Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

16 Ιούν. 2021

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Κυκλοφόρησε ο εικοστός δεύτερος τόμος του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικό Κριαρά»)

    Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικό Κριαρά») Τόμος ΚΒ’ (συνεπαίρνω – τέως), συνταγμένος από ομάδα συνεργατών υπό τη διεύθυνση του Ι. Ν. Καζάζη, Θεσσαλονίκη, 2021, σελ. 502. Κυκλοφόρησε ο εικοστός δεύτερος τόμος του «Λεξικού Κριαρά», ο οποίος μας φέρνει ένα βήμα πλησιέστερα προς την ολοκλήρωση του μνημειώδους έργου, που οραματίστηκε, θεμελίωσε και δούλεψε ως τον 14ο τόμο ο Εμμανουήλ Κριαράς. Ο τόμος φέρει την αφιέρωση:

    «1821-2021. Ο ΚΒ’ τόμος του Μεσαιωνικού Λεξικού, μια ανάσα πριν από την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου, όπως το οραματίστηκε και το δούλεψε ο Εμμ. Κριαράς και το ολοκληρώνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, με την αποφασιστική ενίσχυση του Υπουργείου Παιδείας, αφιερώνεται στους οραματιστές και τους αγωνιστές του ’21, που θεμελίωσαν το Νεοελληνικό Κράτος.»

    Δεν πρόκειται για κίνηση ρητορική. Ένα Λεξικό συμπάσης της ελληνικής, από τον Όμηρο ως τις μέρες μας, το υπερφιλόδοξο εκείνο σχέδιο, που κρίθηκε από τον ακαδημαϊκό κόσμο της εποχής ως το πλέον κατάλληλο εθνικό μνημείο που θα έστηνε ο ελληνισμός, για να πανηγυρίσει το 1921 την εκατονταετηρίδα από την Επανάσταση, δεν ευοδώθηκε ποτέ --για λόγους που έχουν αναλυθεί επανειλημμένα. Αντίθετα, το Λεξικό ειδικά της μεσαιωνικής ελληνικής, της καρδιάς της καρδιάς της νεοελληνικής, όπως το σχεδίασε ο Εμμ. Κριαράς, άρχισε να εκδίδεται από τον ίδιο το 1968 και σήμερα, ύστερα από εικοσιτέσσερα χρόνια από την επίσημη ανάληψη εκ μέρους του ΚΕΓ της σύνταξης και της έκδοσής του και ύστερα από 22 συνολικά ευτραφείς τόμους, συνταγμένους με τις αυστηρές προδιαγραφές της σύγχρονης επιστήμης, το εθνικό έργο οδηγείται στο τέλος --πάνω ακριβώς στον εορτασμό της δεύτερης εκατονταετηρίδας του Αγώνα!

    Έργο ταιριαστό με την περίσταση, το Λεξικό Κριαρά εκτείνεται σε όλο το βάθος μιας πλούσιας γραμματείας έξι ολόκληρων αιώνων και καθρεφτίζει την αυθεντική γλώσσα του ’21. Αν η γλώσσα είναι το πλέον ορατό σύμβολο της ταυτότητας, τότε το αγκωνάρι αυτό της σημερινής νεοελληνικής, είναι το πλέον περίοπτο μνημείο που προεικονίζει και εικονίζει το ήθος του Εικοσιένα, και τα επιτεύγματα του ελληνισμού στους κρίσιμους αιώνες για την επιβίωση και τη διαμόρφωσή του.

    Έμελλε στο ΚΕΓ, στο οποίο έπεσε ο μανδύας του Κριαρά, να ολοκληρώσει το έργο ζωής εκείνου, πράγμα που έγινε δυνατό με τη σταθερή στήριξη αφενός του ΑΠΘ και αφετέρου του Υπουργείου Παιδείας. Πολλά οφείλονται στη μεσολάβηση της Υπουργού κ. Νίκης Κεραμέως, η οποία διαθέτει στο ΚΕΓ για τα ερευνητικά προγράμματά του κάθε χρόνο αριθμό εκπαιδευτικών απεσπασμένων, καθώς και πρόσθετους πόρους. Τούτο επιτρέπει να λειτουργεί στο ΚΕΓ και ένα εργαστήριο εξειδικευμένων συντακτών, όπου συνδυάζεται η παράδοση της ελληνικής και της πιο σύγχρονης διεθνούς λεξικογραφίας με την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας για τη σύνταξη και έκδοση λεξικού. Το ψηφιακό Μεσαιωνικό Λεξικό εντάσσεται στην Πύλη του ΚΕΓ, όπου, μαζί με τα ψηφιακά Λεξικά της Αρχαίας και Νεοελληνικής, δίνει την πλήρη εικόνα της διαχρονίας της ελληνικής στους αιώνες.

    16 Ιούν 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >