Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

17 May. 2024

11 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή συνεδρία σεμιναρίου ''Ψηφιακά εργαλεία για κλασικούς φιλολόγους'', Παν/μιο Ιωαννίνων (17/5/2024)

  Διαδικτυακή δεύτερη συνεδρία του σεμιναρίου ''Ψηφιακά σώματα κειμένων, εργαλεία και μέθοδοι για κλασικούς φιλολόγους'' με εισηγητή τον Δρ. Στυλιανό Χρονόπουλο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17-5-2024 και ώρα 15.00-18:00.

  Στη δεύτερη αυτή συνεδρία με τίτλο: ''Ψηφιακά εργαλεία για κλασικούς φιλολόγους'' θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων οι δυνατότητες σύνθετης και ngram αναζήτησης του TLG, γλωσσολογικά επισημειωμένα σώματα κειμένων και η χρήση τους, το εργαλείο Voyant Tools, τα εργαλεία που ενσωματώνονται στο DraCor.

  Η διάλεξη διοργανώνεται από το Εργαστήριο Κλασικής Φιλολογίας (οργανωτική επιτροπή: Ε. Γκαστή, Π. Αθανασόπουλος, Σ. Χρονόπουλος).

  Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS-Teams). Μπορείτε να συνδεθείτε στη συνεδρία ακολουθώντας τον σύνδεσμο:
  https://bit.ly/4d5TJg7 (Αναγνωριστικό σύσκεψης: 349 533 886 160 | Κωδικός πρόσβασης: m7N2EC).

  16 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Συμμετοχή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19/5/24)

  Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετέχει στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2024, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 13, εκθετήριο 98).

  Παράλληλα το Ινστιτούτο διοργανώνει μία εκδήλωση:

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 15.00-16.00, στο Περίπτερο 14 (Αίθουσα "Διάλογος"), παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Παρασκευόπουλου, ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., "Ο επιεικής αλγόριθμος: από την αριστοτελική σκέψη στην τεχνητή νοημοσύνη".
  Ομιλητές:

  Β. Κάλφας, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.,
  Α. Κορνηλάκης, αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.,
  Δ. Σφενδόνη-Μέντζου, ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολήςτου Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, και
  ο συγγραφέας.
  (συντονιστής) Γ. Παπαναστασίου, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διευθυντής του Ινστιτούτου.

  16 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Συνέδριο στο Παν/μιο Λευκωσίας: Advances in Second/Foreign Language Acquisition (17-19/5/24)

  Ο Τομέας Γλωσσών και Λογοτεχίας του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Παν/μίου Λευκωσίας διοργανώνει Συνέδριο για τις εξελίξεις στην εκμάθηση δεύτερης / ξένης γλώσσας (Advances in Second/Foreign Language Acquisition (ASeFoLA)). Το Συνέδριο θα διαξαχθεί στις 17-19 Μαΐου 2024 στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (και διαδικτυακά μέσω WebEx).

  Βασικοί Ομιλητές:

  Do Coyle, Professor of Content and Language Integrated Learning (CLIL), University of Edinburgh
  Ευδοκία (Κία) Καραβά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΤΑΓ&Φ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  Shaofeng Li, Professor of Foreign and Second Language Education, Florida State University
  Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος, Καθηγητής Γλωσσολογίας, Παν/μιο Πατρών και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

  14 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Διεπιστημονική Ημερίδα στο Α.Π.Θ.: Ανα-συγκροτώντας το Παρελθόν: Πολιτισμική Μνήμη και Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες (17/5/24)

  Το Εργαστήριο Αφηγηματικής Έρευνας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ, διοργανώνει διεθνή, διεπιστημονική ημερίδα με τίτλο «Ανα-συγκροτώντας το Παρελθόν: Πολιτισμική Μνήμη και Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες» (θα μεταδοθεί και ζωντανά). Η Ημερίδα θα γίνει την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, στο Κτήριο ΚΕ.Δ.Ε.Α., Αμφιθέατρο ΙΙΙ (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ).

  Ομιλήτριες και ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό φέρνουν μαζί τη λογοτεχνία, την ιστορία, την αρχαιολογία, την ανθρωπολογία, τις κοινωνικές επιστήμες , τις νέες τεχνολογίες και το ευρύ κοινό στο πλαίσιο μιας συζήτησης που θα διερευνήσει το ρόλο της πολιτισμικής μνήμης, των ψηφιακών αρχείων και της προφορικής αφήγησης στον χώρο της πολιτισμικής κληρονομιάς καθώς και τη θέση των δημόσιων ανθρωπιστικών επιστημών στην Ελλάδα σήμερα. Οι ομιλίες θα γίνουν στα ελληνικά.

  Η συμμετοχή στην ημερίδα θα γίνει είτε με δια ζώσης παρουσία είτε εξ αποστάσεως και είναι δωρεάν. Θα σταλεί σύνδεσμος Zoom σε όσα άτομα επιλέξουν να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως (μετά από εγγραφή). Παρέχονται πιστοποιητικά παρακολούθησης.

  14 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διαδικτυακή διάλεξη του κ. Τ. Καγιαλή με τίτλο: ''Ο Καβάφης και ο αρχαιοδιφισμός'', Παν/μιο Κρήτης (17/5/2024)

  Στο πλαίσιο των Επιστημονικών Συνομιλιών του Τομέα ΒΝΕΦ, Τμ. Φιλολογίας, Παν/μίου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Τ. Καγιαλή (Καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, ΕΑΠ) με τίτλο: ''Ο Καβάφης και ο αρχαιοδιφισμός'', την
  Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ώρα 18:00.

  Join Zoom Meeting: https://uoc-gr.zoom.us/j/84297779102

  13 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Διεθνές Συνέδριο με θέμα: ''The Limits of Nature in Hellenistic and Roman Thought'', Παν/μιο Κρήτης, Ρέθυμνο (17,18/5/2024)

  Το Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Κλασικών Σπουδών του Παν/μίου Κρήτης, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα: ''The Limits of Nature in Hellenistic and Roman Thought', το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαΐου 2024, στο Ρέθυμνο.

  Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του συνεδρίου βλ. : https://www.philology.uoc.gr/nea/the-limits-of-nature-in-hellenistic-and-roman-thought

  10 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στην 20η ΔΕΒΘ (17,18/5/2024)

  το πλαίσιο της 20ης ΔΕΒΘ πραγματοποιείται το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών σε επιμέλεια του ποιητή-εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου και σε συνεργασία με τον ποιητή Αλέξιο Μάινα, φιλοξενούνται δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς που παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης.

  Θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης -σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο-, πλαισιωμένες από αναγνώσεις ποιημάτων, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες, αναδεικνύοντας το προσωπικό ύφος του κάθε συμμετέχοντα, αλλά και τη δυνατότητα προτάσεων και προσεγγίσεων στο πώς μιλάει και ερμηνεύει η ποίηση το σήμερα.

  Μαζί τους ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος που θα μιλήσει για το ποιητικό τοπίο των νέων στην Ελλάδα σήμερα και ο ποιητής-επιμελητής Αλέξιος Μάινας που θα συμβάλει με ερωτήματα και παρατηρήσεις πάνω σε ζητήματα σύγχρονης ποιητικής.

  09 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Διαδικτυακή διάλεξη στο Παν/μιο Πατρών: Ανακαλύπτοντας το γλωσσικό μας παρελθόν. Παρουσίαση του τόμου Δημώδης Πεζός λόγος του 16ου αιώνα, επιμ. Ελένη Κακουλίδη-Πάνου, Ελένη Καραντζόλα, Κατερίνα Τικτοπούλου (17/5/24)

  Το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου, η ειδίκευση Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΠΜΣ "Σπουδές στην Κλασική, Βυζαντινή και Νεοελληνική Γραμματεία" του Τμήματος Φιλολογίας και το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Παν/μίου Πατρών οργανώνουν διαδικτυακό Colloquium που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2024, 18.00-19.30.

  Ανακαλύπτοντας το γλωσσικό μας παρελθόν.
  Παρουσίαση του τόμου Δημώδης Πεζός λόγος του 16ου αιώνα, επιμ. Ελένη Κακουλίδη-Πάνου, Ελένη Καραντζόλα, Κατερίνα Τικτοπούλου (Αθήνα, ΜΙΕΤ 2023)

  09 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Διαβάζουμε βιβλία μοιραζόμαστε ιδέες στην Παιδική και Εφηβική γωνιά της ΔΕΘ (16-19/5/2024)

  Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ.

  Έτσι και φέτος, γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια της, η ΔΕΒΘ δημιούργησε τον πιο ζωντανό, πολύχρωμο, πολύβουο χώρο της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, που περιμένει μικρούς και μεγάλους, πάντα με ελεύθερη είσοδο!

  Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες δίνουν το παρών στη Γωνιά, πάντα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους εφήβους. Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις καινούργιες και τις παλιότερες εκδόσεις, συμμετέχουν σε δρώμενα για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ανταλλάσσουν απόψεις και μοιράζονται εντυπώσεις.

  Φέτος επίσης στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά και στην Αθήνα, αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και εργαστήρια για παιδιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων.

  Εκδηλώσεις ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους.

  23 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19/5/2024)

  Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος είκοσι χρόνια επιτυχημένης και δυναμικής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου και θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ),

  Φέτος η ΔΕΒΘ 2024, συμπληρώνει 20 χρόνια και υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για το αναγνωστικό κοινό, τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με περισσότερους από 40ξένους συγγραφείς από 18 χώρες και 50 προσκεκλημένους κορυφαίους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού.

  Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

  02 Apr 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2   Next >