Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

July 2021

19 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Ανακοίνωση Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2020

  Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020 που αφορούν στις εκδόσεις 2019.

  21 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ψήφισμα του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ για τον θάνατο του Προέδρου του ΚΕΓ

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Φιλόλογος» εκφράζει τη βαθιά οδύνη του για την αδόκητη απώλεια του Ιωάννη Ν. Καζάζη, Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ., Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

  Ο Ιωάννης Ν. Καζάζης υπήρξε εξέχον μέλος του Συλλόγου «Φιλόλογος». Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 συμμετείχε ενεργά, με διαλέξεις και με πολυάριθμες συνεργασίες στο περιοδικό Φιλόλογος. Κατά το διάστημα κατά το οποίο διετέλεσε Αντιπρόεδρος του «Φιλολόγου» (1993-1996) αλλά και ως μέλος του Δ.Σ. (1996-1999) υπηρέτησε με συνέπεια και
  δημοκρατικότητα τις αρχές του Συλλόγου και προσέφερε με πολύ γόνιμο τρόπο καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του ρόλου και της αποστολής του Συλλόγου, την προώθηση της κλασικής γραμματείας, την ανάγκη της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, τον εμπλουτισμό της ύλης του περιοδικού Φιλόλογος και την αναβάθμιση της ποιότητας των συνεργασιών που δημοσιεύονταν. Με ευαρέσκεια τα μέλη του Δ.Σ. εκείνης της περιόδου ενημερώνονταν από τον ίδιο για την πρωτοβουλία και τις ενέργειες να ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας· μια ιδέα που υλοποιήθηκε το 1994 και έμελλε να δώσει πολλούς καρπούς στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα.

  Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και αποφασίζει να κοινοποιήσει ευρύτερα το ψήφισμα.

  Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2021

  17 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ψήφισμα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών - Ιδρύματος Καψωμένου για την απώλεια του Προέδρου του ΚΕΓ, Ι.Ν. Καζάζη

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών- Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, για το τραγικό γεγονός της απώλειας του Προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Καζάζη, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
  Σήμερο, Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021, το Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, σε έκτακτη διά περιφοράς Συνεδρία, ενέκρινε το ακόλουθο Ψήφισμα:

  Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους για την τραγική απώλεια του Ομότιμου καθηγητή Γιάννη Καζάζη, μιας πνευματικής προσωπικότητας που προσέφερε πολλά στην επιστήμη της Κλασικής Φιλολογίας, στην πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και στη μελέτη και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας ως μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας επί δύο και πλέον δεκαετίες. Τέτοιοι άξιοι, δραστήριοι και αποτελεσματικοί εργάτες του πνεύματος αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο στους κρίσιμους καιρούς μας και η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε όλους του τομείς που καλλιέργησε με αφοσίωση και υποδειγματική συνέπεια.

  Εκφράζομε την ολόψυχη συμμετοχή μας στο πένθος της οικογένειας και των εκλεκτών συνεργατών του στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και τους διαβεβαιώνομε ότι στη συνείδηση των συναδέλφων του και της πνευματικής Ελλάδας ο Γιάννης Καζάζης εξεπλήρωσε την αποστολή του και αποδήμησε πλήρως δικαιωμένος.

  Χανιά, 14 Ιουλίου 2021
  Εκ μέρους του Δ.Σ.
  Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών
  Ομότ. καθηγητής Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος

  16 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ανακοίνωση του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον θάνατο του Προέδρου του ΚΕΓ, Ι.Ν. Καζάζη

  Το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ι. Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απευθύνουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  15 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ψήφισμα του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του ΑΠΘ για τον θάνατο του Προέδρου του ΚΕΓ, Ι.Ν. Καζάζη

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκε με βαθιά θλίψη τον θάνατο του Iωάννη N. Καζάζη, Ομότιμου Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

  Αγαπημένος μαθητής του Δ. Ν. Μαρωνίτη και του Δ. Ι. Γεωργακά, κατά ένα χρόνο μικρότερος συμφοιτητής του μακαρίτη Α.-Φ. Χριστίδη και συμφοιτητής του μακαρίτη Δ. Ι. Ιακώβ και του Γ. Κεχαγιόγλου, συνάδελφος πολλών από εμάς επί σειρά ετών στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., ο εκλιπών ήταν ένας εξαίρετος επιστήμονας με βαθιά γνώση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και γλώσσας. Στην τελευταία εικοσιπενταετία της ζωής του συνέδεσε την επιστημονική και εκπαιδευτική δραστηριότητά του με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, του οποίου διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος. Από τις θέσεις αυτές εργάστηκε ακούραστα ώς την τελευταία στιγμή για την υλοποίηση και διεύρυνση των στόχων του Κέντρου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, αλλά και στην ενίσχυση πολλών νεαρών ικανών φιλολόγων που έβρισκε πάντα τρόπους να τους κρατά στη φιλόξενη κυψέλη του Κέντρου.

  Τιμώντας τον εκλεκτό και χαλκέντερο επιστήμονα και συνάδελφο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει:

  (α) να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και στους πολλούς συνεργάτες του στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας,

  (β) να εκπροσωπηθεί στην κηδεία του και να καταθέσει στεφάνι στη σορό του,

  (γ) να κοινοποιήσει ευρύτερα το ψήφισμα αυτό.

  Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2021

  Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

  Γ. Μ. Παράσογλου, Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ.

  15 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Ανακοινώσεις

  Έφυγε από τη ζωή ο Πρόεδρος του ΚΕΓ, Ι.Ν. Καζάζης

  Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε σήμερα το θάνατο του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ι.Ν. Καζάζη. Ο Ι.Ν. Καζάζης, μετά από λαμπρές σπουδές στις ΗΠΑ, υπήρξε καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής του δραστηριότητας το αφιέρωσε στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στο οποίο υπήρξε μέλος του Δ.Σ. από την ίδρυσή του (1994) και στη συνέχεια Πρόεδρός του μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, υπήρξε διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας από το 1994 μέχρι τώρα.
  Η συνεισφορά του Ι.Ν. Καζάζη υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Προώθησε με θέρμη την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στη χρήση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, με αποτέλεσμα σήμερα τα ψηφιακά περιβάλλοντα του ΚΕΓ να αποτελούν αξιόπιστους πόρους αναφοράς για κάθε χρήστη της ελληνικής εντός και εκτός Ελλάδος. Υποστήριξε τη διάδοση της ελληνικής εκτός Ελλάδος και εργάστηκε ακατάπαυστα για την καθιέρωση της πιστοποίησης της ελληνομάθειας, στις διαδικασίες της οποίας συμμετέχουν χιλιάδες νέοι και ενήλικες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υποστήριξε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε προσωπικά σε όλα τα σχετικά έργα που καθιέρωσαν το ΚΕΓ ως θεσμό με σημαντικό έργο στη γλωσσική εκπαίδευση. Συνέχισε και επέβλεψε το λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 του αείμνηστου καθηγητή Ε. Κριαρά, η ολοκλήρωση του οποίου βρίσκεται στην τελική του φάση. Αγαπούσε πάρα πολύ την Κύπρο και είχε πάντα αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.
  Πέρα από την επιστημονική του σφραγίδα, ο Ι.Ν. Καζάζης κατάφερε να δημιουργήσει ένα υγιές οικονομικά Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σε μια περίοδο που οι θεσμοί που ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες σπάνια επιβιώνουν.
  Η διοίκηση του ΚΕΓ και οι εργαζόμενοι είναι συντετριμμένοι από τον πρόωρο χαμό του και εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  15 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ψήφισμα του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ΑΠΘ για τον θάνατο του Προέδρου του ΚΕΓ, Ι.Ν. Καζάζη

  Για τον Ι. Ν. Καζάζη

  Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) εκφράζει τη θλίψη και την οδύνη του για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ι.Ν. Καζάζη.

  Η πολύχρονη και πολυσχιδής συμβολή του στη στήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας περιλαμβάνει και τη θητεία του στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας του ΣΝΕΓ από 01/09/2000 έως 31/08/2003.

  Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

  15 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ψήφισμα του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ για την απώλεια του Προέδρου του ΚΕΓ, Ι.Ν. Καζάζη

  Το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκε με μεγάλη οδύνη τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού και αγαπητού συναδέλφου, Ιωάννη Ν. Καζάζη, Ομότιμου Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας.

  Ο Ι. Ν. Καζάζης υπήρξε πανεπιστημιακός δάσκαλος με εξαίρετο ήθος και σημαντική επιστημονική συμβολή στον τομέα της επιστήμης που θεράπευε.

  Ο εκλιπών τίμησε για πολλά χρόνια το Τμήμα με το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο του και είχε καθοριστικό ρόλο στη μελέτη και προβολή της ελληνικής γλώσσας ευρύτερα ως Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

  Τιμώντας τη μνήμη του το Τμήμα Φιλολογίας αποφάσισε:

  1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του

  2. Να δημοσιεύσει το σχετικό ψήφισμα στον ημερήσιο τύπο και να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

  Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας

  Χρήστος Κ. Τσαγγάλης
  Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας

  15 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ψήφισμα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ για τον θάνατο του Προέδρου του ΚΕΓ, Ι.Ν. Καζάζη

  Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκε με οδύνη τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή της και επί σειρά ετών Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

  ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΖΑΖΗ

  κορυφαίου φιλολόγου, πανεπιστημιακού δασκάλου και πνευματικού ανθρώπου με σημαντική προσφορά στις κλασικές σπουδές, τη λεξικογραφία, την ελληνομάθεια και την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Τιμώντας τη μνήμη του η Φιλοσοφική Σχολή αποφάσισε:

  1.να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους του

  2.να δημοσιεύσει το ψήφισμα αυτό στον ημερήσιο τύπο και στην ιστοσελίδα της Σχολής.

  15 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ψήφισμα της Πρυτανικής Αρχής του Α.Π.Θ. για την απώλεια του Προέδρου του ΚΕΓ, Ι.Ν. Καζάζη

  Με μεγάλη θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής και Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ,

  Ιωάννη Καζάζη.

  Ο Ιωάννης Καζάζης τίμησε το Πανεπιστήμιο με το εκπαιδευτικό και επιστημονικό του έργο. Υπήρξε πρότυπο πανεπιστημιακού δασκάλου, πρότυπο επιστήμονα αλλά και πνευματικός άνθρωπος με ήθος. Η συμβολή του εκλιπόντος στην ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό είναι ανεκτίμητη και η απώλειά του είναι μεγάλη για το ΑΠΘ, τη χώρα, τα ελληνικά γράμματα και την επιστήμη.

  Οι Πρυτανικές Αρχές, εκπροσωπώντας το σύνολο των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, τιμούν το έργο και την προσφορά του Ιωάννη Καζάζη και

  Ψ η φ ί ζ ο υ ν

  -Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  -Να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στον ημερήσιο Τύπο.

  Ο Πρύτανης
  Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου

  15 Jul 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2   Next >