Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

08 Αύγ. 2022

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Συνέδριο: The "Future of the Past": Why Classical Studies still matter (Το «Μέλλον του Παρελθόντος»: Γιατί οι Κλασικές Σπουδές είναι ακόμα σημαντικές) (23-26/11/22)

    Η Ακαδημία Αθηνών, η Heidelberger Akademie der Wissenschaften και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: The "Future of the Past": Why Classical Studies still matter [Το «Μέλλον του Παρελθόντος»: Γιατί οι Κλασικές Σπουδές είναι ακόμα σημαντικές]. Το Συνέδριο διοργανώνεται προς τιμήν του διακεκριμένου καθηγητή Νικολάου Κονομή και θα διεξαχθεί στις 23-26 Νοεμβρίου 2022 στην Ακαδημία Αθηνών (Οδός Πανεπιστημίου 28, Αθήνα).

    Η καθοριστική επίδραση της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας στη διαμόρφωση των αντιλήψεων για τον άνθρωπο, τα αξιακά του προτάγματα και εν γένει την πολιτισμική δομή των νεότερων κοινωνιών είναι πέρα από κάθε αμφιβολία. Το αποτύπωμα του αρχαιοελληνικού και ρωμαϊκού παρελθόντος είναι σαφές στις επιστήμες και τις τέχνες, τη γλώσσα, τις αξίες και τον περί ηθικής στοχασμό, τη θρησκεία, τον φιλοσοφικό λόγο, την πολιτική θεωρία και πράξη, αλλά και τους τρόπους της ιστορικής αφήγησης. Ωστόσο ποικίλες πρόσφατες αλλαγές, κυρίως ως προς τις αξιακές προτεραιότητες των σύγχρονων κοινωνιών και την παραδοσιακή-ουμανιστική παραδοχή της κεντρικής θέσης του ανθρώπινου υποκειμένου, ενθαρρύνουν τις φωνές που απομειώνουν και συχνά αμφισβητούν το παραδειγματικό κύρος της κλασικής αρχαιότητας, προτείνοντας ενίοτε ακόμα και την απάλειψη της διδασκαλίας και της συστηματικής μελέτης της κλασικού κληροδοτήματος από τις δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το συνέδριο της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο φιλοξενεί ορισμένους από τους πιο σημαντικούς μελετητές της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο φλέγον ερώτημα αν οι Κλασικές Σπουδές διατηρούν, και με ποιους επιστημολογικούς όρους, τη σημασία τους στη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις του συνεδρίου εξετάζουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων και αναπτύσσουν ποικίλους προβληματισμούς σχετικά με τη μελέτη, τη διδακτική προσέγγιση και ερευνητική αναδίφηση των κειμένων και του πολιτισμού της κλασικής αρχαιότητας. Μερικά μόνο από τα υπό συζήτηση θέματα στο πλαίσιο του επικείμενου συνεδρίου είναι τα ακόλουθα: 1. Η ιστορία των Κλασικών Σπουδών από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. 2. Όψεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής σκέψης, πολιτική θεωρία και πράξη. 3. Ο υλικός πολιτισμός της αρχαιότητας. 4. Γλώσσα και γλωσσολογικές προσεγγίσεις. 5. Εκπαίδευση (με συστηματικές αναφορές στις προτάσεις αναδιάρθρωσης των πανεπιστημιακών και ευρύτερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών). 6. Θέματα διεπιστημονικότητας και διακειμενικότητας, όπως και θέματα χρήσης νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και τη διερεύνηση των κειμένων και των περικειμένων της αρχαιότητας.

    Διοργανωτές
    - Καθηγητής Αντώνιος Ρεγκάκος (Ακαδημία Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
    - Καθηγητής Θεόδωρος Παπαγγελής (Ακαδημία Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
    - Καθηγητής Γεώργιος Κ. Γιαννάκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

    Για πληροφορίες σχετικά με τις θεματικές και άλλες παραμέτρους του συνεδρίου, μη διστάσετε να επικοινωνείτε με τον Δρα Ανδρέα Σεραφείμ, Ερευνητή στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο .

    Το συνέδριο θα είναι υβριδικής μορφής, ήτοι θα επιτρέπει την παρουσία κοινού στο ιστορικό κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και «τηλεπαρόντων». Θα κοινοποιηθούν σχετικές πληροφορίες εν καιρώ για τους ακριβείς τρόπους συμμετοχής στο συνέδριο. Όλες/οι ευπρόσδεκτες/οι!

    21 Νοέ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >