Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Σεπτέμβριος 2021

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    1ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίου Δράματος: Η Έννοια του Ηθικού Χρέους στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο (23-25/9/21)

    Το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίου Δράματος με θέμα: Η Έννοια του Ηθικού Χρέους στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο. Το Συνέδριο θα γίνει στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2021, στο Εθνικό Θέατρο.

    24 Σεπ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή ημερίδα από το ΕΚΠΑ για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (25/9/21)

    Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Κέντρου Αριστείας «Πολυγλωσσία και τη Γλωσσική Πολιτική» που διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα, τιμά το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, μαζί και με άλλα ευρωπαϊκά ΑΕΙ, οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, η οποία καθιερώθηκε πριν από 20 ολόκληρα χρόνια με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την πρωτοβουλία στήριξε και η θεσμικά πολύγλωσση Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), στην οποία σήμερα μιλιούνται 24 επίσημες γλώσσες και 200 περιφερειακές, μειονοτικές και εθνοτικές γλώσσες, ενώ οι αθρόες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων δεκαετιών έχουν εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο το πολυγλωσσικό μωσαϊκό της Ευρώπης, τόσο στο πλαίσιο της Ένωσης, όσο και στο πλαίσιο των συγκεκριμένων κρατών-μελών.

    22 Σεπ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Νέα έκδοση: Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη & Δ. Βαρδαβάς (επιμ.), Γλώσσα, Ηθική και Ιδεολογία στα Μ.Μ.Ε.

    Ο συλλογικός τόμος «Γλώσσα, Ηθική και Ιδεολογία στα Μ.Μ.Ε.», σε συνεπιμέλεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate in Linguistics στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, και του Δημήτρη Βαρδαβά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο. Ανάμεσα στις θεματικές περιοχές που εξερευνώνται βρίσκονται η γλωσσική χρήση στα Μ.Μ.Ε. και οι συνέπειες της, ο δημόσιος λόγος στη συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στα ζητήματα της ηθικής, της δεοντολογίας και της ιδεολογίας στη χρήση του λόγου στη δημόσια σφαίρα. Πρόκειται για μία συμμετοχική εργασία που συμβάλλει στον κριτικό επικοινωνιακό και μηντιακό γραμματισμό των μη ειδικών αναγνωστών, αλλά ταυτόχρονα φιλοδοξεί να προσφέρει νέα ερεθίσματα για έρευνα στους ειδικούς αναγνώστες. Η συλλογική αυτή δουλειά αποτελείται από τα διευρυμένα πρακτικά της πρώτης δράσης του διαδικτυακού Ομίλου Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μ.Μ.Ε.», του Μικρού Θερινού, ενώ εμπλουτίζεται και με άλλα επίκαιρα κείμενα.

    22 Σεπ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Fulbright Greece: Προκήρυξη Προγραμμάτων Υποτροφιών ακαδ. έτους 2022-2023 για Έλληνες Πολίτες

    Το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Fulbright προσφέρει υποτροφίες που καλύπτουν όλους σχεδόν τους επιστημονικούς κλάδους σε οποιοδήποτε αναγνωρισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο και εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι υποτροφίες, υπό μορφή οικονομικής ενίσχυσης, δίνουν την ευκαιρία σε φοιτητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς να σπουδάσουν, να παρουσιάσουν διαλέξεις, να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα ή να παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης.

    21 Σεπ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή διάλεξη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης: Richard Sorabji, Oikeiōsis (affiliation) between humans in time of pandemic (30/9/21)

    Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Richard Sorabji (Παν/μιο της Οξφόρδης) με θέμα: Oikeiōsis (affiliation) between humans in time of pandemic. Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του Forum of Hellenistic and Roman Philosophy που συνδιοργανώνουν η Γεωργία Τσούνη (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και ο Attila Nemeth (Research Professor of Philosophy, RCH Budapest).

    21 Σεπ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Αναρτήθηκε το ψηφιοποιημένο Λεξικογραφικό Αρχείο Δ. Ι. Γεωργακά

    Το σύνολο των ψηφιοποιημένων δελτίων του λεξικογραφικού αρχείου Γεωργακά έχει αναρτηθεί και είναι προσβάσιμο από το κοινό.

    H ύλη χρονολογικά περιλαμβάνει νεοελληνικές λέξεις κατά αύξουσα γεωμετρική πρόοδο, αρχίζοντας από τον 18ον αιώνα, περισσότερες του 19ου αιώνα, πολύ περισσότερες του 20ού και ακόμη πολυαριθμότερες ιδιαίτερα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

    Το αποδελτιωμένο υλικό προέρχεται (α) από σημειώσεις από τον προφορικό λόγο, (β) από εφημερίδες, περιοδικά, αγγελίες, προγράμματα θεάτρων κ.λπ., (γ) παραμύθια, παροιμίες, δημοτικά τραγούδια, συλλογικούς τόμους, ανθολογίες πεζογραφίας (συμπεριλαμβάνονται πεζογραφία ειδικοτήτων, όπως παιδείας, ιατρικής, φιλοσοφίας, καλών τεχνών κ.λπ.), ανθολογίες ποιήσεως· χωριστές εκδόσεις συγγραφέων, ποιητών και πεζογράφων· έργα ειδικών στην παιδεία, τις πολιτικές επιστήμες, τις θετικές επιστήμες, την οικονομία, τη φιλοσοφία, τις καλές τέχνες κ.λπ.

    Δείτε το ψηφιοποιημένο αρχείο στο http://georgakas.lit.auth.gr/dgeorgakas/index.php

    09 Σεπ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Συνέδριο: Modern Revolutions and the Idea of Europe (9-12/9/21)

    Στις 9-12 Σεπτεμβρίου 2021 πρόκειται να διεξαχθεί το 12ο Ετήσιο Συνέδριο του Ερευνητικού Δικτύου για την Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ιδέας, με θέμα: Modern Revolutions and the Idea of Europe.

    08 Σεπ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Λεξικά και Λεξικογραφία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    19ο Διεθνές Συνέδριο Euralex (7-9/9/21)

    Το 19ο Διεθνές Συνέδριο Euralex θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Σεπτεμβρίου 2021, διαδικτυακά. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα συνέδρια της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λεξικογραφίας (Euralex) συγκεντρώνουν επαγγελματίες λεξικογράφους, εκδότες, ερευνητές, προγραμματιστές λογισμικού και όλους όσοι ενδιαφέρονται για κάθε τύπο λεξικού.

    Το μότο του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου EURALEX είναι: Λεξικογραφία για την συμπερίληψη.

    06 Σεπ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Παράταση εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 και διαρκούν 10 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 12/04/2021 μέχρι και 02/09/2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes/.

    Το Πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον διδάσκοντα την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    4. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    5. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    6. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    7. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    8. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 1-2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Καινοτόμα στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι διδάσκοντες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

    - Οι επιμορφούμενοι/ες συντάσσουν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/ διδασκουσών.

    - Από το 2021-2022 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο Πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» αναγνωρίζεται ως εξ αποστάσεως πρόγραμμα επιμόρφωσης (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014) και παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση 450 ωρών στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, η οποία αναγνωρίζεται και μοριοδοτείται από τον ΑΣΕΠ, κάθε φορά που κάτι τέτοιο προβλέπεται από τις προδιαγραφές της προκήρυξης.

    Όσοι/ες ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα δύνανται να απασχοληθούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο (ενδεικτικά εστίες διδασκαλίας, σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) που εξειδικεύονται στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes/

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του Προγράμματος Διαδρομές: Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com

    Skype: Diadromes Routes

    Τηλ.: (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε το Δελτίο Τύπου (στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά) στο συνημμένο

    02 Σεπ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Νέος Πρόεδρος του ΚΕΓ ο κ. Θεόδωρος Παπαγγελής

    Νέος μεταβατικός Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης Προέδρου κατά τις προβλέψεις των άρθρων 20-23 του ν.4735/20 (Α΄197), ορίστηκε ο κ. Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    01 Σεπ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2   Επόμενο >