Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

11 Μάρ. 2024

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Κύκλος Συναντήσεων με τίτλο: ''εκδότες και συγγραφείς θυμούνται και αφηγούνται'' στη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, Αθήνα (11/3/2024)

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σας προσκαλεί στον κύκλο συναντήσεων που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου / ΜΙΕΤ με τίτλο ''εκδότες και συγγραφείς θυμούνται και αφηγούνται''. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί
    τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, 18:00, Κτήριο ΕΛΙΑ, Aγίου Ανδρέου 5, Πλάκα.

    Στην πρώτη συνάντηση η συγγραφέας Τέσυ Μπάιλα θα μας μιλήσει για τα αγαπημένα της βιβλία. Θα μοιραστεί μαζί μας προσωπικές στιγμές από τη γνωριμία της με τον Αντώνη Σαμαράκη αλλά και τη συχνή τους αλληλογραφία. Ακόμη θα αναφερθεί στις αναγνωστικές διαδρομές που την έβαλε η επί 17 χρόνια ενασχόλησή της με τον Οδυσσέα Ελύτη και το έργο του Ανοιχτά Χαρτιά. Πώς την καθόρισαν όλα αυτά; Πώς επηρέασαν τη σκέψη και τη γραφή της;

    Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    06 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Παρουσίαση βιβλίου του Ηλία Παπαμόσχου “Ανάληψη”, Ιωάννινα, (11-03-2024)

    Στο πλαίσιο συναντήσεων με σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς που διοργανώνει το
    Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με προσκεκλημένο τον βραβευμένο συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχο, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 στις 20.00 στη Σκάλα bar-cafe. Η εκδήλωση, διοργανώνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη,

    Στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τους φοιτητές και το κοινό της πόλης με σημαντικούς και παρεμβατικούς συγγραφείς που η ματιά τους ξεκινά από τη λογοτεχνία και ανοίγεται στον κόσμο. Τη σειρά των εκδηλώσεων επιμελείται ο διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Καραβίδας.

    Για το μυθιστόρημα του Παπαμόσχου, ''Ανάληψη'' (εκδ. Πατάκη, 2023), θα μιλήσουν
    ο Κώστας Καραβίδας και η φιλόλογος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας
    Αθηνά Βούρβου. Θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό. Συντονίζει ο
    ποιητής Θωμάς Ιωάννου.

    Ο Ηλίας Παπαμόσχος γεννήθηκε στην Καστοριά το 1967. Μινιμαλιστής και
    στυλίστας της γραφής, με ιδιαίτερες επιδόσεις στη μικρή φόρμα, έχει τιμηθεί για τη
    συλλογή διηγημάτων του Η αλεπού της σκάλας με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος Νουβέλας (2016). Η ''Ανάληψη'' είναι το όγδοο βιβλίο του. Διηγήματά του έχουν
    μεταφραστεί στα γαλλικά, στα σουηδικά και στα αλβανικά

    05 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή εκδήλωση από τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ: Ι. Πήτας, Γενεσιακή Τεχνητή Νοημοσύνη: νέα παγά λαλέουσα; (11/3/24)

    Στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση στις 11 Μαρτίου 2024, Δευτέρα, ώρα 19.00, με θέμα «Γενεσιακή Τεχνητή Νοημοσύνη: νέα παγά λαλέουσα;», με εισηγητή τον κ. Ιωάννη Πήτα (Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ., Δ/ντής Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA)).

    Συντονίστρια: Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη
    Τηλεσυντονίστρια: Ροδή Γεωργιάδου

    Το βραδινό θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

    05 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από το ΚΕΓ και τη συγγραφική ομάδα της Πολύτροπης Γλώσσας: Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας αξιοποιώντας υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας (11/3/24)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η συγγραφική ομάδα της «Πολύτροπης Γλώσσας» διοργανώνουν μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων για τη «Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας αξιοποιώντας υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας».

    Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, από 18:00 έως 20:00 διαδικτυακά μέσω Webex δια του συνδέσμου: https://greek-language.webex.com/meet/centre

    Για το εργαστήριο θα αξιοποιηθεί υλικό – κείμενα και δραστηριότητες – από την καινούργια ενότητα της Πολύτροπης Γλώσσας «Γλώσσα και Οικολογία».

    Εισηγητές – Συντονιστές του εργαστηρίου:

    Πανταζής Μητελούδης, φιλόλογος, Διευθυντής ΓΕ.Λ. Αξιού.
    Ελένη Παπαδοπούλου, φιλόλογος, Διευθύντρια 3ο Γ/σίου Λ.Τ. Μενεμένης.

    Όσοι φιλόλογοι των Γυμνασίων, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑΛ επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, χρησιμοποιώντας τη σχετική φόρμα https://forms.gle/Au2zZFYRuAjXB6A88

    Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις.

    * Η «Πολύτροπη Γλώσσα», ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο λύκειο και στο γυμνάσιο, είναι αναρτημένη στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, έχει την έγκριση του Ι.Ε.Π. και προτείνεται ως υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της γλώσσας στο λύκειο από το Ι.Ε.Π. και το Υπουργείο Παιδείας.

    04 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων CLARIN:EL (7 και 11/3/2024)

    Στο πλαίσιο του Έργου ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά) και η Υποδομή CLARIN:EL διοργανώνουν δύο διαδικτυακά σεμινάρια την Πέμπτη 7 και την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 και ώρες 15:00-17:00.

    CLARIN:EL webinar: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, 15:00 έως 17:00

    Τίτλος: Πώς φτάσαμε στο ChatGPT και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί του

    Εισηγητής: Στέργιος Χατζηκυριακίδης, Καθηγητής Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

    Δηλώστε συμμετοχή

    CLARIN:EL webinar: Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, 15:00 έως 17:00

    Τίτλος: Κοινοβουλευτικά σώματα κειμένων ParlaMint: Το εμβληματικό έργο της Ευρωπαϊκής Υποδομής CLARIN ERIC

    Εισηγήτρια: Μαρία Γαβριηλίδου, Γλωσσολόγος, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/ ΕΚ Αθηνά

    Δηλώστε συμμετοχή

    Τα σεμινάρια απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, ερευνητές, μέλη ΔΕΠ, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε επαγγελματίες από τον χώρο των ψηφιακών Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών, της Γλωσσικής Τεχνολογίας και της Πληροφορικής.

    Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι ελεύθερη κατόπιν δήλωσης συμμετοχής. Ωστόσο, ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας αιτήσεων.

    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση επιλέγοντας παραπάνω τον αντίστοιχο σύνδεσμο του σεμιναρίου το οποίο επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

    Υποβολή αιτήσεων μέχρι την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 (ή έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων).

    Τα σεμινάρια εντάσσονται σε έναν κύκλο δράσεων και αποτελούν το δεύτερο και τρίτο μιας σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργανώνονται από το ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά και την Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ, στο πλαίσιο του  Έργου ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ - Το αναδυόμενο τοπίο ψηφιακής εργασίας στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποδομών DARIAH και CLARIN, το οποίο υλοποιείται από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και την Ακαδημία Αθηνών με χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ.

    22 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >