Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Δραστηριότητες του ΚΕΓ

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    5η Διαδικτυακή Συνάντηση στη σειρά διαλέξεων της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. "Χαρτογραφήσεις": Η διδασκαλία της ελληνικής στη Βαρκελώνη και η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη (31/5/24)

    Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 και ώρα Ελλάδας 14:00 με 15:30 θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη συνάντηση στη σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Χαρτογραφήσεις», κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της Ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό.

    Στην συνάντηση θα γίνουν τοποθετήσεις από τις Μαρία Ανδριά, Σπυριδούλα Βαρλοκώστα και Μαρία Ιακώβου σχετικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Βαρκελώνη και από την Μαρία Ρομποπούλου σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom στον σύνδεσμο
    https://authgr.zoom.us/j/96146492928?pwd=Sm94ODIxRk5USVJNMzVFOG1aa25WUT09

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://delexo.greeklanguage.gr/index.php/el/drastiriotita/xartografiseis/41-i-didaskalia-tis-ellinikis-sti-varkeloni-kai-i-ellinoglossi-ekpaidefsi-tis-ellinorthodoxis-meionotitas-stin-konstantinoupoli

    Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. ιδρύθηκε το 2022 και εντάσσεται στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
    Εστιάζει στη διδασκαλία της ελληνικής εκτός Ελλάδας και παρέχει το οργανωτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη συζήτησης, κριτικής και έρευνας με αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής ανά τον κόσμο, υπό το πρίσμα ποικίλων θεωρητικών και μεθοδολογικών παραδόσεων.

    16 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Α. Ρεβυθιάδου & Β. Σπυρόπουλος, Όψεις της Οφίτικης Ποντιακής (20/5/24)

    Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη της κ. Ανθής Ρεβυθιάδου, καθηγήτριας του ΑΠΘ, και του κ. Βασίλειου Σπυρόπουλου, καθηγητή του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Όψεις της Οφίτικης Ποντιακής».

    Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live

    ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μέρος του νέου κύκλου των 10 ετήσιων διαδικτυακών διαλέξεων, μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    Για το πρόγραμμα των διαλέξεων, βλ. συνημμένο

    16 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Νέα για την Πύλη :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Συμμετοχή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19/5/24)

    Στα πλαίσια της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα βρίσκεται στον εκθετήριο χώρο της Helexpo, Περίπτερο 13 / Stand 32, από την Πέμπτη 16/05/2024 έως και την Κυριακή 19/05/2024, όπου θα παρουσιάζονται το έργο και οι εκδόσεις του.

    Επιπλέον, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα διοργανώσει εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα "Μυκηναϊκή επική ποίηση: διερευνώντας μια συναρπαστική υπόθεση εργασίας"

    Ομιλητής: Χρήστος Κ. Τσαγγάλης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ

    Συντονίστρια: Λάμαρη Άννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Φιλολογικό Καφενείο / Περίπτερο 13, την
    Παρασκευή 17/05/24 και ώρα 10.00
    .

    Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    16 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 23/04/2024 μέχρι και 05/09/2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές» : Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : diadromes@greeklanguage.gr

    Skype : Διαδρομές - Routes

    Τηλ. : (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα το Δελτίο Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    16 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Α. Αλβανούδη, Τα ελληνικά της διασποράς: Η περίπτωση της Αυστραλίας (15/4/24)

    Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη της κ. Αγγελικής Αλβανούδη, καθηγήτριας του ΑΠΘ, με θέμα: «Τα ελληνικά της διασποράς: Η περίπτωση της Αυστραλίας».

    Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live

    ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μέρος του νέου κύκλου των 10 ετήσιων διαδικτυακών διαλέξεων, μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    Για το πρόγραμμα των διαλέξεων, βλ. συνημμένο

    09 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Ν. Παντελίδης, «Παλαιοαθηναϊκή» (25/3/24)

    Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Νικόλαου Παντελίδη, καθηγητή του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Παλαιοαθηναϊκή».

    Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live

    ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι η πρώτη του νέου κύκλου των 10 ετήσιων διαδικτυακών διαλέξεων, μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    21 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Μάρτιος - Δεκέμβριος 2024)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).
    Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live και θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists, όπου είναι διαθέσιμες και οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 και από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριου του 2023.

    Συντονιστές: Ομ. Καθ. Γεώργιος Κ. Γιαννάκης (Μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ)

    Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους (Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης (Κύπρος).

    Νέος κύκλος διαλέξεων

    Ο β' κύκλος διαλέξεων θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου 2024 με τη διάλεξη του καθηγητή του ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαου Παντελίδη, με θέμα «Παλαιοαθηναϊκή».

    Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Αγγελική Αλβανούδη (ΑΠΘ) «Τα ελληνικά της διασποράς: Η περίπτωση της Αυστραλίας»

    Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Ανθή Ρεβυθιάδου (ΑΠΘ)/ Καθ. Βασίλειος Σπυρόπουλος (ΕΚΠΑ) «Όψεις της Οφίτικης Ποντιακής»

    Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Σταύρος Σκοπετέας (Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, Γερμανία) «Τα ελληνικά στον Καύκασο»

    Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Matthew Hadodo (Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, Αυστρία) «Τα ελληνικά της Κωνσταντινούπολης»

    Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Χρήστος Καρβούνης (Πανεπιστήμιο του Μάιντς, Γερμανία) «Το γλωσσικό ζήτημα: εμμονή, αναγκαιότητα ή νεωτερικότητα. Η περίπτωση των ελληνικών και τα ευρωπαϊκά παράλληλα»

    Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Νίκος Λιόσης (ΑΠΘ) «Η Τσακωνική διάλεκτος»

    Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Ελένη Καραντζόλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) «Διατήρηση, απώλεια και ανάκτηση της ελληνοφωνίας στην Καππαδοκία»

    Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Παναγιώτης Φίλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) «Η Αρχαία Μακεδονική»

    Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Δημήτριος Κουτσογιάννης (ΑΠΘ, ΚΕΓ) «Η διδασκαλία της ελληνικής στη διασπορά»

    21 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από το ΚΕΓ και τη συγγραφική ομάδα της Πολύτροπης Γλώσσας: Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας αξιοποιώντας υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας (11/3/24)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η συγγραφική ομάδα της «Πολύτροπης Γλώσσας» διοργανώνουν μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων για τη «Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας αξιοποιώντας υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας».

    Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, από 18:00 έως 20:00 διαδικτυακά μέσω Webex δια του συνδέσμου: https://greek-language.webex.com/meet/centre

    Για το εργαστήριο θα αξιοποιηθεί υλικό – κείμενα και δραστηριότητες – από την καινούργια ενότητα της Πολύτροπης Γλώσσας «Γλώσσα και Οικολογία».

    Εισηγητές – Συντονιστές του εργαστηρίου:

    Πανταζής Μητελούδης, φιλόλογος, Διευθυντής ΓΕ.Λ. Αξιού.
    Ελένη Παπαδοπούλου, φιλόλογος, Διευθύντρια 3ο Γ/σίου Λ.Τ. Μενεμένης.

    Όσοι φιλόλογοι των Γυμνασίων, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑΛ επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, χρησιμοποιώντας τη σχετική φόρμα https://forms.gle/Au2zZFYRuAjXB6A88

    Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις.

    * Η «Πολύτροπη Γλώσσα», ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο λύκειο και στο γυμνάσιο, είναι αναρτημένη στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, έχει την έγκριση του Ι.Ε.Π. και προτείνεται ως υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της γλώσσας στο λύκειο από το Ι.Ε.Π. και το Υπουργείο Παιδείας.

    04 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Ομιλία στο ραδιόφωνο του αναπληρωτή προέδρου του ΚΕΓ, κ. Δ. Κουτσογιάννη, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

    Με αφορμή την "Παγκόσμια Ημέρα ελληνικής γλώσσας", ο Καθ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, αναπληρωτής πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, μιλά στη "Φωνή της Ελλάδας" για τις δράσεις του ΚΕΓ, τη διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό, τις νέες προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και πολλά ακόμη θέματα που αφορούν την ελληνική και την ψηφιακή της παρουσία.

    Ακούστε τον!

    09 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Ημερίδα της ομάδας Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.: Προκλήσεις, πρακτικές, προτάσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό: φωνές εκπαιδευτικών (9/2/24)

    Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος «Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό» (Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.), η οποία ιδρύθηκε το 2023 και εντάσσεται στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα στις 9 Φεβρουαρίου 2024 από τις 14:00 μέχρι τις 18:20 (ώρα Ελλάδας) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
    Θέμα «Προκλήσεις, πρακτικές, προτάσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό: φωνές εκπαιδευτικών».

    Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν δημιουργικές μορφές διδασκαλίας και εκμάθησης της ελληνικής στο εξωτερικό και να προβληθούν τόσο τυπικές μορφές γλωσσικής διδασκαλίας όσο και μορφές λιγότερο τυπικές, οι οποίες μπορεί να είναι λιγότερο συνηθισμένες αλλά εξίσου σημαντικές.

    Η ημερίδα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και αναδείξεις καλών πρακτικών από τις ακόλουθες εκπαιδευτικούς:
    Μαρία Ελευθερίου - Καπαρτή (Ελβετία)
    Σιμώνη Καρανικόλα (Αυστραλία)
    Χρύσα Οικονομίδου (Δανία)
    Μαρία Παραπονιάρη (ΗΠΑ)
    Μαρία Παυλάκου (Ηνωμένο Βασίλειο)
    Zhu Tianhao/Φωτεινή (Κίνα)

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο Zoom:
    https://authgr.zoom.us/j/96146492928?pwd=Sm94ODIxRk5USVJNMzVFOG1aa25WUT09

    Η ημερίδα είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο·η. Δεν απαιτείται εγγραφή.

    Η Επιστημονική Επιτροπή της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.
    Βάλλη Λύτρα – Πρόεδρος
    Ζωή Νικολαΐδου – Γραμματέας
    Πέτρος Καρατσαρέας – Υπεύθυνος Επικοινωνίας
    Δημήτρης Κουτσογιάννης – Σύνδεσμος με το Κ.Ε.Γ.

    05 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...45   Επόμενο >