Δελτίο ειδήσεων (ώρα έναρξης εκπομπής: 21:00)

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: ΝΕΤ: http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=24412&tsz=0&mst=00:48:38:18&autostart=1
Ηθοποιοί: Εκφωνήτρια ειδήσεων [ΕΕ], Δημοσιογράφος [ΔΜ], Υπεύθυνος ακινήτων[ΥΑ], Εμπειρογνώμονας [ΕΓ], Μηχανικός [ΜΧ], Πωλητής φωτοβολταϊκών [ΠΦ]

Κείμενο

[ΕΕ]: Στο εξής όσοι νοικιάζουν ακίνητο, θα γνωρίζουν και τι λογαριασμούς για θέρμανση ή ψύξη τους περιμένουν, καθώς τα συμβόλαια ή μισθωτήρια θα συνοδεύονται και από το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο επιδότησης των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος, για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών τους.
[ΔΜ]: Το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο σύντομα για τις μεταβιβάσεις ή μισθώσεις ακινήτων. Θα αναφέρει την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη.
[ΥΑ]: Βεβαίως και επηρεάζει τις μισθώσεις και τις ε πωλήσεις των ακινήτων.
[ΔΜ]: Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα έχει δεκαετή ισχύ και το κόστος έκδοσής του υπολογίζεται περίπου στα τρία ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κατοικίες έως 120 τετραγωνικών.
[ΕΓ]: Υπολογίζουμε έτσι τις διαρροές ενέργειας και έτσι τις ενεργειακές μας απαιτήσεις στο συγκεκριμένο κτίριο.
[ΔΜ]: Με βάση αυτές τις μετρήσεις θα εκδίδεται το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό στις μεταβιβάσεις ή μισθώσεις όλων των ακινήτων, με εξαίρεση τα εξοχικά, τα διατηρητέα, και όσα είναι έως 50 τετραγωνικά.
[ΜΧ]: Είναι χαρακτηριστική η απώλεια της θερμότητας η οποία υπάρχει σε ένα κτίριο, όταν χρησιμοποιούνται συμβατικά ή παλαιάς, αν θέλετε, τεχνολογίας στοιχεία.
[ΔΜ]: Χαμηλοί λογαριασμοί για θέρμανση ή ψύξη υπάρχουν όπου η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 100 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο και υψηλοί για πάνω από 205. Τα κτίρια στη χώρα μας χρεώνονται περίπου το 35% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης. Σε κάθε νέο ή υπό ανακαίνιση κτίριο άνω των 1000 τετραγωνικών μέτρων, θα είναι απαραίτητο πλέον και ένα σύστημα εναλλακτικής πηγής ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά για παράδειγμα.
[ΠΦ]: Ήδη εφαρμόζεται σχεδόν στο σύνολο της Ευρώπης.
[ΔΜ]: Τα κτίρια θα αξιολογούνται και για τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του βασικότερου από τα αέρια του θερμοκηπίου που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές.