. Η συμβολή των προσφύγων στον πολιτισμό σε τομείς όπως η λογοτεχνία, η μουσική, οι εικαστικές τέχνες, ο κινηματογράφος, τα λαϊκά θεάματα.

  Β. Η μνήμη της Καταστροφής σε βιογραφικά κείμενα και μαρτυρίες, κειμήλια, μνημεία, τόπους μνήμης. Η διαχείριση της μνήμης της Καταστροφής και της εγκατάστασης των προσφύγων από προσφυγικούς συλλόγους, επιστημονικούς φορείς μελέτης της μνήμης και της ιστορίας των προσφύγων

  Γ. Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην υποδοχή, αποκατάσταση και εκπαίδευση των προσφύγων: ο φοιτητικός προσφυγικός πληθυσμός και το ΕΚΠΑ ως χώρος υποδοχής και εκπαίδευσης των προσφύγων στη δεκαετία του ’20 και του ’30, η αντιμετώπιση των προβλημάτων αποκατάστασής των προσφύγων (ενδεικτικά: υγεία και περίθαλψη). Η παρουσία καθηγητών/τριών προσφυγικής καταγωγής, καθώς και η συμβολή του ΕΚΠΑ στη διατήρηση της μνήμης και της υλικής κληρονομιάς των προσφύγων μέσα από την λειτουργία θεσμών, όπως το Λαογραφικό Αρχείο και Μουσείο.

  24 Mar 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

  Έκθεση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη: Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος (28/3-30/6/23)

  Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος» στην Πτέρυγα Μακρυγιάννη, από τις 28 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2023, σε επιμέλεια της Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης Μαρίας Γεωργοπούλου και του Σίμου Ζένιου, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Αναπληρωτή Διευθυντή στο Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού στο UCLA.
  Το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης, έργο του Μανώλη Χάρου, πλαισιώνεται με χειρόγραφα του Σολωμού και με σπάνιες εκδόσεις και υλικό (έντυπα βιβλία, περιοδικός τύπος, επιστολές, μεταφράσεις) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για το σολωμικό έργο, την ποίηση του επαναστατημένου ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα.

  23 Mar 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...8   Next >