Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Τρεις νέες εκδόσεις από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

16 Δεκ. 2025 11:09

Χρ. Τζιτζιλής & Γ. Παπαναστασίου (επιμ.), Ελληνική και βαλκανική ετυμολογία / Greek and Balkan etymology

Ο τόμος αυτός είναι ο τέταρτος της εκδοτικής σειράς του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών που έχει τον γενικό τίτλο “Ελληνική γλώσσα: συγχρονία και διαχρονία” και καλύπτει τρεις θεματικές: (α) την ετυμολογία της ελληνικής, (β) τις γλωσσικές επαφές, και (γ) την κοινή και τα προβλήματά της. Συγκεκριμένα, στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται 16 εργασίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας: Ελληνική και Βαλκανική Ετυμολογία, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2018, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Ο τόμος χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται εργασίες με ευρύτερο θεωρητικό ενδιαφέρον, στη δεύτερη κείμενα που αφορούν πρωτίστως την ετυμολογία της ελληνικής (με χρονολογική σειρά, με βάση την εποχή στην οποία κυρίως αναφέρεται το κάθε κείμενο) και στην τρίτη οι εργασίες που αφορούν την ετυμολογία στις υπόλοιπες βαλκανικές γλώσσες.

M. Brown (επιμ.), Ρομαντισμός

O τόμος αυτός είναι ο πέμπτος της εννεάτομης σειράς The Cambridge History of Literary Criticism, η οποία αποτελεί μια συνολική ιστορική επισκόπηση της κριτικής της λογοτεχνίας του δυτικού κόσμου, από την κλασική αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και έχει ως αντικείμενό της τόσο τη θεωρία της λογοτεχνίας όσο και την κριτική της πράξη. Πραγματεύεται τον θεωρητικό στοχασμό και τις πολλές πτυχές του κινήματος του ρομαντισμού, όπως εκδηλώθηκε κυρίως στη Γερμανία και τη Βρετανία στα τέλη του 18ου και τον 19ο αιώνα, καθώς και την επιρροή που άσκησε στη θεωρία και την κριτική της λογοτεχνίας.

Γ. Αναγνωστόπουλος, Από την ιστορία της ελληνικής γλώσσης

Ο Γεώργιος Π. Αναγνωστόπουλος, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας από το 1927 μέχρι το 1936, είναι μια παραγνωρισμένη μορφή της ελληνικής Γλωσσολογίας – και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον πρόωρο θάνατό του το 1936, σε ηλικία μόλις 52 ετών. Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται τα κείμενα «Η ελληνική κατά τους αλεξανδρινούς και ρωμαϊκούς χρόνους», «Μεσαιωνική ελληνική», «Νεοτέρα ελληνική», «Γραμματική και σύνταξις» και «Ορθογραφία», που δημοσιεύτηκαν στον τόμο «Ελλάς» της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας το 1934 (και στη β´ έκδοση, 1956).

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://ins.web.auth.gr/index.php?lang=el

16 Δεκ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0