Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

April 2023

49 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Παράταση εγγραφών για τη νέα περίοδο του Προγράμματος «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 και διαρκούν 9 μήνες.

  Παράταση εγγραφών μέχρι και 29/09/2023

  Οι εγγραφές γίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

  https://www.greek-language.gr/routes/

  Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

  1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

  2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

  3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

  4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

  5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

  6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

  7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

  8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

  Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος. Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας. Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

  - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων. - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

  - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

  Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

  α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

  β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

  γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

  Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών:
  https://www.greek-language.gr/routes/.

  Στοιχεία επικοινωνίας:

  Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές»: Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com

  Skype: Διαδρομές - Routes

  Τηλ.: (0030) 2310 805 507 & 488 560

  (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

  Στα συνημμένα μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου και στα αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά

  27 Sep 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Απρ. - Ιούν. 2023)

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια το οποίο υπεγράφη ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) ιστορία της γλώσσας, (β) λεξικογραφία και (γ) κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.). Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live, ενώ τα βίντεο των διαλέξεων θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre

  Θα προηγηθεί σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους του Προέδρου του ΚΕΓ, ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρου Παπαγγελή.
  Οι πρώτες τέσσερις διαλέξεις θα μεταδοθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Νικόλαος Παντελίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) «Η ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821» Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) «Το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας» Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023 και ώρα 18.00 Καθ. Mark Janse (Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο) «Η ελληνική γλώσσα της Μικράς Ασίας» Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 και ώρα 18.00 Ομ. Καθ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ακαδημία Αθηνών) «Το λεξικογραφικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών»

  Σας ευχόμαστε καλή ακρόαση!

  20 Jun 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Φεστιβάλ Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη (28/4-6/5/23)

  Στην επέτειο των 160 ετών από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη παρουσίασε ένα φεστιβάλ που ανέδειξε τον επιδραστικό χαρακτήρα του Αλεξανδρινού ποιητή και τον αντίκτυπο του έργου του σε παγκόσμια κλίμακα. Το Φεστιβάλ διήρκεσε από τις 28 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2023 και φιλοξενήθηκε σε διάφορους χώρους, όπως το National Sawdust, το ONX Studio, το The Poetry Project στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Μπάουερι, τα βιβλιοπωλεία McNally Jackson, το Rockefeller Center και το Πανεπιστήμιο Columbia.

  11 May 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  5οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Tέχνης, Κρήτη (28-30/4/2023)

  Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και η Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης, συνδιοργανώνουν τους 5ους Παγκρήτιους
  Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στα διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, το τριήμερο 28-30 Απριλίου 2023.

  28 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Τηλεδιάλεξη από το Παν/μιο Κύπρου: Ελένη Κατσαρού, Γραμματισμός στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Διαμορφώνοντας ένα διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης. (28/4/23)

  Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) θα δοθεί τηλεδιάλεξη της Ελένη Κατσαρού (Παν/μιο Κρήτης) με θέμα: Γραμματισμός στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Διαμορφώνοντας ένα διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης, την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 στις 19.00.

  26 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή διάλεξη στο Παν/μιο Κρήτης: Στέλιος Βιρβιδάκης: Τελετουργία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση (28/4/23)

  Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Σεμιναρίου του Τομέα Κλασικών Σπουδών, Τμήματος Φιλολογίας Παν/μίου Κρήτης, θα δοθεί διαδικτυακή διάλεξη από τον κ. Στέλιο Βιρβιδάκη (ΕΚΠΑ) με θέμα: Τελετουργία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 και ώρα 12.00-14.00.

  26 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Παπυρολογική διημερίδα του Τμήματος Φιλολογίας EKΠA σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (28-29/4/23)

  Παπυρολογική διημερίδα του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28/4 και το Σάββατο 29/4 2023 στην αίθουσα 209 της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

  26 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή ομιλία από την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών: Ν. Σαραντάκος, Η ανακάλυψη της “Νοσταλγίας του Γιάννη” (27/4/23)

  Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία του μεταφραστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Νίκου Σαραντάκου, με τίτλο «Η ανακάλυψη της “Νοσταλγίας του Γιάννη”». Συντονίζει ο κ. Λάμπρος Βαρελάς, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

  26 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  e-Σεμινάρια Τομέα Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ (26/4/2023)

  Ο Τομέας Γλωσσολογίας σας προσκαλεί στη διαδικτυακή ομιλία της Αλεξάνδρας Γεωργακοπούλου (King's College London) με τίτλο "Μικρές ιστορίες (‘τα στόρυ’ …) στα κοινωνικά μέσα: Μια τεχνογραφική θεώρηση". Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 στις 18.30

  25 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Αφιέρωμα στον Καβάφη από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στη Βραΐλα της Ρουμανίας (29/4/2023)

  Εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη διοργανώνεται στη Βιβλιοθήκη «Panait Istrati» της Βραΐλας, το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023, στις 11:00, από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τον Δήμο της Βραΐλας, τη Βιβλιοθήκη «Panait Istrati», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ελευθερία», τις Εκδόσεις Omonia και το Κέντρο «Ελληνικά με την Εύα».

  Για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή θα μιλήσουν:

  – Elena Lazăr, μεταφράστρια του έργου του Κ.Π. Καβάφη στα ρουμανικά και διευθύντρια των Εκδόσεων Omonia,

  – Zamfir Bălan, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας,

  – Annamaria Aioanei, καθηγητής ελληνικών του Κέντρου «Ελληνικά με την Εύα»

  – Claudiu Sfirschi-Lăudat, μεταφραστής, διευθυντής της Εστίας του ΕΙΠ στο Βουκουρέστι,

  – Laura Haranga, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελευθερία» της Βραΐλας.

  Στην εκδήλωση συμμετέχει η χορωδία «Trison» του σχολείου «Vespasian Lungu».

  25 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5   Next >