Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

05 Απρ. 2021

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Ανακοινώσεις

    Διαδικτυκή διάλεξη από το Παν/μιο Πατρών: Π. Στάθης, Τα απομνημονεύματα του 1821: από τον χρόνο της ιστορίας στο χρόνο της αφήγησής της (5/4/21)

    Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη στο πλαίσιο του μαθήματος «Νεοελληνική Πεζογραφία: 1830-1914» του Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Πατρών. Η διάλεξη θα γίνει στις 12.15-13.15 και έχει θέμα "Τα απομνημονεύματα του 1821: από τον χρόνο της ιστορίας στο χρόνο της αφήγησής της".
    Ομιλητής: Παναγιώτης Στάθης, ιστορικός

    05 Απρ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Νέα για την Πύλη :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Η Πολύτροπη Γλώσσα ανανεωμένη με νέα μέλη και εμπλουτισμένη με καινούριο υλικό

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Το ψηφιακό έργο «Πολύτροπη Γλώσσα» (http://politropi.greek-language.gr), αναρτημένο στην «Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, προσφέρεται, αναμορφωμένο και εμπλουτισμένο, ως πόρος για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Αποτελεί χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο ακόμη περισσότερο την εποχή αυτή που η εξ αποστάσεως διδασκαλία δημιουργεί νέες ανάγκες στα ελληνικά σχολεία.

    Η Πολύτροπη Γλώσσα είναι εγκεκριμένη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και προτείνεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ, ως υποστηρικτικό υλικό, στις οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας. Εκπονήθηκε από την Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης, στην οποία συμμετέχουν οι φιλόλογοι Κούλα Αδαλόγλου, Γιούλη Αλεξίου, Άβρα Αυδή, Τζένη Καραβίτη, Ελένη Λόππα, Πανταζής Μητελούδης και Φωτεινή Φλώρου. Η ομάδα προσέφερε το έργο με τη μορφή δωρεάς στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας όπου και αναρτήθηκε το 2016.

    Το 2021 συγκροτήθηκε η νέα ομάδα της Πολύτροπης, στην οποία συνεργάζονται τα καινούρια μέλη, οι φιλόλογοι Ανδρέας Γαλανός, Μαρία Ζωγραφάκη και Ελένη Παπαδοπούλου, με τους φιλολόγους Γιούλη Αλεξίου, Άβρα Αυδή, Ελένη Λόππα και Πανταζή Μητελούδη. Μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη γλωσσική διδασκαλία και τη συνδιδασκαλία με τη λογοτεχνία, η ομάδα έχει εμπλουτίσει την Πολύτροπη με καινούριο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο είναι διαβαθμισμένο, ώστε να υποστηρίζει τόσο τη διδασκαλία της Γλώσσας όσο και της Λογοτεχνίας σε όλες τις τάξεις του λυκείου αλλά και του γυμνασίου. Για τον λόγο αυτό τα κείμενα φέρουν ανάλογη σήμανση, ώστε να γίνεται η επιλογή από τον διδάσκοντα/ τη διδάσκουσα.

    Συγκεκριμένα, με αφορμή και την παρούσα συγκυρία, η νέα ομάδα συνέθεσε τη θεματική ενότητα «Προβληματισμοί και αβεβαιότητες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο». Η ενότητα επιχειρεί να αποτυπώσει τους προβληματισμούς και τις αβεβαιότητες της εποχής μας, όπου ανατρέπονται τα δεδομένα στην εργασία, στην κατοικία και στον τρόπο ζωής, αμφισβητείται η επιστήμη, προσβάλλεται η δημοκρατία και ο ανθρωπισμός, διαψεύδονται οι ελπίδες για ειρήνη, για ισότητα, για μια καλύτερη ζωή. Η ενότητα περιλαμβάνει, προς το παρόν, τις εξής δύο υποενότητες: «Συνωμοσιολογία» και «Καταφύγια» με ποικίλα κείμενα σύγχρονα ή διαχρονικά, επιστημονικά, λογοτεχνικά, δημοσιογραφικά, ψηφιακά, υβριδικά που συνομιλούν και με αντίστοιχα έργα τέχνης. Παράλληλα εμπλουτίζεται και η ενότητα «Επιστήμη».

    Ελπίζουμε το νέο υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας να είναι λειτουργικό και χρήσιμο για τους/ τις εκπαιδευτικούς των σχολείων μας. Περιμένουμε παρατηρήσεις/ προτάσεις στην παρακάτω διεύθυνση:

    05 Απρ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Διαδικτυακή διάλεξη από το Παν/μιο Πατρών: Α. Μαρκόπουλος, Η "Ιστορία" Λέοντος του Διακόνου: Προβλήματα της Νέας Κριτικής Έκδοσης (5/4/21)

    Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και ώρα 18:00, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Αθανάσιου Μαρκόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, με θέμα: Η Ιστορία Λέοντος του Διακόνου: Προβλήματα της Νέας Κριτικής Έκδοσης.

    02 Απρ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >