Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ένα διαδικτυακό εργαστήριο που έσπασε ρεκόρ συμμετοχών

03 Apr. 2023 09:44

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 7ο βιωματικό εργαστήριο που οργάνωσε φέτος η συγγραφική ομάδα της ΠΟΛΥΤΡΟΠΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Η Ελευθερία Παπαμανώλη, φιλόλογος και Δρ. Παιδαγωγικής του Τμήματος ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ, ήταν εισηγήτρια και συντονίστρια του εργαστηρίου «”Στο Αιγαίο ταξιδεύουν τα όνειρά μας…”: μια εφαρμοσμένη διδακτική πρόταση με βάση κείμενα και δραστηριότητες από την Πολύτροπη Γλώσσα».

Το εργαστήριο χάρισε σε όλους μας μια υπέροχη εμπειρία. Η κυρία Παπαμανώλη, χαρισματική δασκάλα με πολυετή διδακτική εμπειρία, κατάφερε να συντονίσει, να προβληματίσει και να εμπνεύσει πάνω από 900 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα που παρακολούθησαν το εργαστήριο.

Στην αρχή παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα διδακτική πρόταση αξιοποιώντας υλικό από τη θεματική ενότητα «Μετανάστες-Πρόσφυγες» και στη συνέχεια κάλεσε τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα σύντομο διδακτικό σενάριο αντλώντας ιδέες από την Πολύτροπη Γλώσσα σχετικά με αυτό το σημαντικό κοινωνικό θέμα της εποχής μας. Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα, αντάλλαξαν ιδέες, μοιράστηκαν συναισθήματα και προβληματισμούς και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις σε έναν ψηφιακό τοίχο Padlet. Ο γόνιμος διάλογος που άνοιξε και τα ενθουσιώδη σχόλια των συμμετεχόντων κατέδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί διψούν για ανάλογα ποιοτικά εργαστήρια σαν αυτό που συντόνισε η κυρία Παπαμανώλη και ότι η Πολύτροπη Γλώσσα αποτελεί μια αστείρευτη πηγή από την οποία μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αντλήσουν ποικίλο υλικό. Όπως τόνισε η κυρία Παπαμανώλη, που της αρέσει να πειραματίζεται με νέα αντικείμενα και να δοκιμάζει εναλλακτικές διδακτικές προτάσεις, η Πολύτροπη Γλώσσα αποτελεί «το άλλο παράδειγμα». Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να την αξιοποιήσουν προσαρμόζοντας το υλικό ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης τους σε διάφορες μαθητικές ομάδες Γυμνασίου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ακόμη και σε ομάδες ενηλίκων.

Η συγγραφική ομάδα της Πολύτροπης Γλώσσας ευχαριστεί θερμά την κυρία Παπαμανώλη για το εξαιρετικό εργαστήριο καθώς και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για τη γόνιμη συνεργασία και τη συνεχή υποστήριξη.

03 Apr 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0