Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

12 Απρ. 2024

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Γλωσσολογία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα με θέμα: ''Ρευστός ρατσισμός & συγκρουσιακές γλωσσικές κληρονομιές'' Παν/μιο Πατρών (12/4/2024)

    Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος TRACE (Ανιχνεύοντας τον ρατσισμό στον αντιρατσιστικό λόγο: μια κριτική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο για τη μεταναστευτική και προσφυγικό κρίση, ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) το Τμ. Φιλολογίας Ειδίκευση Γλωσσολογίας Παν/μίου Πατρών και το Τμ. Επιστημών Αγωγής Ευρωπαϊκού Παν/μίου Κύπρου, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: ''Ρευστός ρατσισμός & συγκρουσιακές γλωσσικές κληρονομιές''.

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 από ώρα 12.15 - 17.30, στο Εργαστήριο Τμήματος Φιλολογίας και υβριδικά.

    11 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Τύπος

    Ο βραβευμένος συγγραφέας Ζουζέπ Μαρία Μιρό στην Ελλάδα, Θέατρο Θησείο (12/4/2024)

    Το Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις τέχνες υποδέχεται την Παρασκευή 12 Απριλίου τον πολυβραβευμένο θεατρικό συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό. Ο Καταλανός συγγραφέας έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Θερβάντες για να παρακολουθήσει την παράσταση του έργου του ''Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος'' (Βραβείο Born 2920 & Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας 2022).

    Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του Ζουζέπ Μαρία Μιρό με το κοινό (με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά) καθώς επίσης και η παρουσίαση του βιβλίου με το έργο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ίων. Την συζήτηση θα συντονίσει η Γεωργία Δρακάκη.

    Ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό είναι απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας και Δραματουργίας του Institut del Teatre (Ινστιτούτο Θεάτρου) της Βαρκελώνης και του τμήματος Δημοσιογραφίας του UAB (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης). Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα έργα Η γυναίκα που έχανε όλα τα αεροπλάνα, Καπνός, Nerium Park, Η αρχή του Αρχιμήδη, Άγριος καιρός και άλλα.

    Για το έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία στην Ισπανία, μεταξύ αυτών έχει τιμηθεί τρεις φορές και με το σπουδαίο Βραβείο Born. Το 2009 με το έργο του Η γυναίκα που έχανε όλα τα αεροπλάνα, το 2011 με το έργο που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του ως σήμερα, Η αρχή του Αρχιμήδη, και τον Οκτώβριο του 2020 με ένα υπέροχο μονόλογο (για επτά φωνές) με τίτλο: ''Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος''.

    Τον Οκτώβριο του 2022 τιμήθηκε και με το Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας για το έργο του ''Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος'', ενώ τον Μάρτιο του 2023, η ελληνική μετάφραση τιμήθηκε με το Βραβείο Eurodram.

    Mια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 19 Απριλίου η παράσταση ''Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος'' -στο πλαίσιο της συμπερίληψης και της διεύρυνσης της θεματικής της ορατότητας- θα είναι προσβάσιμη σε Κ/Β με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

    09 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    5ος κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων από το Ανοικτό Παν/μιο Κύπρου: Σ. Ιακωβίδου: ''Ξαναγράφοντας την παιδική ηλικία: η περίπτωση της Μαργαρίτας Καραπάνου'' (12/4/2024)

    Τηλεδιάλεξη του 5ου Κύκλου Τηλεδιαλέξεων με τίτλο ''Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί'', διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ''Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία'' του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 με ομιλήτρια την κα Σ. Ιακωβίδου (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) με θέμα : ''Ξαναγράφοντας την παιδική ηλικία:
    η περίπτωση της Μαργαρίτας Καραπάνου'' .

    Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 18:00 και θα διεξαχθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

    Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7

    08 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Συνέδριο με θέμα: ''Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα'', στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ (13,14/4/2024)

    Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) διοργανώνει συνέδριο με θέμα: ''Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα'', που θα διεξαχθεί στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το διήμερο 12 και 13 Απριλίου 2024.

    Στόχος του συνεδρίου είναι να χαρτογραφήσει τις τάσεις, τις εξελίξεις και τις συζητήσεις στη νεοελληνική λογοτεχνία σε σχέση με τις διεθνείς λογοτεχνικές και θεωρητικές αναζητήσεις καθώς και το νέο εκδοτικό και ψηφιακό τοπίο, προσελκύοντας ομιλήτριες και ομιλητές από διαφορετικούς χώρους (λογοτέχνες, κριτικούς, μεταφραστές, μελετητές, θεωρητικούς, διευθυντές περιοδικών κ.ά).

    Πρόγραμμα:

    12 Απριλίου (2-9 μ.μ.)
    -Τα σύνορα της λογοτεχνίας
    -(Μετα)μυθοπλασία, κρίση και οπτική αφήγηση
    -Ποίηση, δημιουργική γραφή και ηχητικά βιβλία

    13 Απριλίου (11.30 π.μ. – 8 μ.μ.)
    - Ποιήματα και κινήματα
    - Θεσμοί και πολιτική βιβλίου
    - Κοινωνικά δίκτυα και τεχνητή νοημοσύνη

    Το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό.

    05 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή διάλεξη του Θ. Τσιαμπόκαλου με τίτλο : ''Ήταν ο Αρχέλαος εραστής του Σωκράτη; Επανεξετάζοντας τη δοξογραφική παράδοση για τη σχέση δάσκαλου και μαθητή'', Παν/μιο Κρήτης (12/4/2024)

    Στο πλαίσιο του ερευνητικού σεμιναρίου του Τομέα Κλασικών Σπουδών, Τμ Φιλολογίας
    του Παν/μίου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη από τον κ. Θεοφάνη Τσιαμπόκαλο (Uni Trier) με τίτλο : ''Ήταν ο Αρχέλαος εραστής του Σωκράτη; Επανεξετάζοντας
    τη δοξογραφική παράδοση για τη σχέση δάσκαλου και μαθητή'', την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, 12.00-14.00.

    Η διάλεξη είναι ανοιχτή σε όλους/-ες, αλλά απαιτείται προεγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://uoc-gr.zoom.us/meeting/register/tZcud-Coqj8pGNbag6cKz67nQsK1bSebJBsh

    01 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Επιμορφωτικό σεμινάριο του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ: Η παιδαγωγική αξιοποίηση της ψηφιακής αφήγησης στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων (12-13/4/24)

    Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «Φιλόλογος» οργανώνει δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο διάρκειας 10 ωρών με θέμα: «Η παιδαγωγική αξιοποίηση της ψηφιακής αφήγησης στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 εξ αποστάσεως (το θεωρητικό μέρος) και το Σάββατο 13 Απριλίου εκ του σύνεγγυς (το εργαστήριο) στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής. Εισηγητές: Βενετία Αποστολίδου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης, Π.Τ.Δ.Ε., Α.Π.Θ., Ζησούλα Γκουτσιουκώστα, Φιλόλογος, Διδάκτωρ Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης, Μαρία Κατσαφούρου, υποψήφια Διδάκτωρ Διδακτικής της Γλώσσας ΠΤΔΕ, Γιώργος Ρουβάς, Πληροφορικός.

    Εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν τις εφαρμογές της ψηφιακής αφήγησης που πραγματοποίησαν στις τάξεις τους.

    Σκοπός του σεμιναρίου είναι να διαδώσει στην εκπαιδευτική κοινότητα την εμπειρία που
    αποκτήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα «Κόμβοι Ψηφιακής Αφήγησης» το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ και επιστημονική υπεύθυνη την Βενετία Αποστολίδου τη διετία 2021-2023 και στο οποίο συμμετείχαν πενήντα εκπαιδευτικοί, γύρω στους χίλιους μαθητές και μαθήτριες και δημιουργήθηκαν 439 ψηφιακές αφηγήσεις.

    Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλολόγους εκπαιδευτικούς της δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης, μεταπτυχιακούς φοιτητές και τελειοφοίτους Τμημάτων Φιλοσοφικών Σχολών. Είναι δωρεάν για τα μέλη και τους συνδρομητές του Συλλόγου. Μπορούν να συμμετάσχουν έως 45 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μετά την εγγραφή θα αποσταλούν ο σύνδεσμος και σχετικές οδηγίες.

    Οι εγγραφές ξεκινούν στις 26 Μαρτίου και τελειώνουν στις 8 Απριλίου 2024.

    22 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >