Μια χρονιά όλο ατυχία!

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Άννα Κοκκινίδου
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Kατανόηση μιας απλής αφήγησης με συχνόχρηστο λεξιλόγιο και σε σχέση με ένα θέμα της καθημερινότητας, αναγνώριση του οικείου ύφους και των κύριων σημείων της εξιστόρησης.

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος μπορεί να παρακολουθήσει την εξιστόρηση των γεγονότων, να αναγνωρίσει το οικείο αφηγηματικό ύφος και πρέπει να κατανοεί τα κύρια σημεία του αφηγηματικού λόγου και να τα ανασκευάζει στην άσκηση που του δίνεται.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σημειώσεις: 12 σωστές απαντήσεις + 1 παράδειγμα (12 μονάδες). Κείμενο: φιλικό, πληροφοριακό (μονόλογος), εξιστόρηση γεγονότων, απόσπασμα από συνέντευξη, απόσπασμα από λογοτεχνικό έργο (300 λέξεις).
Λέξεις κλειδιά: σπίτι, δουλειά, συγγενείς, εξετάσεις, ατύχημα, αφήγηση, ιστορία.
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Μια χρονιά όλο ατυχία!

Ευτυχώς πέρασε αυτός ο χρόνος! Ήταν ο χρόνος της μεγάλης μου ατυχίας. Πρώτα από όλα, τον Ιανουάριο μου ζήτησε ο ιδιοκτήτης να φύγω από το σπίτι. Και το αγαπούσα αυτό το σπίτι. Έτρεχα, λοιπόν, να βρω καινούριο σπίτι να μείνω. Μόλις μετακόμισα, χάλασε το μπάνιο στο καινούριο σπίτι. Γέμισε υγρασία το ταβάνι της γειτόνισσας, από κάτω, και είχα πολλές δουλειές να κάνω. Άσε που μου φώναζε όλη μέρα. Ήθελα να αλλάξω σπίτι, μα δεν είχα άλλα λεφτά για μετακόμιση. Μετά, δεν πέρασα σε κάτι σημαντικές εξετάσεις και πρέπει να τις ξαναδώσω φέτος. Αυτές οι εξετάσεις είναι η ευκαιρία της ζωής μου.

Το καλοκαίρι αποφάσισα να πάω διακοπές, να ξεκουραστώ κάπως από την κακοτυχία. Έκλεισα, λοιπόν, ένα ωραίο πακέτο διακοπών και έδωσα αρκετά χρήματα για να πάω στη Λατινική Αμερική. Ήταν το ταξίδι των ονείρων μου. Τζίφος και εκεί! Το πρακτορείο έκλεισε και το ταξίδι ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Πήρα, λοιπόν, το αμάξι μου και ξεκίνησα για ένα ελληνικό νησί. Στο δρόμο, όμως, είχα ατύχημα. Έπεσε επάνω μου κάποιος που μιλούσε στο κινητό του και δεν πρόσεχε. Μείναμε οι δυο μας, εγώ κι αυτός, στη μέση του πουθενά. Περιμέναμε με τις ώρες να έρθει οδική βοήθεια. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα νεύρα μου.

Η ατυχία μου είχε συνέχεια το φθινόπωρο. Έσπασε το πόδι της η σκυλίτσα μου, πέθανε το χρυσόψαρό μου και παραλίγο να χάσω τη δουλειά μου! Ξέχασα, όμως, να σας πω κάτι σημαντικό. Στο νησί που, τελικά, πήγα συνάντησα τη γυναίκα της ζωής μου! Φέτος παντρευόμαστε. Τυχερέ θα πει κανείς! Δε γνωρίσατε, όμως, την πεθερά μου. Η πεθερά μου θέλει να μείνει στο ίδιο σπίτι με εμένα και τη γυναίκα μου. Η συγκατοίκηση αυτή θα μας δημιουργήσει προβλήματα και δεν θέλω να σκέφτομαι καθόλου τι θα γίνει στη συνέχεια… Ωστόσο, ελπίζω ότι η τύχη μου θα αλλάξει…