Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Σεπτέμβριος 2025

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Νέα περίοδος του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 07/05/2025 μέχρι και 04/09/2025 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές»: Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: diadromes@greeklanguage.gr

    Τηλ.: (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-14.30 καθημερινά–εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα τα Δελτία Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    14 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόσκληση συμμετοχής στο Συνέδριο Laetae Segetes IX για νέους ερευνητές (Παν/μιο Masaryk, Τσεχία) (19-21/11/25)

    Στις 19-21 Νοεμβρίου 2025 πρόκειται να διεξαχθεί το Συνέδριο Laetae Segetes IX που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Masaryk, Brno (Τσεχία).
    Η πρόσκληση συμμετοχής αφορά υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς φοιτητές στα πεδία της κλασικής, μεσαιωνικής λατινικής, βυζαντινής και νέας ελληνικής φιλολογίας.

    13 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Τρίτη πρόσκληση υποβολής περιλήψεων για το 1ο Διεθνές Συνέδριο Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.: Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό: νέα δεδομένα και ζητούμενα (5-7/2/26)

    Οι νέες μεταναστευτικές ροές και κινητικότητες καθώς και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικοπολιτικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές συνθήκες – σε τοπικό, διατοπικό και παγκόσμιο επίπεδο – δημιουργούν ριζικά νέα δεδομένα για το πεδίο της διδασκαλίας της
    ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό.

    Το 1ο διεθνές συνέδριο της ομάδας ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό) επιδιώκει να αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές του αναδυόμενου αυτού πεδίου και να προκαλέσει έναν διάλογο με επίκεντρο τις πολλαπλές φωνές των πρωταγωνιστών του πεδίου – εκπαιδευτικών, μαθητ·ρι·ών, γονέων και κηδεμόνων, κοινοτήτων, φορέων. Παράλληλα, αποσκοπεί να διασυνδέσει ζητήματα διδασκαλίας και εκπαιδευτικής πολιτικής με τις σύγχρονες επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 5–7 Φεβρουαρίου 2026. Θα καλύψει όλες τις πτυχές της διδασκαλίας και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό με σκοπό να αναδειχθούν οι προκλήσεις και να συζητηθούν οι προοπτικές για το
    μέλλον.

    Δομή του συνεδρίου

    Το συνέδριο θα περιλαμβάνει:

    (A) Κεντρικές ομιλίες
    – Ασπασία Χατζηδάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Η Διατήρηση της Ελληνικής στο Εξωτερικό υπό το Πρίσμα της Οικογενειακής Γλωσσικής Πολιτικής: Η Οπτική των Γονέων

    – Joy Kreeft Peyton, President, Coalition of Community-Based Heritage Language Schools,
    Community-based Heritage Language Schools: The Global Heritage Language Education Sector

    – Joseph Lo Bianco, University of Melbourne, The Pharos Initiative: Revitalising Modern Greek in Australia

    (Β) Θεματικές συνεδρίες
    Οι θεματικές συνεδρίες παρέχουν την ευκαιρία σε εμπλεκόμενους·ες στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού (ερευνητ·ρι·ες, εκπαιδευτικούς, μαθητ·ρι·ες, γονείς και κηδεμόνες, κοινότητες, φορείς) να συζητήσουν ένα συγκεκριμένο θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες. Κάθε θεματική συνεδρία θα έχει διάρκεια 120 λεπτά.

    (Γ) Προφορικές ανακοινώσεις
    Οι προφορικές ανακοινώσεις περιλαμβάνουν μια παρουσίαση διάρκειας 20 λεπτών που ακολουθείται από συζήτηση 10 λεπτών.

    (Δ) Εργαστήρια
    Τα εργαστήρια παρέχουν την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, σχολεία και ερευνητ·ρι·ες να αναδείξουν παραδείγματα από την εκπαιδευτική πράξη. Κάθε εργαστήριο θα έχει διάρκεια 60 λεπτά.

    Οι θεματικές συνεδρίες και τα εργαστήρια μπορούν να οργανωθούν από τις ομάδες εργασίας της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.

    Υποβολή περιλήψεων
    Οι περιλήψεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του
    συνεδρίου στον ιστότοπο Oxford Abstracts:
    https://app.oxfordabstracts.com/stages/77590/submitter\

    Σημαντικές ημερομηνίες

    Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 20 Μαΐου 2025
    Ειδοποίηση αποδοχής: 15 Ιουλίου 2025
    Προθεσμία εγγραφής ομιλητ·ρι·ών: 15 Σεπτεμβρίου 2025
    Γλώσσες συνεδρίου: Ελληνικά, Αγγλικά

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://delexo.greeklanguage.gr/index.php/el/drastiriotita/synedria/49-1o-diethnes-synedrio-delexo-didaskalia-tis-ellinikis-glossas-kai-tou-politismou-sto-exoteriko-nea-dedomena-kai-zitoumena

    07 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2025 από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (16/6-5/9/2025)

    Φέτος το καλοκαίρι, από τις 16 Ιουνίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2025, οι μικροί φίλοι ανοίγουν πανιά για τον κόσμο της μυθολογίας και των παραμυθιών! Ήρωες και ξωτικά, ξόρκια και μυστικά βγαλμένα από τους αρχαίους μύθους, τους θρύλους, τη λαογραφία και τα παραμύθια, μεταφέρουν τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς, όπου η φαντασία μπερδεύεται με την πραγματικότητα και όλα μοιάζουν δυνατά.

    Στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2025, δεκάδες βιβλιοθήκες που ανήκουν στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) ενώνονται με το σύνθημα: ''Στη βιβλιοθήκη όλα είναι δυνατά: ήρωες και ξωτικά, μύθοι και μυστικά!'' και αναδεικνύονται σε χώρους ανακάλυψης, περιπέτειας και δημιουργίας!

    Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2025 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης).

    07 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Συνέδριο με θέμα: Εξεικονίσεις της ελληνικής αρχαιότητας και Παραστατικές Τέχνες, Εικαστικές Τέχνες και Κινηματογράφος: Αισθητική, Ταυτότητα, Ιδεολογία, Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, ΑΠΘ (27-28/9/25)

    Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Εξεικονίσεις της ελληνικής αρχαιότητας και Παραστατικές Τέχνες, Εικαστικές Τέχνες και Κινηματογράφος: Αισθητική, Ταυτότητα, Ιδεολογία. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 27-28 Σεπτεμβρίου 2025 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ), ΑΠΘ.

    Το συνέδριο είναι μέρος του ερευνητικού προγράμματος «‘Κοινόχρηστη αρχαιογνωσία’ και Παραστάσεις Αρχαίου Δράματος στην Ελλάδα 1950—1975 και 1975—σήμερα». Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU (Φορέας Υλοποίησης: ΕΛΙΔΕΚ).

    Το συνέδριο οργανώνεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Δράματος (Arc-Net) του Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ.

    23 Απρ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    7ο Γλωσσολογικό Συνέδριο,Τζαρτζάνεια 2025: Από τις θεσμικές αλλαγές στην εκπαιδευτική πράξη: Υποστηρίζοντας την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών στα γλωσσικά μαθήματα (28-29/11/25)

    Στις 28-29 Νοεμβρίου 2025 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Γλωσσολογικό Συνέδριο "Από τις θεσμικές αλλαγές στην εκπαιδευτική πράξη: Υποστηρίζοντας την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών στα γλωσσικά μαθήματα". Tο γλωσσολογικό συνέδριο στα Τζαρτζάνεια 2025 διοργανώνεται για έβδομη φορά στον Τύρναβο. Η διοργάνωση του Συνεδρίου γίνεται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τυρνάβου, του Εργαστηρίου Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης Ελληνικής Γλώσσας και Πολυγλωσσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Λάρισας.

    Στο φόντο θεσμικών αλλαγών όπως τα Νέα Προγράμματα Σπουδών και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, σε μια κοινωνική συνθήκη όπου η ψηφιακά διαμεσολαβημένη επικοινωνία καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής αλληλεπίδρασης ενώ διαρκώς αναδεικνύονται οι όλο και πιο διαφοροποιημένες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν γλωσσικά μαθήματα είτε στην Πρωτοβάθμια είτε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις: να γνωρίζουν τις τελευταίες τάσεις στη γλωσσική διδασκαλία, να εξοικειώνονται με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και να βρίσκουν τρόπους να προσαρμόζουν το γλωσσικό μάθημα σε αυτές, να είναι σε θέση να κατανοούν το κοινό της τάξης τους και να διαφοροποιούν τη διδασκαλία τους ανάλογα με τις ανάγκες του, να αισθάνονται επαρκείς και αποτελεσματικοί σε αυτό που κάνουν, να ανταποκρίνονται σε διαδικασίες αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το γλωσσολογικό συνέδριο Τζαρτζάνεια 2025 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προβληματισμού γύρω από τις διαφορετικές μορφές υποστήριξης των εκπαιδευτικών. Οι προτάσεις για εισηγήσεις μπορούν να αφορούν έρευνες που σχετίζονται με δράσεις/πρωτοβουλίες για την επιμόρφωση/υποστήριξη των εκπαιδευτικών σχετικά με τις ακόλουθες θεματικές:

    - Προγράμματα Σπουδών
    - Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου
    - Αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών/εργαλείων AI
    - Πολυγραμματισμοί
    - Πολυπολιτισμικές τάξεις – πολυγλωσσία
    - Δημιουργία εκπαιδευτικού γλωσσικού υλικού
    - Κοινότητες διδακτικών πρακτικών

    20 Φεβ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >