Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νέα έκδοση: Ν. Πρεβελάκης & Ν. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, ΦΟΒΟΓΛΩΣΣΑ/PHOβOGLOSSA

01 Φεβ. 2022 11:04

Νέα έκδοση: ΦΟΒΟΓΛΩΣΣΑ/PHOβOGLOSSA
Των Ν. Πρεβελάκη και Ν. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη
Δίγλωσση έκδοση, από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Με τον τίτλο «Φοβογλώσσα/Phoβoglossa» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη η δίγλωσση έκδοση που συνέγραψαν ο Associate Senior Lecturer Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Harvard, Νικόλας Πρεβελάκης και η Αναπλ.Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.
«Με την ελληνοαγγλική αυτή έκδοση, οι συγγραφείς παρατηρούν ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική συνδέεται συχνά με όρους κρίσεων και φόβου, με παραδείγματα την τρομοκρατία, την οικολογική και οικονομική κρίση και εσχάτως την πανδημία. Η ζωή έχει αναχθεί σε υπέρτατη αξία και αυτό αναβαθμίζει τον φόβο σε κυρίαρχο συστατικό της πολιτικής. Παρατηρούν ότι όσο πιο ασφαλής γίνεται ο κόσμος, τόσο παγιώνεται ο εθισμός στον φόβο», σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Καταθέτουν έναν σκεπτικισμό για το γεγονός ότι, μολονότι ο 20ος αιώνας υπήρξε ο πλέον ασφαλής σε σύγκριση με τους προηγουμένους, εν τούτοις παγιώνεται μία αίσθηση ότι ο κόσμος γύρω μας κλυδωνίζεται επικίνδυνα και βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένος σε απρόοπτες απειλές. Η καλλιεργούμενη οπτική μιας επισφάλειας δείχνει να συνδέεται με το γεγονός ότι από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα η ατομική ασφάλεια έχει αναχθεί σε υπέρτατο αγαθό, στο όνομα του οποίου είμαστε διατεθειμένοι να στερηθούμε προσωρινά ή να απωλέσουμε θεμελιώδη αγαθά της ζωής, όπως είναι η φυσική εγγύτητα, η εργασία, ακόμα και η επαφή με τους οικείους μας.
Παράλληλα, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η γλώσσα ασθμαίνει να περιγράψει και να αναπαραστήσει εναλλασσόμενες σκληρές ή και βάρβαρες πραγματικότητες. Τη στιγμή που επινοούμε διαρκώς νέες λέξεις ή μεταμφιέζουμε παλιές, για να περιγράψουμε καινούριες καταστάσεις, χρειαζόμαστε περισσότερα ονόματα για να διακρίνουμε και τα «πρώην» πράγματα, που μετατοπίζονται ή αποσυντίθενται στη ρευστότητα της εποχής.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

Συνημμένα


01 Φεβ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0