Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Παρουσίαση βιβλίου: Η συμβολή των Ιταλών στην Ελληνική Επανάσταση. Προετοιμάζοντας την Ιταλική Παλιγγενεσία 1821 - 1832 (16/12/21)

14 Dec. 2021 11:27

Οι εκδόσεις ETPbooks και ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός παρουσιάζουν το βιβλίο Η συμβολή των Ιταλών στην Ελληνική Επανάσταση. Προετοιμάζοντας την Ιταλική Παλιγγενεσία 1821 - 1832. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18.30 στα γραφεία του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα).

Χαιρετισμοί:
Patrizia Falcinelli, Πρέσβειρα της Ιταλίας στην Ελλάδα
Γεράσιμος Ζώρας, Καθηγητής, Αντιπρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

Θα μιλήσουν οι καθηγητές:
Θάνος Βερέμης, Γεράσιμος Παγκράτης, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Antonio D' Alessandri

Συμπεράσματα: Γεράσιμος Ζώρας, Καθηγητής

Συντονιστής: Δημήτρης Δεληολάνης, δημοσιογράφος

Το εγχείρημα δημιουργίας ενός τόμου εξολοκλήρου αφιερωμένου στην ιταλική υποστήριξη στην ελληνική επανάσταση, οφείλεται όχι μόνο στην επιθυμία της συνεισφοράς στους εορτασμούς των διακοσίων ετών από την Επανάσταση, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν, μέχρι σήμερα, στην παγκόσμια ιστοριογραφία, δημοσιεύσεις που να αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό συστηματικά.

Ο τόμος συγκεντρώνει τριάντα συνεισφορές ισάριθμων Ιταλών και Ελλήνων ακαδημαϊκών, προερχομένων από είκοσι Πανεπιστήμια, που μελέτησαν τους Ιταλούς πρωταγωνιστές και την υποστήριξη που εξασφάλισαν στον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας πολλές ιταλικές πόλεις, από τον βορρά έως τον νότο της Ιταλικής χερσονήσου. Στο προσάρτημα του βιβλίου παρατίθεται μια ενημερωμένη βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα και μια συλλογή βιογραφιών των Ιταλών που προσέτρεξαν στην Ελλάδα σε εκείνην την συγκυρία.

Η Ιταλία, τον καιρό εκείνο, δεν αποτελούσε ακόμη ένα έθνος, αλλά το φιλελεύθερο πνεύμα, ως προπομπός της Ιταλικής Παλιγγενεσίας, πρόσφερε γόνιμο έδαφος στα αιτήματα του ελληνικού λαού, εξασφαλίζοντάς του την λειτουργική, στρατιωτική, οικονομική, πολιτική, λογοτεχνική, καλλιτεχνική και κοινωνική υποστήριξη (και μάλιστα, δίχως να υπάρχει ένας ακριβής πολιτικός σχεδιασμός εκ μέρους μια κυβέρνησης, συνθήκη που καθιστά μάλλον μοναδική την εμπειρία του ιταλικού φιλελληνισμού, σε σχέση με ανάλογα κινήματα που αναπτύχθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Οι χιλιετείς σχέσεις ανταλλαγών, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού, που ευνόησαν την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η παρουσία σημαντικών ελληνικών κοινοτήτων στην Ιταλία, είχαν σαν αποτέλεσμα να υιοθετηθεί το ελληνικό ζήτημα και να γίνει αντιληπτό ως οικείο σε κάθε ιταλικό λιμάνι αλλά και στις μεγαλύτερες πόλεις. Η εξέγερση της Ελλάδας πρόσφερε μάλιστα κοινό έδαφος στους προβληματισμούς και τις φιλοδοξίες των Ιταλών, σε τέτοιο βαθμό που η ελληνική επανάσταση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και πεδίο εκγύμνασης για την ιταλική παλιγγενεσία που ακολούθησε αμέσως μετά.

Ο τόμος προσφέρεται σε τρεις εκδοχές σε διαφορετική γλώσσα η καθεμία: ιταλική, ελληνική και αγγλική, με την πεποίθηση πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον εργαλείο για όποιον σκοπεύει να εμβαθύνει στα ζητήματα αυτά καθώς και να λειτουργήσει ως κίνητρο για μελλοντικές έρευνες και εντρυφήσεις.

14 Dec 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0