Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Απρίλιος 2022

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Πρόγραμμα Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 18/04/2022 μέχρι και 02/09/2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.greek-language.gr/routes.

    Οι πρώιμες εγγραφές συνεχίζονται μέχρι 31 Αυγούστου 2022.

    Το Πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον διδάσκοντα την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    4. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    5. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    6. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    7. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    8. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 1-2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας. Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι διδάσκοντες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/ διδασκουσών.

    - Από το 2021-2022 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο Πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).
    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών:
    https://www.greek-language.gr/routes/.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του Προγράμματος Διαδρομές: Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com

    Skype: Διαδρομές - Routes
    Τηλ.: (0030) 2310 805 507 & 488 560
    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα τα Δελτία Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά.

    04 Αύγ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διαδικτυακό Συνέδριο από το Παν/μιο Λευκωσίας: Advances in second/foreign language acquisition (ASeFoLA) (18-19/6/22)

    The Department of Languages and Literature of the University of Nicosia is pleased to announce the Advances in second/foreign language acquisition (ASeFoLA) conference, which will be held online on 18-19 June 2022.

    11 Μάϊ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Προ-ανακοίνωση: Χορήγηση υποτροφιών του Προγράμματος Ελληνογαλλικής συνεργασίας

    Η προ-ανακοίνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έγκαιρης ενημέρωσης υποψηφίων του προγράμματος Ελληνογαλλικής συνεργασίας για χορήγηση υποτροφιών επιπέδου Master 2 ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Το Πρόγραμμα υλοποιείται και χρηματοδοτείται από κοινού από την Υπηρεσία Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Η πλήρης Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το προσεχές διάστημα.

    29 Απρ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή εκδήλωση στο Harvard: Stories and Archives: A Conversation with Mark Mazower and Ersi Sotiropoulos (29/4/22)

    Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο "Stories and Archives: A Conversation with Mark Mazower and Ersi Sotiropoulos". Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νικόλας Πρεβελάκης (Τμήμα Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard) και θα διεξαχθεί διαδικτυακή την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 (ώρα Ελλάδας 7.30 μ.μ.).

    27 Απρ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Περιοδική έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης: Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821)

    Επιλεγμένα εκθέματα και σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές θα αποπειραθούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτή την ουσιαστική, αλλά ελάχιστα γνωστή όψη της ελληνικής παιδείας πριν την Επανάσταση του 1821. Η έκθεση «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση» (1453-1821)» μας καλεί να μάθουμε ανάγνωση συλλαβίζοντας γνωστές προσευχές· να ξεφυλλίσουμε σχολικά εγχειρίδια και να αποκρυπτογραφήσουμε τα άγνωστα σε μας «μαθηματάρια» · να ανακαλύψουμε άγνωστες όψεις της μαθητικής ζωής· να εξερευνήσουμε τον χάρτη των σχολών του ελληνισμού· να κάνουμε πειράματα φυσικής· και τέλος, να γράψουμε και το δικό μας όνομα όπως οι μαθητές της εποχής.

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης ανοίγει για πρώτη φορά τους θησαυρούς του Ιστορικού Παλαιογραφικού Αρχείου του, που παρουσιάζονται δίπλα σε σπάνια βιβλία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας.
    Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα εμβληματικό κτίριο της Αθήνας, στο οποίο θα φιλοξενηθεί η έκθεση: το ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Χρηματιστηρίου, το οποίο ο Χαρίλαος Τρικούπης ενέταξε στο πρόγραμμα της ανασυγκρότησης του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2022.

    20 Απρ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    1922 – 2022. Αλησμόνητες πατρίδες και λογοτεχνία σε Podcast από το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη

    Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα, τιμά τις αλησμόνητες πατρίδες σε έναν κύκλο εκδηλώσεων. Μια σειρά ηχητικών αφηγήσεων φέρνει τους ακροατές σε επαφή με τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη μνήμη και μάς ταξιδεύει στις Αλησμόνητες Πατρίδες. Αφηγήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά με τη ματωμένη ιστορία του Ελληνισμού της Σμύρνης.
    Συγγραφείς, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες ντύνουν με τη φωνή τους αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας που μέσα από τις σελίδες τους ξεδιπλώνονται τα τραγικά γεγονότα, πριν και μετά την Καταστροφή. Καλούν τους ακροατές σε έναν ιστορικό αναστοχασμό, σε μία συμπόρευση με τον πόνο, την αγωνία και τις μνήμες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ιστορία μας.

    Το πρώτο επεισόδιο της σειράς αφηγήσεων «ὦ γῆ» είναι ήδη διαθέσιμο, ενώ κάθε Δευτέρα, στις 18.00, θα δημοσιεύεται μια νέα αφήγηση, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο κοινό δωρεάν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και το Spotify.

    19 Απρ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Φεστιβάλ Βιβλίου στο Παρίσι (22-24/4/22)

    Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, το Φεστιβάλ Βιβλίου του Παρισιού επιστρέφει. Ένα σημαντικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1981, και συγκεντρώνει πάνω από 3000 συγγραφείς, τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους διεθνώς, και πάνω από 160.000 επισκέπτες. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 24 Απριλίου 2022.

    Το Φεστιβάλ και το περίπτερο της Ελλάδας θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα υπογράψουν βιβλία τους πολλοί Έλληνες συγγραφείς :

    Χρήστος Χωμενίδης (Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου 2021), Soloup, Γιάννης Παλαβός, Φωτεινή Τσαλίκογλου, AllainGlykos, SolangeFestal-Livanis (Βραβείο Ξένου Βιβλίου 2020 για το Mauthausen του Ιάκωβου Καμπανέλλη), Κατερίνα Αποστολοπούλου, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Ιάννα Ανδρεάδη, Εμίλιε Παπαθεοδώρου, ΕμμανουέλΛασκού, Ζωρζ Πρεβελάκης, Πιερ Ζουντέ Ντε Λα Κομπ, Χρήστος Χρυσόπουλος, Αντρέα Μαρκολόνγκο.

    Συνδιοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique).

    19 Απρ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Αφιερωματική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιακώβου Καμπανέλλη στο Παρίσι (20/4/22)

    Αφιερωματική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιακώβου Καμπανέλλη διοργανώνεται στο Παρίσι από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι και την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στο Ελληνικό Σπίτι (Μενίλ 9, Παρίσι).
    Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Δρ Ελένη Δουνδουλάκη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης και η σκηνογράφος-ενδυματολόγος και κόρη του εκλιπόντος, Κατερίνα Καμπανέλλη.
    Ομιλητές θα είναι η μεταφράστρια Solange Festal Livanis (θέμα εισήγησης: «Λυρικές αναλαμπές στο Μαουτχάουζεν») και η Ιστορικός Πολιτισμού και Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σίσσυ Παπαθανασίου (Θέμα εισήγησης: «Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο ανανεωτής της νεοελληνικής δραματουργίας».
    Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης μουσικό αφιέρωμα, στο πλαίσιο του οποίου η Κυβέλη Καστοριάδη θα ερμηνεύσει μελοποιημένα έργα του Καμπανέλλη, με τη συνοδεία κιθάρας από τον Ορέστη Καλαμπαλίκη.

    15 Απρ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Webinar από το Δημοκρίτειο Παν/μιο για την μετά-covid εποχή στις εκπαιδευτικές και εργασιακές συνθήκες (17/4/22)

    Με αφορμή τη νέα μετα-covid πραγματικότητα στις εκπαιδευτικές και εργασιακές συνθήκες, η εθελοντική ομάδα SDGs Student HUB του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργανώνει την Κυριακή 17 Απριλίου 2022, στις 17.00-19.00, Webinar με τίτλο “Τηλεκπαίδευση-Τηλεργασία και Στόχος 8 Βιώσιμης Ανάπτυξης”.

    14 Απρ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή εκδήλωση από το Δημοκρίτειο Παν/μιο για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας (15/4/22)

    Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 και ώρα 12:00-14:30 με θέμα: “Youth Work: ο δρόμος προς την αναγνώριση”. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί live streaming στο YouTube στο κανάλι Erasmusplus Youth και στον σύνδεσμο: https://youtu.be/zcs-7KTffsk

    14 Απρ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5   Επόμενο >