Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

January 2024

40 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Μεγάλο διαδικτυακό αφιέρωμα ''Ζωρζ Σαρή, 100 χρόνια από τη γέννησή της''

    Η πολιτιστική εταιρεία Δέκα Τέχνες σε συνεργασία με το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr παρουσιάζουν το μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο:

    ''Ζωρζ Σαρή, 100 χρόνια από τη γέννησή της''
    Η δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Η Ζωρζ Σαρή (1923-2023), εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο της Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, υπήρξε πρωτοπόρα συγγραφέας του παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Το έργο της, που αποτελεί σταθμό στην ανανέωση του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα, ανέθρεψε πνευματικά πολλές γενιές παιδιών από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα και θα εξακολουθεί να συμβάλλει στην ολόπλευρη καλλιέργειά τους για πολλά ακόμη χρόνια. Αποσπάσματα από τα βιβλία της έχουν ανθολογηθεί στα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων, ενώ το έργο της μελετάται επιστημονικά στα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας.

    Στο αφιέρωμα, που επιμελήθηκαν σημαντικοί καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, μελετητές των βιβλίων της παρουσιάζουν πλευρές του έργου της που σχετίζονται τόσο με τη ζωή της όσο και με τη θεματολογία και αφηγηματική της τέχνη, αναδεικνύοντας τη σημαίνουσα προσφορά της τόσο στη λογοτεχνία όσο και στο παιδί.

    Επιμέλεια αφιερώματος: Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Μάκης Τσίτας
    Σχεδιασμός: Γιώργος Φερμελετζής
    Διορθώσεις κειμένων: Σωτηρία Αποστολάκη
    Ολόκληρη η αρθρογραφία στο https://diastixo.gr/epikaira/zorz-sari

    29 Jan 2024 | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση για την Ιστορία της Εκπαίδευσης : ''Οι απαρχές της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Η ίδρυση του Οθωνείου Πανεπιστημίου το 1837'', στην Ακαδημία Αθηνών (30/1/2024)

    Η Ακαδημία Αθηνών, το Τμήμα Μουσείων & Ιστορικών Αρχείων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη, συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα : ''Ιστορία της Εκπαίδευσης. Οι απαρχές της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Η ίδρυση του Οθωνείου Πανεπιστημίου το 1837'', η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18.30 στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας (Πανεπιστημίου 28).

    29 Jan 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Έκθεση - αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με θέμα: ''Εγεννήθην εν Σκιάθο'' στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (22/1-25/3/2024)

    Στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών παρουσιάζεται από 22 Ιανουαρίου η ομαδική εικαστική έκθεση - αφιέρωμα "Εγεννήθην εν Σκιάθο". Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό ψυχογραφικό και τοπιογραφικό εικαστικό αφήγημα για τον κορυφαίο των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σκιάθου και του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, σε επιμέλεια της αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και με τη συμμετοχή εβδομήντα έξι διακεκριμένων εικαστικών από τη Σκιάθο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Με αφορμή την αρχική παρουσίαση της έκθεσης στη Σκιάθο, εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλο λεύκωμα σε σχεδιασμό του Νίκου Λεοντόπουλου και κείμενα των: Θοδωρή Τζούμα, Δημάρχου Σκιάθου, Άγγελου Γ. Μαντά, Δρ. Φιλολογίας και Ίριδος Κρητικού, Ιστορικού Τέχνης και επιμελήτριας της έκθεσης.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών με διάρκεια έως και τις 25 Μαρτίου 2024, προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις, ξεναγήσεις στην έκθεση, θεματικοί περίπατοι με επίκεντρο τα αθηναϊκά στέκια και τις διαδρομές του συγγραφέα στην Αθήνα καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ανακοινωθούν.

    25 Jan 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Ενημερωτικό webinar με θέμα: ''Αποφοίτηση από τη Φιλοσοφική Σχολή: εναλλακτικές εκπαιδευτικές / επαγγελματικές διαδρομές'' ΕΚΠΑ (31/1/2024)

    Το Γραφείο Διασύνδεσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε το ενημερωτικό webinar με θέμα: ''Αποφοίτηση από τη Φιλοσοφική Σχολή: εναλλακτικές εκπαιδευτικές / επαγγελματικές διαδρομές'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 19.00-20.30.

