ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Δράμα

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=74758&autostart=0
Ηθοποιοί: Μάγια Τσόκλη, Κατερίνα Περιστέρη

Κείμενο

Μάγια Τσόκλη: Μετά από μια ευχάριστη πτήση φτάνουμε στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας. Η υποδοχή είναι κάτι παραπάνω από θερμή, ενθουσιώδης. Το αυτοκίνητο αφήνει την Εθνική Αλεξανδρούπολης – Θεσσαλονίκης στην Καβάλα, στρίβει βόρεια, προσπερνά τους Φιλίππους. Με μια στάση στο δρόμο το πρωί με βρίσκει στην εξωτική πόλη της Δράμας. Αυτή είναι η πόλη της Δράμας από ψηλά. Βρίσκεται στα πόδια του Φαλακρού όρους, μέσα σε μια μεγάλη, εύφορη πεδιάδα με πολλά τρεχούμενα νερά. Αυτά τα νερά χαρακτηρίζουν τον τόπο και δικαιολογούν τη συνεχή παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια. Η Δράμα δεν είναι μέρος τουριστικό είναι μέρος εμπορικό και τα ξενοδοχεία είναι ανάλογα. Εγώ θα μείνω στο Ξενία, που είναι στο κέντρο της πόλης, στην καρδιά του πάρκου. Η πόλη έχει δυο κεντρικά μεγάλα πάρκα, της Αγίας Βαρβάρας και το Δημοτικό Κήπο. Ουσιαστικά μέσα στο Δημοτικό Κήπο ήταν χτισμένο το ξενοδοχείο μου, έτσι από κει ξεκίνησα για μια σύντομη βόλτα μέσα στην πόλη.

Πρωί στη Δράμα και το πρωινό επιβάλλεται παραδοσιακό.
Καλημέρα σας! Μια μπουγάτσα θα ήθελα με τυρί και ένα ξινόγαλο.
Αριάνι, ξινόγαλο. Παρασκευάζεται από φρέσκο αγελαδινό γάλα, με επιλεγμένη μαγιά γιαούρτης. Δροσιστικό, δυναμωτικό, εύπεπτο, θρεπτικό με χαμηλά λιπαρά για να μη παχαίνει, ότι χρειάζομαι.
Αν εξαιρέσεις τα πάρκα της η σημερινή πόλη της Δράμας δεν έχει πραγματικά τίποτα το εξωτικό. Οι έντονοι ρυθμοί ανάπτυξης του 20ου αιώνα της στέρησαν και το χαρακτήρα της και τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητές της. Η Δράμα είναι σήμερα μία καινούργια πόλη με πολλές πολυκατοικίες πολυώροφες και 40.000 κατοίκους. Παρόλα αυτά εάν την περπατήσεις θα βρεις μικρές οάσεις που όπως λεν τα έντυπα και τα περιοδικά σου μεταφέρουν μυρωδιές άλλων εποχών.

Πάνω στο πάρκο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα μουσείο καινούριο, πολύ καλοστημένο που ταξιδεύει τον επισκέπτη στην ιστορία της περιοχής, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και το 1913. Εκεί με ξενάγησε μια αρχαιολόγος, η συμπαθέστατη κυρία Κατερίνα Περιστέρη. Η ξενάγηση ξεκινάει λοιπόν από την παλαιολιθική εποχή, 50.000 χρόνια από σήμερα. Την εποχή των νομάδων του σπηλαίου των πηγών Αγγίτη.
Κατερίνα Περιστέρη: Και εδώ έχουμε έτσι μερικά δείγματα από τα ζώα που υπήρχαν μέσα στο σπήλαιο, από μαμούθ χαυλιόδοντες, έχουμε από ρινόκερο, από άλογο της εποχής εκείνης, από ένα είδος ελαφιού…
Μάγια Τσόκλη: Ακολουθεί η Νεολιθική Εποχή. Για να καταλαβαινόμαστε μιλάμε για την περίοδο από την 6η μέχρι την 4η χιλιετία Π.χ. Από κει έχουμε σπουδαίες ανασκαφές στους Προϊστορικούς οικισμούς Σιταγρών και Αρκαδικού.
Κατερίνα Περιστέρη: Εδώ είμαστε τώρα σε ένα νεολιθικό σπίτι.
Μάγια Τσόκλη: Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι μία μακέτα σπιτιού. Αυτή η μακέτα βρέθηκε στις ανασκαφές;
Κατερίνα Περιστέρη: Ναι, ναι! Και με βάση τη μακέτα αυτή φτιάξαμε μια αναπαράσταση ενός νεολιθικού σπιτιού. Θελήσαμε να δείξουμε λίγο και την οικοσκευή, εκτός δηλαδή από το φούρνο, τα διάφορα αγγεία, είτε επιτραπέζια, είτε αποθηκευτικά και μια αναπαράσταση αργαλειού, για να δείξουμε πως ήταν και η υφαντική στα χρόνια εκείνα. Με τα βαρίδια βέβαια από τις ανασκαφές.
Μάγια Τσόκλη: Η εποχή του Χαλκού, 3.000 με 2.000 χρόνια π.Χ είναι μία περίοδος μεγάλης πολιτιστικής αλλαγής για όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Η περιοχή της Δράμας φαίνεται να αναπτύσσει σχέσεις με την Κεντρική Ευρώπη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο και λίγο αργότερα με τα Ηπειρωτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Μακεδονία. Από τις αρχές του 7ου π.Χ. αιώνα αρχίζει η διείσδυση του ελληνικού κόσμου στην ενδοχώρα του σημερινού νομού Δράμας. Πρώτοι έρχονται οι Θάσιοι, ύστερα οι Αθηναίοι και αργότερα οι Μακεδόνες.
Λατρευόταν λοιπόν ο Διόνυσος εδώ πέρα.
Κατερίνα Περιστέρη: Ο Διόνυσος είναι η κυρίαρχη θεότητα για το Νομό. Στην πόλη της Δράμας υπήρχε ένα ιερό, το οποίο όμως δε βρέθηκε σε ανασκαφές, βρήκαμε διάσπαρτα ευρήματα. Όπως είναι αυτή η προτομή, που είναι πάρα πολύ ωραία, είναι στα ρωμαϊκά χρόνια βέβαια, είναι αντίγραφο παλαιοτέρων χρόνων. Και αυτή πάλι που είναι εντελώς διαφορετική σαν χαρακτήρας ο Διόνυσος, διαφορετική μορφή εντελώς, πάλι από τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Μάγια Τσόκλη: Η Ρωμαϊκή εποχή είναι σημαντική για την περιοχή;
Κατερίνα Περιστέρη: Είναι. Έχει αρκετά ευρήματα αν σκεφτούμε ότι είναι και ο χώρος των Φιλίππων δίπλα…
Μάγια Τσόκλη: Αυτό είναι μιλιάριο της Εγνατίας Οδού.
Κατερίνα Περιστέρη: Ναι η Εγνατία περνούσε από την περιοχή, έχουμε τα μιλιάρια, έχουμε ένα σταδιοδείκτη, «Εκ Φιλίππων στάδια τριάκοντα», και από την άλλη πλευρά γράφει «Εξ Αμφιπόλεως 200 στάδια»…
Μάγια Τσόκλη: Μια ταμπέλα είναι δηλαδή…
Κατερίνα Περιστέρη: Ναι είναι όπως είναι οι ταμπέλες στο δρόμο σήμερα που δείχνουν τα χιλιόμετρα.
Μάγια Τσόκλη: Η Κατερίνα Περιστέρη μου μίλησε λίγο για τη Βυζαντινή Δράμα και υποσχέθηκα να πάω να δω ιδίοις όμμασι ότι έχει διασωθεί από τη βυζαντινή οχύρωση της πόλης