Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

18 Μάϊ. 2024

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Συμμετοχή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19/5/24)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετέχει στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2024, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 13, εκθετήριο 98).

    Παράλληλα το Ινστιτούτο διοργανώνει μία εκδήλωση:

    Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 15.00-16.00, στο Περίπτερο 14 (Αίθουσα "Διάλογος"), παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Παρασκευόπουλου, ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., "Ο επιεικής αλγόριθμος: από την αριστοτελική σκέψη στην τεχνητή νοημοσύνη".
    Ομιλητές:

    Β. Κάλφας, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.,
    Α. Κορνηλάκης, αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.,
    Δ. Σφενδόνη-Μέντζου, ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολήςτου Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, και
    ο συγγραφέας.
    (συντονιστής) Γ. Παπαναστασίου, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διευθυντής του Ινστιτούτου.

    16 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Νέα για την Πύλη :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Συμμετοχή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19/5/24)

    Στα πλαίσια της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα βρίσκεται στον εκθετήριο χώρο της Helexpo, Περίπτερο 13 / Stand 32, από την Πέμπτη 16/05/2024 έως και την Κυριακή 19/05/2024, όπου θα παρουσιάζονται το έργο και οι εκδόσεις του.

    Επιπλέον, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα διοργανώσει εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα "Μυκηναϊκή επική ποίηση: διερευνώντας μια συναρπαστική υπόθεση εργασίας"

    Ομιλητής: Χρήστος Κ. Τσαγγάλης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ

    Συντονίστρια: Λάμαρη Άννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Φιλολογικό Καφενείο / Περίπτερο 13, την
    Παρασκευή 17/05/24 και ώρα 10.00
    .

    Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    16 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Εκδηλώσεις στο Μουσείο Ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών (18,19/5/2024)

    Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στoν εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα: ''Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα'' με τις παρακάτω εκδηλώσεις και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
    Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και για τις δύο εκδηλώσεις.

    – Σάβ. 18 Μαΐου, 11:00:
    Χάρτινο θέατρο & περιήγηση : ”Το Παληό Πανεπιστήμιο” και οι ένοικοί του – το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας και άλλες μικρές & μεγάλες ιστορίες του κτηρίου και των ενοίκων του''

    Η περιήγηση στο μουσείο εστιάζει στην περίοδο που το κτήριο στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Εκθέματα και προφορικές μαρτυρίες, αναφέρονται στους πρόσφατους ενοίκους του κτηρίου, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Η αφήγηση ολοκληρώνεται με ελεύθερη περιήγηση στο μουσείο και τις αυλές του.

    – Κυρ. 19 Μαΐου, 12:00:
    Ξενάγηση με θέμα: ''H συλλογή των έργων τέχνης του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών''.

    To λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, φιλοτεχνημένο από τον Νικόλαο Γύζη και τον Γεώργιο Ιακωβίδη, οι προσωπογραφίες επιφανών καθηγητών του Πανεπιστημίου, οι οποίες ανατέθηκαν πολύ συχνά σε αναγνωρισμένους καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών, θα αποτελέσουν τον οδηγό μας για να γνωρίσουμε την ιστορία της θεμελίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

    15 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Συνέδριο στο Παν/μιο Λευκωσίας: Advances in Second/Foreign Language Acquisition (17-19/5/24)

    Ο Τομέας Γλωσσών και Λογοτεχίας του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Παν/μίου Λευκωσίας διοργανώνει Συνέδριο για τις εξελίξεις στην εκμάθηση δεύτερης / ξένης γλώσσας (Advances in Second/Foreign Language Acquisition (ASeFoLA)). Το Συνέδριο θα διαξαχθεί στις 17-19 Μαΐου 2024 στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (και διαδικτυακά μέσω WebEx).

    Βασικοί Ομιλητές:

    Do Coyle, Professor of Content and Language Integrated Learning (CLIL), University of Edinburgh
    Ευδοκία (Κία) Καραβά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΤΑΓ&Φ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
    Shaofeng Li, Professor of Foreign and Second Language Education, Florida State University
    Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος, Καθηγητής Γλωσσολογίας, Παν/μιο Πατρών και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    14 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Συνέδριο με θέμα: ''The Limits of Nature in Hellenistic and Roman Thought'', Παν/μιο Κρήτης, Ρέθυμνο (17,18/5/2024)

    Το Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Κλασικών Σπουδών του Παν/μίου Κρήτης, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα: ''The Limits of Nature in Hellenistic and Roman Thought', το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαΐου 2024, στο Ρέθυμνο.

    Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του συνεδρίου βλ. : https://www.philology.uoc.gr/nea/the-limits-of-nature-in-hellenistic-and-roman-thought

    10 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στην 20η ΔΕΒΘ (17,18/5/2024)

    το πλαίσιο της 20ης ΔΕΒΘ πραγματοποιείται το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών σε επιμέλεια του ποιητή-εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου και σε συνεργασία με τον ποιητή Αλέξιο Μάινα, φιλοξενούνται δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς που παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης.

    Θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης -σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο-, πλαισιωμένες από αναγνώσεις ποιημάτων, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες, αναδεικνύοντας το προσωπικό ύφος του κάθε συμμετέχοντα, αλλά και τη δυνατότητα προτάσεων και προσεγγίσεων στο πώς μιλάει και ερμηνεύει η ποίηση το σήμερα.

    Μαζί τους ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος που θα μιλήσει για το ποιητικό τοπίο των νέων στην Ελλάδα σήμερα και ο ποιητής-επιμελητής Αλέξιος Μάινας που θα συμβάλει με ερωτήματα και παρατηρήσεις πάνω σε ζητήματα σύγχρονης ποιητικής.

    09 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Διαβάζουμε βιβλία μοιραζόμαστε ιδέες στην Παιδική και Εφηβική γωνιά της ΔΕΘ (16-19/5/2024)

    Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ.

    Έτσι και φέτος, γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια της, η ΔΕΒΘ δημιούργησε τον πιο ζωντανό, πολύχρωμο, πολύβουο χώρο της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, που περιμένει μικρούς και μεγάλους, πάντα με ελεύθερη είσοδο!

    Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες δίνουν το παρών στη Γωνιά, πάντα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους εφήβους. Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις καινούργιες και τις παλιότερες εκδόσεις, συμμετέχουν σε δρώμενα για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ανταλλάσσουν απόψεις και μοιράζονται εντυπώσεις.

    Φέτος επίσης στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά και στην Αθήνα, αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και εργαστήρια για παιδιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων.

    Εκδηλώσεις ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους.

    23 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19/5/2024)

    Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος είκοσι χρόνια επιτυχημένης και δυναμικής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου και θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ),

    Φέτος η ΔΕΒΘ 2024, συμπληρώνει 20 χρόνια και υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για το αναγνωστικό κοινό, τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με περισσότερους από 40ξένους συγγραφείς από 18 χώρες και 50 προσκεκλημένους κορυφαίους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού.

    Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

    02 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    ΛΔ΄ Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας στην Ιθάκη (17-19/5/2024)

    Το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων διοργανώνουν το
    ΛΔ΄ Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη από 17 έως 19
    Μαΐου 2024 με τη στήριξη του Δήμου Ιθάκης.

    Το θέμα του Σεμιναρίου είναι ''Συναντήσεις και αναγνωρισμοί στα ομηρικά έπη''.
    Το θέμα της συνάντησης και το θέμα του αναγνωρισμού είναι δύο αφηγηματικά εργαλεία
    που χρησιμοποιούνται συχνά στα δύο ομηρικά έπη για την ανάπτυξη και την προώθηση της
    πλοκής. Η χρήση των θεμάτων αυτών δίνει την ευκαιρία στον ποιητή να αποτυπώσει και να
    ανακαλέσει συγχρόνως τις μυθικές, γενεαλογικές και ψυχολογικές παραμέτρους που πλαισιώνουν και προεκτείνουν τα γεγονότα της τρέχουσας αφήγησης. Οι συναντήσεις και οι
    αναγνωρισμοί είναι επίσης δύο θέματα που εμφανίζονται συχνά στα χωρία των ομηρικών
    επών που διδάσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και, συνεπώς, η εμβάθυνση και η
    ανάλυση των θεμάτων αυτών μέσα στο Σεμινάριο αναμένεται να συμβάλει στην ουσιαστικότερη παρουσίασή τους στη διδακτική πράξη.

    Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με ανακοίνωση στο Σεμινάριο παρακαλούνται να
    υποβάλουν στην ΠΕΦ () τίτλο και περίληψη (έως μισή σελίδα) ως τις 7
    Απριλίου 2024. Οι ανακοινώσεις που θα επιλεγούν για να περιληφθούν στο πρόγραμμα του
    Σεμιναρίου θα πρέπει να έχουν διάρκεια έως 20 λεπτά και, την ημέρα της παρουσίασης, θα
    πρέπει να συνοδεύονται από τη σχετική βιβλιογραφία η οποία και θα μοιραστεί σε εκτυπωμένη μορφή στους συμμετέχοντες του Σεμιναρίου ώστε να κατατοπιστούν πληρέστερα
    οι Σύνεδροι και να χρησιμεύσει για περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα.

    04 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >