Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

13 Νοέ. 2023

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    «Αναζητώντας τα δώρα του Υπερρεαλισμού στην ελληνική ποίηση», Κύκλος Επιμορφωτικών Διαλέξεων της Εταιρείας Συγγραφέων (13,20,27/11/2023)

    Η Εταιρεία Συγγραφέων ενημερώνει για τη νέα της πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο. Πρόκειται για Κύκλους Επιμορφωτικών Διαλέξεων που ξεκινούν τον Νοέμβριο. Κάθε Κύκλος περιλαμβάνει τρεις εβδομαδιαίες διαλέξεις διάρκειας μίας και μισής ώρας περίπου. Οι ομιλήτριες/ομιλητές είναι μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και επιλέγουν θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο έναν στενό κύκλο ενδιαφέροντος, αλλά εκτείνονται σε ευρύτερα πεδία, όπως Μαθηματικά, Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσολογία, Περιβάλλον κ.ά.

    Η πρώτη σειρά 3 διαλέξεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. (επόμενες διαλέξεις στις 20 και 27 Νοεμβρίου) στους χώρους του Επιγραφικού Μουσείου (3η είσοδος), στο κέντρο της πόλης, με θέμα Αναζητώντας τα δώρα του Υπερρεαλισμού στην ελληνική ποίηση, από την ομότιμη καθηγήτρια Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου.

    Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνείτε με τη συντονίστρια των διαλέξεων Αγγελική Στρατηγοπούλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση .

    13 Νοέ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Διαγωνισμός της EFNIL για την Καλύτερη Μεταπτυχιακή Εργασία 2024 (προθεσμία υποβολής 15/1/24)

    Προκήρυξη για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

    Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Φορέων για τη Γλώσσα (EFNIL / European Federation of National Institutions for Language) καλεί φοιτητές και φοιτήτριες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων μεταπτυχιακών εργασιών στην Ευρώπη στα πεδία της γλωσσικής χρήσης, των γλωσσικών πολιτικών και της πολυγλωσσίας. Μας ενδιαφέρουν μελέτες που σχετίζονται με τους τομείς που προαναφέρθηκαν, όπως διγλωσσία και δίγλωσση εκπαίδευση, στρατηγικές γλωσσικής διδασκαλίας, χρήση της γλώσσας σε πολύγλωσσα περιβάλλοντα, στόχοι και αποτελέσματα γλωσσικών πολιτικών, συγκριτικές μελέτες γλωσσικών πολιτικών, γλωσσική τεχνολογία και πολυγλωσσία, μετάφραση και διερμηνεία. Αντικείμενο της μεταπτυχιακής εργασίας μπορεί να αποτελεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή γλώσσα, αλλά η εργασία θα πρέπει να είναι γραμμένη σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. (ΠΡΟΣΟΧΗ: η αγγλική παραμένει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε.)

    Tο βραβείο

    Σε καθένα/καθεμία από τους φοιτητές/τριες που θα υποβάλουν τις τρεις καλύτερες εργασίας θα απονεμηθούν:

    1. το Βραβείο Μεταπτυχιακής Εργασίας της EFNIL (1.500 ευρώ),

    2. πρόσκληση να παρουσιάσουν την εργασία τους στην ετήσια διεθνή σύνοδο της EFNIL (με όλα τα έξοδα πληρωμένα),

    3. η ευκαιρία να δημοσιεύσουν άρθρο βασισμένο στην εργασία τους στα πρακτικά της ετήσιας συνόδου της EFNIL,

    4. η ευκαιρία να δημοσιεύσουν το πλήρες κείμενο της εργασίας τους στον ιστότοπο της EFNIL (http://www.efnil.org/).

    Προθεσμία υποβολής

    Προθεσμία υποβολής είναι η 15η Ιανουαρίου 2024

    Γίνονται δεκτές εργασίες που αξιολογήθηκαν από πανεπιστήμιο μέσα στο 2023 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2024.

