Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Δελτίο Τύπου για το A’ Διεθνές Συμπόσιο Νέων Ερευνητών Νεοελληνικών Σπουδών στη Γρανάδα (9-10/9/22)

15 Sep. 2022 09:09

Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Γρανάδας (Ισπανία) το A’ Διεθνές Συμπόσιο Νέων Ερευνητών Νεοελληνικών Σπουδών, με θέμα «Νέες προσεγγίσεις σε θέματα νεοελληνικών σπουδών». Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, σε συνεργασία με την Ισπανική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Γρανάδας.

Στόχος του συμποσίου ήταν η συνάντηση νέων ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη στον τομέα των νέων ελληνικών για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών τους, την κριτική σκέψη και την ανταλλαγή απόψεων. Αποσκοπούσε επίσης να αναδείξει και να αξιοποιήσει τις ερευνητικές τους εργασίες και να παράσχει, κατά το δυνατόν, την απαραίτητη πληροφόρηση, τα εργαλεία και τους δρόμους για συλλογική δράση.
Για το λόγο αυτό οι διοργανωτές απευθύνθηκαν, κυρίως, σε νέους που δραστηριοποιούνται σε κράτη στα οποία υπάρχουν εταιρείες νεοελληνικών σπουδών, μέλη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, χωρίς όμως να αποκλειστούν οι νέοι ερευνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο ή από άλλες χώρες.

Το συμπόσιο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεματικών κατευθύνσεων (γλωσσολογία, φιλολογία, ιστορία, ανθρωπολογία, θέατρο, εκπαίδευση, πολιτισμικές σπουδές, κοινωνικές επιστήμες κ.λπ.).
Τα θεσμικά πλαίσια στα οποία εντάχθηκαν οι μελέτες των νέων ερευνητών ήταν:
· Μεταπτυχιακές και άλλες εργασίες που συνεπάγονται την αρχή μιας ερευνητικής πορείας.
· Διδακτορικές εργασίες που εκπονούνται σε προγράμματα διδακτορικών σπουδών.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος εβδομήντα περίπου νέοι ερευνητές προερχόμενοι από διάφορες χώρες τις Ευρώπης (Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Τσεχία, Ελλάδα και Κύπρο).

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών αποφάσισε η συνάντηση αποκλειστικά νέων επιστημόνων να διεξαχθεί στη Γρανάδα, όπου υπάρχει πολυετής εμπειρία διοργάνωσης διεθνών συνεδρίων από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του εκεί Πανεπιστημίου, το οποίο στις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσει μια έντονη δραστηριότητα στις νεοελληνικές σπουδές, οι οποίες, ως γνωστόν, διέρχονται μια βαθιά κρίση στη Δυτική, κυρίως, Ευρώπη.

Οι εργασίες του συμποσίου διεξήχθησαν στο εμβληματικό Κολλέγιο San Bartolomé y Santiago του Πανεπιστημίου Γρανάδας -το οποίο λειτουργεί από το 1533- όπου φιλοξενήθηκε επίσης το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, καθηγητής Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Καθηγητής Βασίλης Σαμπατακάκης, και συντονίστρια η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Γρανάδας, Παναγιώτα Παπαδοπούλου.
Το πρόγραμμα του συμποσίου: http://www.centrodeestudiosbnch.com/files/Pdf/PROGRAMA%202022_2.pdf

Δείτε το Δελτίο Τύπου στο συνημμένο

Συνημμένα

  • (msword, 332KB)

15 Sep 2022 | Σχόλια 0