    Το ενημερωτικό webinar απευθύνεται σε τελειόφοιτους και αποφοίτους προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής καθώς αναμένεται να συζητηθούν εναλλακτικά μονοπάτια σταδιοδρομίας που είναι δυνατό να ακολουθηθούν για το σχεδιασμό της περαιτέρω εκπαιδευτικής ή επαγγελματικής πορείας.

    Εισηγητής: Αριστείδης Λορέντζος: Ψυχολόγος- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (M.Sc) Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ.

    Η συμμετοχή είναι ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους, το webinar θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική Γλώσσα και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

    25 Jan 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Ημερίδα: ''Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα…: Παιδεία και σχολεία των Ελλήνων στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας'' στο ΜΙΕΤ Θεσ/κης (30/1/2024)

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει ημερίδα με τίτλο:
    ''Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα…: Παιδεία και σχολεία των Ελλήνων στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας'', στο παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108) την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 17.00 –20:00

    Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τρέχουσας έκθεσης ''Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση'', που φιλοξενείται από τον Σεπτέμβριο στη Βίλα Καπαντζή.

    Θα μιλήσουν οι:

    - Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
    - Κατερίνα Τικτοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ
    - Γιάννης Καρράς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
    - Δημοσθένης Κακλαμάνος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ
    - Στάθης Μπίρταχας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ
    - Κώστας Κωστής, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και διευθυντής του ΜΙΕΤ.

    Την ημερίδα θα συντονίσουν ο Σταύρος Γριμάνης, προϊστάμενος του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ, και η Έλια Βλάχου, υποδιευθύντρια Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Προβολής του ΜΙΕΤ.
    Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας εδώ: https://bit.ly/imerida_miet_thess_2024

    Η ημερίδα θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω live streaming.

    25 Jan 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    1η Συνάντηση Διαδικτυακής Λέσχης Ανάγνωσης για ενήλικους αναγνώστες με κείμενα της Ζωρζ Σαρή (31/1/2024)

    Με αφορμή τα 50 χρόνια από το ξεκίνημά τους οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν στη Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας για ενήλικους αναγνώστες με συντονίστριες τη δασκάλα Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού και την ποιήτρια-κριτικό Μαρία Τοπάλη.

    Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα. Στο τέλος κάθε συνάντησης παρουσίαζονται και εκπαιδευτικές-δημιουργικές προτάσεις για δραστηριότητες με αφορμή τα βιβλία για τα οποία θα γίνεται συζήτηση.

    Στην 1η συνάντηση, που θα γίνει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου (7-8.30 μ.μ.) παρουσιάζεται "Ο θησαυρός της Βαγίας" της Ζωρζ Σαρή και το ομότιτλο graphic novel σε εικονογράφηση Kanellos Cob.

    24 Jan 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Eκδήλωση με τίτλο: ''Φιλοσοφία, ιατρική θεωρία και πράξη στον αρχαίο κόσμο και στην σύγχρονη εποχή'', στο Παράρτημα ΕΑΠ ΑΘήνας (31/1/2024)

    Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων: Φιλοσοφία και επιστήμη, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού και ΚΙνεζικού Πολιτισμού και το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου Κρήτης σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: ''Φιλοσοφία, ιατρική θεωρία και πράξη στον αρχαίο κόσμο και στην σύγχρονη εποχή'' την Τετάρτη 31.1.2024 και ώρα: 17:00 – 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Παραρτήματος Αθήνας του ΕΑΠ (Γραβιάς 4-6, Εξάρχεια).

    Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: Health and healing in Ancient Greece and China (Σκηνοθεσία: Μαρία Γιαννούλη).

    Θα ακολουθήσει συζήτηση για την σχέση φιλοσοφίας και επιστήμης στην αρχαιότητα και στην σύγχρονη εποχή με τους ακόλουθους ομιλητές:

    - Χλόη Μπαλλα (Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών Παν/μίου Κρήτης)
    - Ιωάννης Πίσσης (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών Παν/μίου Κρήτης Παν/ Κρήτης)
    - Στασινός Σταυριανέας (Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ).

    24 Jan 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Παρουσίαση στην Αθήνα της έκδοσης του ΜΙΕΤ σε συνεργασία με το ΚΕΓ: Δημώδης πεζός λόγος του 16ου αιώνα (24/1/2024)

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου:
    ''Δημώδης πεζός λόγος του 16ου αιώνα'', των Ε. Κακουλίδη-Πάνου, Ε. Καραντζόλα και Κ. Τικτοπούλου (έκδ. ΜΙΕΤ, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας), την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, και ώρα 18:30, στο Αναγνωστήριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης (Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218).

    Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

    - Κώστας Κωστής, διευθυντής του ΜΙΕΤ
    - Θεόδωρος Παπαγγελής, ακαδημαϊκός, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
    - David Holton, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν/μίου του Cambridge

    Θα μιλήσουν οι:

    - Σπύρος A. Μοσχονάς, καθηγητής Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ
    - Τίνα Λεντάρη, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ

    Τη συζήτηση θα συντονίσει η δρ. Μαρία Καμηλάκη, αν. προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης
    Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων.

    Θα παρευρεθούν οι συγγραφείς Ελένη Καραντζόλα και Κατερίνα Τικτοπούλου.

    Θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους και τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής
    στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο από τη δρ. Μαρία Βλασσοπούλου, προϊσταμένη του
    Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων

    Η είσοδος είναι ελεύθερη με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

    24 Jan 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: ''Έλληνες Συγγραφείς στα Γαλλικά: Η δυναμική της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας στη γαλλόφωνη αγορά'' στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Αθήνα (30/1/2024)

    To Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, οι Εκδόσεις Ίκαρος, οι Εκδόσεις Καστανιώτη, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: "Έλληνες Συγγραφείς στα Γαλλικά: Η δυναμική της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας στη γαλλόφωνη αγορά." την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας.

    Στην στρογγυλή αυτή τράπεζα συμμετέχουν οι συγγραφείς: Μίνως Ευσταθιάδης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Χωμενίδης. Ο συντονισμός της συζήτησης θα πραγματοποιηθεί από την κριτικό λογοτεχνίας και δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση των μυθιστορημάτων των συμμετεχόντων συγγραφέων στα Γαλλικά μέσω του Προγράμματος Βοήθειας για την αγορά δικαιωμάτων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Είσοδος ελεύθερη.

    22 Jan 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Απεβίωσε η μελετήτρια και μεταφράστρια της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, Σόνια Ιλίνσκαγια

    Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 απεβίωσε η Σόνια Ιλίνσκαγια, σημαντική μελετήτρια και μεταφράστρια της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν 86 ετών.

    Η Σόνια Ιλίνσκαγια γεννήθηκε το 1938 στη Μόσχα και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας με παράλληλη ειδίκευση στη νεοελληνική και τη ρωσική φιλολογία.

    Ασχολήθηκε με τη διάδοση, μελέτη και μετάφραση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

    Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της ΕΣΣΔ ως κριτικός και μεταφράστρια της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας. Το 1971 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα "Συμβολή στη μελέτη της μεταπολεμικής ποίησης στην Ελλάδα. Η μοίρα μιας γενιάς".

    Υπήρξε ερευνήτρια του Ινστιτούτου Σλαβικών και Βαλκανικών Μελετών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Το 1959 παντρεύτηκε τον συγγραφέα Μήτσο Αλεξανδρόπουλο.

    Το 1983 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και δίδαξε ως καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Η Σόνια Ιλίνσκαγια υπήρξε διανοούμενη με όλη τη σημασία της λέξης, ακούραστη μελετήτρια της ελληνικής λογοτεχνίας και μύστις της καβαφικής ποίησης.

    22 Jan 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4   Next >