    13 Νοέ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Ε. Καραντζόλα, Η ιστορία της ελληνικής γλώσσας και γλωσσικές πολιτικές: Η επίδραση της γλώσσας της θρησκείας (13/11/23)

    Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη της κ. Ελένης Καραντζόλα, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα: Η ιστορία της ελληνικής γλώσσας και γλωσσικές πολιτικές: Η επίδραση της γλώσσας της θρησκείας. Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live, ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μία από τις 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια. Το μνημόνιο υπεγράφη ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    08 Νοέ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Παρουσίαση του νέου graphic novel του Soloύp : Ζορμπάς – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη, στο Μουσείο Μπενάκη (13/11/2023)

    Οι Εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζουν το graphic novel ''Ζορμπάς – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη'' από τον Soloύp στις 13 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

    Ακολουθώντας το πνεύμα του καζαντζακικού κειμένου ο Soloύp προτείνει μια νέα αφήγηση λόγου και εικόνας, ένα νέο ταξίδι, φιλοσοφικό, γκροτέσκο, τραγικό, στον σύγχρονο αναγνώστη.

    Για τη μεταφορά του λογοτεχνικού ήρωα του Ν. Καζαντζάκη θα μιλήσουν:

    -Αντώνης Νικολόπουλος (Soloύp), σκιτσογράφος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
    -Θανάσης Αγαθός, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

    08 Νοέ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή συνάντηση του Ομίλου Φίλων του ποιητή Μ. Αναγνωστάκη: Παν. Μουλλάς, Τα πολλά της ζωής του ταξίδια (13/11/23)

    Στο πλαίσιο του κύκλου Διαδικτυακών Συναντήσεων που οργανώνει ο «Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» για να τιμήσει τη μνήμη των ιδρυτών του Ομίλου που έχουν φύγει από τη ζωή, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με τίτλο «Παν. Μουλλάς: τα πολλά της ζωής του ταξίδια», τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00.

    31 Οκτ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Διάλεξη της Γιασεμίν Οζέκ στο Παν/μιο Κρήτης: 1923-2023 Εκατό χρόνια από την ανταλλαγή των πληθυσμών (13/11/2023)

    Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγέλας Καστρινάκη, Οι πρόσφυγες στη λογοτεχνία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την συγγραφέα Γιασεμίν Οζέκ
    για τα Εκατό χρόνια από την ανταλλαγή των πληθυσμών 1923-2023, τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, ώρα 11.30 π.μ., στην Αίθουσα 3 των Διδακτηρίων της Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη διάλεξη η συγγραφέας θα συζητήσει για το μυθιστόρημά της ''Δέσποινα, μάτια μου''.

    30 Οκτ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Σεπ. - Δεκ. 2023)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια το οποίο υπεγράφη ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.). Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live, ενώ τα βίντεο των διαλέξεων θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Συντονιστές: Ομ. Καθ. Γεώργιος Κ. Γιαννάκης (Μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ)
    Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης (Κύπρος).

    Ο β' κύκλος διαλέξεων που θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2023, ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 με τη διάλεξη του καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Δημητρίου Κουτσογιάννη, με θέμα «Πιστοποίηση ελληνομάθειας». Μπορείτε να δείτε τη διάλεξη στο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists

    Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

    Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) «Η ιστορία της ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας»

    Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.00

    Ομ. Καθ. Άννα Παναγιώτου-Τριανταφυλλοπούλου (Πανεπιστήμιο Κύπρου) «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας στην Κύπρο»

    Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.00

    Καθ. Παντελής Βουτουρής (Πανεπιστήμιο Κύπρου) «Γλώσσα και ιδεολογία. Η χρήση της διαλέκτου στην νεοελληνική ποίηση της Κύπρου»

    Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

    Καθ. Mark Janse (Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο) «Ιστορία της προφοράς της ελληνικής γλώσσας από τον Όμηρο έως σήμερα»

    Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

    Καθ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών) «Επαφές της ελληνικής γλώσσας κατά την ιστορική της διαδρομή»

    Οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 και είναι διαθέσιμες στο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists, είναι οι εξής:

    24/04/2023: Καθ. Νικόλαος Παντελίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821»

    08/05/2023: Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης),
    «Το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας»

    26/06/2023: Ακαδημαϊκός, Ομ. Καθ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ακαδημία Αθηνών), «Το λεξικογραφικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών»

    27 Σεπ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >