Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής, μελετητής και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος

02 Jun. 2026 10:12

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές των νεοελληνικών γραμμάτων των τελευταίων δεκαετιών. Ποιητής, βιβλιογράφος, κριτικός, μελετητής, δοκιμιογράφος, ανθολόγος, επιμελητής εκδόσεων και φιλόλογος με την ουσιαστικότερη σημασία της λέξης, ήταν μία από τις πλέον αξιόπιστες και σεβαστές παρουσίες της πνευματικής μας ζωής. Αφιέρωσε περισσότερες από έξι δεκαετίες σε ένα έργο πολυσχιδές και υποδειγματικά συνεπές, όχι μόνο για να ερμηνεύσει τη λογοτεχνία, αλλά και για να διασώσει τη μνήμη της, να καταγράψει τα ίχνη της και να οργανώσει το υλικό της. Η απώλειά του αφήνει αισθητό κενό στα νεοελληνικά γράμματα.

Εμφανίστηκε πρώτα ως ποιητής το 1963 με τον Απόπλου και συνέχισε την πορεία του με τις συλλογές Επιστροφές (1973), Αλφαβητάρι (1976), Νέκυια (1978), Γράμματα στον Ερμόλαο (1981), Φωνές της σιωπής (1982), Κλειδούχος μοίρα (1993), Σκοτεινή πανσέληνος (1999), Υπαινιγμοί (2007), Με δίχτυ τον άνεμο (2015), για να καταλήξει στη συγκεντρωτική έκδοση Τα χρόνια που θα ’ρθουν (2022).

Ωστόσο, η προσφορά του Δασκαλόπουλου δεν περιορίζεται στην ποιητική δημιουργία. Αντιθέτως, η πνευματική του φυσιογνωμία αποκτά τις πληρέστερες διαστάσεις της μέσα από το τεράστιο έργο του ως βιβλιογράφου και φιλολογικού ερευνητή. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους βιβλιογράφους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με έργα αναφοράς όπως οι βιβλιογραφίες του για τον Γιώργο Σεφέρη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Άγγελο Σικελιανό, τον Αλέξανδρο Κοτζιά και, κυρίως, τον Κ.Π. Καβάφη. Η μνημειώδης Βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη (1886-2000) αποτελεί μέχρι σήμερα θεμελιώδες εργαλείο των καβαφικών σπουδών. Η Βιβλιογραφία Γιώργου Σεφέρη (1922-2016) συνιστά επίσης υπόδειγμα φιλολογικής τεκμηρίωσης. Στην ίδια γραμμή εντάσσεται και η Βιβλιογραφία Μανόλη Αναγνωστάκη (1941-2023), που κυκλοφόρησε το 2024 σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Εξίσου σημαντική υπήρξε η συμβολή του ως ανθολόγου. Οι ανθολογίες του για τον Καβάφη και τον Σεφέρη, οι συγκεντρώσεις καβαφογενών ποιημάτων και καβαφικών παρωδιών, καθώς και οι επιλογές κριτικών κειμένων που επιμελήθηκε, αποτυπώνουν έναν βαθύ γνώστη της λογοτεχνικής παράδοσης, ο οποίος είχε την ικανότητα να αναδεικνύει τις συνομιλίες, τις επιδράσεις και τις συνέχειες που διατρέχουν τη νεοελληνική γραμματεία.

Στο συνημμένο, μπορείτε να διαβάσετε το ψήφισμα του Ομίλου Φίλων του Ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη για την απώλεια του Δ. Δασκαλόπουλου

πηγή: diastixo.gr (https://diastixo.gr/epikaira/apopseis/26753-dimitris-daskalopoulos-enas-athorivos-ergatis)

Συνημμένα

  • (pdf, 54KB)

02 Jun 2026 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0