Άνθρωπος και περιβάλλον, αμοιβαία τα αισθήματα;

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: http://www.arthra.net/blogging/%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B1-2
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου – Άρθρο

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να εντοπίζει άλλοτε την ουσία και άλλοτε τις σχετικές λεπτομέρειες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του ή την περίσταση. Πρέπει να αναγνωρίζει την πρόθεση και το σκοπό αποσπασμάτων που προέρχονται από πηγές όπως εφημερίδες, περιοδικά, κανονισμούς, επίσημα γράμματα και αναφορές. Πρέπει να χρησιμοποιεί κατάλληλες στρατηγικές κατανόησης, όπως να διακρίνει τα κύρια από τα δευτερεύοντα σημεία, να διακρίνει το κύριο θέμα από το σχόλιο, να αντλεί πληροφορίες από άλλα στοιχεία όπως είναι οι τίτλοι, η εικονογράφηση, τα τυπογραφικά τεχνάσματα, να κατανοεί το νόημα από τα συμφραζόμενα, ανεξάρτητα από την παρουσία άγνωστων γλωσσικών στοιχείων.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών σε κείμενο
Λέξεις κλειδιά: Β2, Περιβάλλον, Συμπλήρωση κενών, Πολλαπλή επιλογή
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

«Άνθρωπος και περιβάλλον, αμοιβαία τα αισθήματα;»

Τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη μας συμβαίνουν πολλά παράδοξα και έντονα φυσικά φαινόμενα. Ο σεισμός στην Φουκοσίμα που προκάλεσε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ, το τσουνάμι που ακολούθησε στην Ιαπωνία, οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη και την Αυστραλία, ο τυφώνας Κατρίνα στις ΗΠΑ και πολλά άλλα παρόμοια φαινόμενα έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια. Το 2011 μάλιστα καταγράφηκε ως το δαπανηρότερο έτος με ρεκόρ αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές και αυτό βεβαίως είναι το λιγότερο, αφού χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί παλιότερα δεν υπήρχαν τόσες πολλές καταστροφές; Γιατί ο χειμώνας και το καλοκαίρι διαρκούν περισσότερο τώρα ενώ το φθινόπωρο κι η άνοιξη έχουν σχεδόν εξαφανιστεί; Γιατί πλέον λέμε τόσο συχνά πως ο καιρός έχει τρελαθεί;

Η απάντηση λοιπόν είναι πως ο καιρός δεν τρελάθηκε μόνος του ούτε ο πλανήτης μας, εμείς τον τρελάναμε! Εμείς προκαλούμε όλες αυτές τις αλλαγές γύρω μας και κινδυνεύουμε να χαθούμε λόγω των ίδιων μας των πράξεων. Οι άνθρωποι λειτουργούμε σαν να υπάρχουμε μόνο εμείς στο σύμπαν, δεν σεβόμαστε ούτε τη γη που μας φιλοξενεί αλλά ούτε και τα πλάσματα με τα οποία συνυπάρχουμε. Πρέπει να καταλάβουμε πως ΔΕΝ είμαστε μόνοι μας στον κόσμο αυτό κι ότι αν δεν σταματήσουμε από μόνοι μας να βλάπτουμε τον πλανήτη, θα το κάνει ο ίδιος. Εξάλλου, το ρητό «ο Πλανήτης εκδικείται» δεν βγήκε τυχαία.

Είναι καιρός να στραφούμε στην οικολογία, όχι σαν μόδα που προτάσσει η εποχή αλλά σαν κίνηση που πρέπει να γίνει από μας για μας. Δεν είπαμε να είμαστε ορκισμένοι οικολόγοι ή φανατικοί χορτοφάγοι αλλά ούτε και να συνεχίσουμε να καταστρέφουμε τον τόπο που ζούμε. Μπορούμε να κάνουμε μικρές και συνετές κινήσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον κι ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν είναι κόπος να σηκώσουμε ένα σκουπίδι, ούτε να πετάξουμε τα χαρτιά και τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά μας στον μπλε κάδο αντί τον πράσινο. Είναι μια ωραία ενασχόληση να φυτέψουμε δύο άνθη στην γλάστρα μας ή να καλλιεργήσουμε ένα μποστάνι στον κήπο μας. Είναι καλό για την υγεία μας να περπατήσουμε ή να πάρουμε το ποδήλατο για μία κοντινή διαδρομή, αντί να πάρουμε το αυτοκίνητο. Είναι ρομαντικό να ανάψουμε 4 κεριά αντί να έχουμε το φως ανοιχτό ενώ βλέπουμε τηλεόραση ή ακούμε ραδιόφωνο. Είναι δημιουργικό όταν δεν έχουμε μόνιμη εργασία να πηγαίνουμε για εθελοντισμό, αντί να καθόμαστε σπίτι κι η ενέργειά μας να μειώνεται.

Είναι μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις για εμάς και το περιβάλλον, γιατί λοιπόν να μην τις κάνουμε;