Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

August 2021

6 items total [1 - 6]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Ανακοινώσεις

    Υποτροφίες για ξένους φοιτητές από την Ελβετική Συνομοσπονδία

    Η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα ανακοινώνει ότι η Ελβετική Συνομοσπονδία προσφέρει υποτροφίες μέσω της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Υποτροφιών για Ξένους Φοιτητές (FCS) για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

    30 Aug 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    2ο Μικρό Θερινό Πανεπιστήμιο: Φόβος, Ευθύνη, Ενοχή. Δοκιμές διαλόγου για την μετά πραγματικότητα (28-29/8/21)

    Με ένα κεντρικό θέμα αιχμής και στόχευση να εκφραστούν οι νέοι ερευνητές σε σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν τους πολίτες, πολύ δε περισσότερο σήμερα, λόγω της υγειονομικής κρίσης, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Αυγούστου το 2ο Μικρό Θερινό του διαδικτυακού Ομίλου Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η φετινή διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει τίτλο «Φόβος, Ευθύνη, Ενοχή. Δοκιμές διαλόγου για την μετά πραγματικότητα». Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά - παρά τον αρχικό προγραμματισμό για διεξαγωγή στη Σύρο – λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid 19. Έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από τους απόφοιτους του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, με την επιστημονική ευθύνη της κ. Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Ακαδημαϊκής Διευθύντριας του Δ.Θ.Π., Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε εκ μέρους του ομίλου ο κ. Δημήτρης Παυλίδης.

    28 Aug 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Άρθρο του Τ. Γραμμένου στο Περιοδ. ΧΑΡΤΗΣ για τον Ι.Ν. Καζάζη

    Διαβάστε στο περιοδικό ΧΑΡΤΗΣ (Αύγουστος 2021) το άρθρο του Τάκη Γραμμένου για τον εκλιπόντα Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ι.Ν. Καζάζη.

    Ένα απόσπασμα:
    "Στο μεταξύ μού άνοιξε τα μάτια πώς να δανείζομαι βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στη ΧΑΝΘ – τα διαβάζαμε κρυφά πολλές φορές γιατί μας μάλωναν οι πατεράδες μας ότι αυτά δε θα μας δώσουν ψωμί να φάμε και θα μας κάνουν φαντασιόπληκτους. Στις μονοήμερες εκδρομές στο Σέιχ Σου μού δίδαξε ελληνική μετρική από εγχειρίδιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ ο ίδιος, από τότε, είχε προχωρήσει και στην αρχαία. Με έπεισε μπροστά στο Διοικητήριο, στα μάρμαρα, να δώσω στη Φιλοσοφική και όχι στην Ιατρική. Σε βόλτες μας στην παραλία μου έλεγε με μεγάλες λεπτομέρειες την υπόθεση από τεράστια μυθιστορήματα που είχε διαβάσει τις προηγούμενες μέρες (Μαγεμένες Ψυχές και Ζαν Κριστόφ του Ρομαίν Ρολάν, Οι Άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκώ και άλλα – είχε μανία με την πεζογραφία). Ήταν περήφανος για την προσφυγική του καταγωγή. Διάβαζε με πάθος για την ιστορία των χρόνων του Βενιζέλου και για τον υπουργό του τον Μιχαλακόπουλο τον οποίο θαύμαζε, διαβάζαμε μαζί τη μετάφραση του Φάουστ του Βερναρδάκη («Εικόνες ομιχλογενείς…»)."

    Διαβἀστε όλο το άρθρο στο https://www.hartismag.gr/hartis-32/klimakes/o-giannhs-kazazhs-1947-2021

    02 Aug 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Working on Linguistics 1: Ημερίδα Γλωσσολογίας των Υποψηφίων Διδακτόρων και των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης (24/9/21)

    Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 πρόκειται να διεξαχθεί Ημερίδα Γλωσσολογίας των Υποψηφίων Διδακτόρων και των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο "Working on Linguistics 1". Οι εργασίες της ημερίδας οφείλουν να έχουν πρωτότυπο/ερευνητικό χαρακτήρα.

    Για να συμμετάσχετε στην ημερίδα, παρακαλούμε να στείλετε περίληψη της προτεινόμενης εργασίας σε αρχείο pdf έως 2 σελίδες (συμπεριλαμβανομένης της βιβλιογραφίας και των παραδειγμάτων /πινάκων), με ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς 11 Times New Roman, μονό διάστημα.
    Οι παρουσιάσεις μπορούν να είναι είτε στην αγγλική είτε στην ελληνική γλώσσα, με όριο μία (1) ανακοίνωση ανά συγγραφέα.
    Χρονική διάρκεια προφορικής παρουσίασης: 20 λεπτά +10 λεπτά για ερωτήσεις.

    02 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη οι εκπαιδευτικές δράσεις του The Walk (το ταξίδι της προσφυγοπούλας Αμάλ)

    Η Μικρή Αμάλ, μια νεαρή προσφυγοπούλα, ξεκινά ένα ιδιαίτερο ταξίδι – μια επική περιπλάνηση που θα την οδηγήσει να διασχίσει την Τουρκία, και ολόκληρη την Ευρώπη. Για να βρει τη μητέρα της. Για να γυρίσει στο σχολείο. Για να ξεκινήσει μία νέα ζωή.
    Σε κάθε σταθμό του ταξιδιού της, η Μικρή Αμάλ θα γίνεται δεκτή με αντιπροσωπευτικές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που δημιουργούνται από τα μέλη των κοινοτήτων που επισκέπτεται.
    Στη βάση του, το Ταξίδι είναι μια περιπλάνηση αφιερωμένη στην παιδεία και τη δημιουργική μάθηση. Οπουδήποτε πηγαίνει η Μικρή Αμάλ θα έρχεται σε επαφή με καινούργια πρόσωπα, μέρη και πολιτισμούς. Οι κοινότητες και το διαδικτυακό κοινό θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν μαζί της όλα όσα θα γνωρίσει.
    Στην Ελλάδα θα υποδεχτούμε την Αμάλ στις 9 Αυγούστου στη Χίο. Από εκεί θα ταξιδέψει στα Ιωάννινα, στην Καλαμπάκα, στα Μετέωρα, στη Λάρισα, στην Ελευσίνα, στην Αθήνα και στον Πειραιά απ΄ όπου και θα την αποχαιρετίσουμε στις 5 Σεπτεμβρίου 2021.
    Τα σχολεία σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να συμμετέχουν κατεβάζοντας το Πακέτο Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του Ταξιδιού με επίκεντρο το ταξίδι της Αμάλ. Κάθε ενότητα θα επιτρέψει στους νέους ανθρώπους να εξετάσουν και να κατανοήσουν την προσφυγική κρίση. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα εκμάθησης από το σπίτι χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική έκδοση του πακέτου δραστηριοτήτων.
    Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη θέτει υπό την αιγίδα του τις εκπαιδευτικές δράσεις του THE WALK εντάσσοντας δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό πακέτο στα εκπαιδευτικά του προγράμματα 2021-2022.

    15 Jun 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Προκήρυξη θέσεων για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις νεοελληνικές σπουδές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου

    Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin) λειτουργεί ένα διετές Πρόγραμμα Σπουδών, που οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις Νεοελληνικές Σπουδές. Η εγγραφή προϋποθέτει προπτυχιακές σπουδές (πτυχίο Βachelor Νεοελληνικών Σπουδών ή ισότιμα διπλώματα), που διασφαλίζουν τις βασικές γνώσεις σε ζητήματα νεοελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας και πολιτισμού.

    Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αποσκοπεί στην επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών/τριών σε θέματα νεοελληνικής ιστορίας και κριτικής της λογοτεχνίας καθώς και διανοητικής και πολιτισμικής ιστορίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξοικείωση με την ερευνητική μεθοδολογία, τη σύγχρονη θεωρία της λογοτεχνίας καθώς και τη θεωρία και πρακτική των διαπολιτισμικών (μεταφραστικών) σχέσεων.

    Την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, στις 16:30 ώρα Ελλάδας, προσκαλούμε κάθε ενδιαφερόμενη/ο φοιτήτρια/φοιτητή σε μια ηλεκτρονική συνάντηση γνωριμίας (στα ελληνικά, μέσω Webex) για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα νεοελληνικών σπουδών. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος θα υπάρξει χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση (περιεχόμενο, προθεσμίες, διαδικασία υποβολής αιτήσεων κλπ.). Η πρόσβαση στη συνάντηση είναι ανοιχτή σε όλες/όλους κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (έως 20 Απριλίου 2021): https://www.geisteswissenschaften.fu-berlin.de/we02/griechisch/neograezistik/register/

    Η ιστοσελίδα της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη διάρθρωση του Προγράμματος Σπουδών καθώς και για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων:
    https://www.geisteswissenschaften.fu-berlin.de/we02/studium/ma/ma_neograezistik/ma_neograezistik_el/
    https://www.uni-assist.de/en/faqs/

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέσω uni-assist.de/en μέχρι τις 15 Αυγούστου 2021.

    02 Apr 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1]   Next >