Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

14 Feb. 2023

5 items total [1 - 5]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Βιωματικό εργαστήριο για τη Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας από τη συγγραφική ομάδα της Πολύτροπης Γλώσσας και το ΚΕΓ

  Η Πολύτροπη Γλώσσα «πήγε…Γ΄ Λυκείου». Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 8.2.2023, διαδικτυακά, ένα ακόμη βιωματικό εργαστήρι της «Πολύτροπης γλώσσας», το υλικό της οποίας έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον διαδικτυακό μας χώρο. Με την εμψύχωση του Ανδρέα Γαλανού, φιλολόγου του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και με την αξιοποίηση του υλικού της Πολύτροπης, διακόσιοι και πλέον φιλόλογοι απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και την ομογένεια συμμετείχαν διαδραστικά και δημιούργησαν τα δικά τους σενάρια για αξιοποίηση στην τάξη. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, προκλητική και αποτελεσματική ήταν η online δημιουργία ενός τοίχου padlet, όπου συγκεντρώθηκαν άμεσα οι ιδέες και οι διδακτικές τους προτάσεις.

  14 Feb 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Ανακοινώνεται η δωρεάν διάθεση της ηλεκτρονικής έκδοσης του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών

  Η Ακαδημία Αθηνών κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, προσέφερε δωρεάν στον ελληνικό λαό, και σε κάθε ενδιαφερόμενο όπου γης, την ηλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

  https://christikolexiko.academyofathens.gr/index.php

  Επί προεδρίας του Ακαδημαϊκού κ. Αντώνιου Ρεγκάκου ολοκληρώθηκε με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του, και με την αμέριστη στήριξη του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας κ. Χρήστου Ζερεφού, η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ηλεκτρονική μορφή του έγινε πραγματικότητα χάρη στην πρωτοβουλία και τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Ακαδημαϊκού κ. Θεόδωρου Παπαγγελή και των άξιων συνεργατών του, με επικεφαλής τον Κώστα Θεοδωρίδη. Την ευθύνη της δεύτερης αναθεωρημένης και εμπλουτισμένης έκδοσης, η οποία περιλαμβάνει 75.500 λήμματα και σταθερές λεξικές συνάψεις, ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
  Το Λεξικό παρουσιάζει 17 καινοτομίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: κατάρτιση του λημματολογίου από εκτενείς έντυπες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, καθιέρωση διπλής ορθογράφησης για ορισμένες λέξεις, αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών, αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων, ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων και παράθεση της χρονολογίας πρώτης εμφάνισης πολλών αγγλικών και γαλλικών λέξεων και στερεότυπων εκφράσεων ως συμβολή στην Ιστορία του πολιτισμού και των επιστημών.
  Οι νεολογισμοί που προστέθηκαν στη δεύτερη έκδοση είναι περίπου πεντακόσιοι. Η περιβαλλοντική, η οικονομική και η υγειονομική κρίση, όπως έδειξε η πανδημία του κορονοϊού, αποτυπώνονται με προσεκτικά επιλεγμένο λημματολόγιο για να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι χρήστες του Λεξικού. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα λήμματα ανθρωπόκαινο, ανθρωπόπαυση, αντιεμβολιαστής, γκουσμάνια, δραχμιστής, κρυπτονόμισμα, γυάλινη οροφή, μεταφραστική και περιβαλλοντική ιατρική, Αθηναϊκή Ριβιέρα, σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, για να δει πώς αντιμετωπίζονται οι νέες προκλήσεις. Προστέθηκαν ακόμη πολλές νέες ή αναλυτικότερες ετυμολογίες.
  Η Ακαδημία Αθηνών καθιερώνει στην πράξη ένα «Παρατηρητήριο της γλώσσας» που θα παρακολουθεί την εξελικτική πορεία του γλωσσικού οργάνου. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνεται περισσότερο το έργο όσων διδάσκουν τη Νεοελληνική ως μητρική, δεύτερη ή ξένη γλώσσα και θα ενημερώνεται υπεύθυνα το ευρύτερο κοινό για θέματα γλωσσικής χρήσης.
  Το Χρηστικό λεξικό, με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, είναι ο καλύτερος σύμβουλος για ορθογραφικά, μορφολογικά, σημασιολογικά και συντακτικά προβλήματα της Νεοελληνικής καθώς έχει απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, καταγράφοντας με ποιότητα λόγου τη γλωσσική πραγματικότητα.
  Ευπρόσδεκτες είναι παρατηρήσεις, υποδείξεις, διορθώσεις και ιδέες στο

  14 Feb 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Εκδήλωση στο ΑΠΘ: Η οπτική του φύλου στα προγράμματα σπουδών της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ: Mαθήματα γλώσσας και φύλου (14/2/23)

  Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 (ώρες 10.30 - 14.00) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: Η οπτική του φύλου στα προγράμματα σπουδών της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ: Mαθήματα γλώσσας και φύλου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Φιλοσοφικής Σχολής και θα γίνει στο Αμφιθέατρο Μουσείου Εκμαγείων ΑΠΘ (Υπόγειο Ν. Κτιρίου Φιλοσοφικής),

  02 Feb 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  6οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας: Η γλώσσα μου... ο κόσμος μου

  Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Φιλόλογος» με έγκριση της Π.Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας (Α.Π. 11643/8-7-2023), διοργανώνει για έκτη σχολική χρονιά Μαθητικούς Αγώνες Γλώσσας, με τίτλο: «Η γλώσσα μου… ο κόσμος μου»: 6οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.
  Στους Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν διαδικτυακά, καλούνται να συμμετάσχουν πενταμελείς ομάδες μαθητών και μαθητριών που θα εκπροσωπούν Γυμνάσια όλων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας. Επίσης θα προσκληθούν να λάβουν μέρος και ελληνικά σχολεία της Ομογένειας.

  27 Jan 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Συνέδριο από το Παν/μιο Αθηνών: Γλυκύπικρον Ἀμαχανον Ὄρπετον. Ο Έρωτας στη Διαχρονία της Ελληνικής Γραμματείας (14-15/2/23)

  Στις 14-15 Φεβρουαρίου 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί Συνέδριο με θέμα: Γλυκύπικρον Ἀμαχανον Ὄρπετον. Ο Έρωτας στη Διαχρονία της Ελληνικής Γραμματείας. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Πρύτανη. Θα διεξαχθεί στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.

  29 Sep 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1]   Next >