Διακοπές σε νησί

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4582126
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 29 Ιουνίου 2010
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

ΚΓΛ

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Μπορεί να διαβάζει με μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας, προσαρμόζοντας το ύφος και την ταχύτητα ανάγνωσης ανάλογα με τα κείμενα και τους σκοπούς, και χρησιμοποιώντας επιλεκτικά τις κατάλληλες πηγές αναφοράς. Διαθέτει ευρύ ενεργητικό λεξιλόγιο ανάγνωσης, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες με ιδιωματισμούς χαμηλής συχνότητας.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών σε κείμενο
Λέξεις κλειδιά: διακοπές, νησί, καλοκαίρι
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Διακοπές σε νησί

Ήσυχες διακοπές για… ψαγμένους!
Εναλλακτικοί προορισμοί: οι κατοικημένες νησίδες σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά

«Μέρα με τη μέρα η κίνηση στο νησάκι μας αυξάνεται σταδιακά. Εδώ στα Τριζόνια, στον Κορινθιακό, έχεις και τη θάλασσα και το βουνό ακριβώς δίπλα σου. Δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις! Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ζούμε σε έναν μικρό επίγειο παράδεισο».

Είναι νησίδα, απέχει μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα, αλλά… οδικώς! Στο τέλος, αρκούν- όλα κι όλα- άλλα πέντε λεπτά μέχρι οι ψαγμένοι επισκέπτες της, αυτοί που την εντόπισαν στον χάρτη, να περάσουν με βαρκάκι απέναντι και να απομονωθούν για τα καλά. Στη Στερεά Ελλάδα, απέναντι από το Αίγιο, στο μεγαλύτερο και μοναδικό κατοικημένο νησί από τα νησάκια του Κορινθιακού, στα γραφικά Τριζόνια της Φωκίδας, δυόμισι τετραγωνικά χιλιόμετρα καταπράσινης γης εν μέσω θαλάσσης ισοδυναμούν με πραγματική όαση!

«Να φύγω να πάω πού; Δοκίμασα νεότερος για δύο χρόνια να ζήσω στην Αθήνα, ώσπου διαπίστωσα τελικά πως εδώ περνώ σαφώς καλύτερα. Άλλωστε, είμαι γέννημα-θρέμμα του νησιού. Σε αυτόν τον τόπο πήγα σχολείο, από τους τελευταίους που πρόλαβαν το Δημοτικό πριν σταματήσει να λειτουργεί…» λέει στα «ΝΕΑ» ο 40χρονος ξενοδόχος, αλλά και «θαλάσσιος ταξιτζής» κ. Κώστας Τριανταφύλλου.

«Το νησί μας είναι εύκολα προσβάσιμο. Αρχικά, μπορεί να έρθει εδώ κανείς οδικώς, από τον δρόμο Αντιρρίου- Ναυπάκτου ή και μέσω Ιτέας, με κοινό προορισμό τα Χάνια, απ΄ όπου αναχωρούν καΐκια για τα Τριζόνια. Αξίζει να τα επισκεφθεί κάποιος, έστω και αυθημερόν, απλώς για μπάνιο και -γιατί όχι- να συνδυάσει το ταξίδι με φρέσκo ψάρι και ουζάκι στα ταβερνάκια. Εννοείται, βεβαίως, πως είναι μέρος που προσφέρεται και για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή, στα δύο τοπικά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για τα σκάφη υπάρχει και μαρίνα. Μάλιστα, έρχεται και κόσμος που διανυκτερεύει στα κότερα. Καμιά εικοσαριά ξένοι- Γάλλοι, Γερμανοί και Εγγλέζοι- μένουν εδώ όλο τον χειμώνα…» λέει.

«Ζούμε ήσυχα. Καμιά εβδομηνταριά είμαστε οι ντόπιοι. Και τώρα το καλοκαίρι, όμως, που έρχεται ο κόσμος, τροχοφόρα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν παρά μόνο πέντε-έξι για τις βασικές ανάγκες του νησιού» λέει ο κ. Κώστας Νικολακόπουλος, πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου. «Είναι, δηλαδή, μια τοποθεσία ιδανική για όποιον θέλει να ξεχαστεί και να χαλαρώσει δίπλα στη θάλασσα, αλλά και σε ελιές, αμπέλια, πεύκα και φραγκοσυκιές. Ταυτόχρονα, είναι ένα νησάκι όπου δεν περιορίζεσαι ποτέ. Όποτε θες, είσαι αμέσως στη στεριά και για να διασκεδάσεις, σε δεκαπέντε λεπτά φτάνεις στη Ναύπακτο, σε τρία τέταρτα στην Πάτρα, σε μία ώρα στους Δελφούς και στην Αράχοβα. Όσο ακριβώς χρειάζεται κάποιος στην Αθήνα για να μετακινηθεί από το σπίτι προς τη δουλειά του».