Τα κάστανα

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Χρήση Γλώσσας
Πηγή: http://www.tovima.gr/health-fitness/article/?aid=488541
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Προφορικού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να εντοπίζει άλλοτε την ουσία και άλλοτε τις σχετικές λεπτομέρειες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του ή την περίσταση. Πρέπει να αναγνωρίζει την πρόθεση και το σκοπό αποσπασμάτων που προέρχονται από πηγές όπως εφημερίδες, περιοδικά, κανονισμούς, επίσημα γράμματα και αναφορές. Πρέπει να χρησιμοποιεί κατάλληλες στρατηγικές κατανόησης, όπως να διακρίνει τα κύρια από τα δευτερεύοντα σημεία, να διακρίνει το κύριο θέμα από το σχόλιο, να αντλεί πληροφορίες από άλλα στοιχεία όπως είναι οι τίτλοι, η εικονογράφηση, τα τυπογραφικά τεχνάσματα, να κατανοεί το νόημα από τα συμφραζόμενα, ανεξάρτητα από την παρουσία άγνωστων γλωσσικών στοιχείων.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Εύρεση της επιπλέον λέξης (συνδετικά κτλ. υποκείμενα): 7 σωστές απαντήσεις + 1 παράδειγμα (7 μονάδες). Κείμενο τυπικός λόγος: 200-250 λέξεις. Συμπλήρωση κενών σε κείμενο: 7 σωστές απαντήσεις + 1 παράδειγμα, 5 παραπλανητές (7 μονάδες). Κείμενο: φιλικό, απόσπασμα από λογοτεχνικό έργο, πληροφορικό, χιουμοριστικό, 200-250 λέξεις.
Λέξεις κλειδιά: Β2, Τα κάστανα, Διατροφή
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Τα κάστανα

Κρύο, καιρός για κάστανα
Σκέτα, βραστά ή ψητά, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους

Είναι σήμα κατατεθέν του χειμώνα, από τότε που τα αναγνωστικά του Δημοτικού συνέδεαν την έλευση του κρύου με την παρουσία του καστανά στη γωνία.

Τις ημέρες του Δεκεμβρίου, και ειδικά των εορτών, τα κάστανα έχουν την τιμητική τους, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική: χοιρινό με κάστανα, κάστανα στη γέμιση της γαλοπούλας, σούπα με κάστανα, μαρόν γλασέ και γενικώς ό,τι τραβάει η καρδιά σας με βάση τον καρπό με τα λίγα λιπαρά, τις πολλές φυτικές ίνες, και την αξεπέραστη γεύση.

Σκέτα, βραστά ή ψητά, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Μπορούν όμως και να αποτελέσουν σημαντικό υλικό σε πλείστες όσες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Έχετε δοκιμάσει ριζότο με σταφίδες και κάστανα; Μην περιμένετε τα Χριστούγεννα, για να ετοιμάσετε τη γέμιση της γαλοπούλας, χρησιμοποιήστε κάστανα για να γεμίσετε το κοτόπουλο ενός απλού καθημερινού γεύματος. Παρασκευάστε γλυκά όπως βραστά κάστανα εμποτισμένα σε σιρόπι, κάστανα βρασμένα επικαλυμμένα με σοκολάτα) ή κάστανα πουρέ με βανίλια και σαντιγί.

Όταν τα επιλέγετε στους πάγκους της αγοράς, φροντίστε να μη φέρουν σημάδια μούχλας. Έχετε υπόψη σας, ότι τα κάστανα δεν διατηρούνται μεγάλο διάστημα, χαλάνε γρήγορα, καθώς είναι πλούσια σε άμυλο και έχουν ελάχιστα λιπαρά.

Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, βάλτε τα σε πλαστική σακούλα τροφίμων, κλείστε τα αεροστεγώς και τοποθετήστε τα στο ψυγείο.