Ρόδος

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου

Κείμενο

Δημοσιογράφος: O ήλιος την ερωτεύτηκε και της χάρισε τον τίτλο της ηλιόλουστης νήσου. Οι ισχυροί κάθε εποχής θέλησαν να την κάνουν δική τους. Αριστοκρατική και μυστηριακή η Ρόδος αποτελεί το μαργαριτάρι της Μεσογείου. Ακριβό στολίδι της Ρόδου η μεσαιωνική της πόλη περνώντας μια από τις έντεκα πύλες που οδηγούν στο εσωτερικό της ξεκινήσαμε το ταξίδι μας πίσω στο χρόνο. Εκεί που το χθες συναντά το σήμερα και η ιστορία μπερδεύεται με τους μύθους δημιουργώντας ένα μεσαιωνικό συνονθύλευμα. Επιβλητικά τείχη, ιπποτικά κτίρια, ναοί υστερογοτθικού ρυθμού και λιθόστρωτοι δρόμοι αναδεικνύουν περίτρανα την ενετική κυριαρχία στο νησί. Το 1309 η Ρόδος καταλαμβάνεται από τους Ιωαννίτες ιππότες. Τότε χτίζεται η μεσαιωνική πόλη και το νησί μεταβάλλεται σε μεγάλη εμπορική και πολεμική δύναμη της εποχής.
Πρώτος ομιλητής: Η παλιά πόλη χωριζότανε σε δύο μεγάλα μέρη. Στο Κολακειό όπου έμενε ο μεγάλος μάγιστρος, όπου ήταν το παλάτι και στην υπόλοιπη πόλη όπου έμεναν οι ιππότες.
Δημοσιογράφος: Η οδός Ιπποτών είναι ο πιο σημαντικός δρόμος της μεσαιωνικής πόλης. Εδώ βρίσκονται τα καταλύματα των Γλωσσών, οι οικίες των εθνικών ομάδων από τις οποίες αποτελούνταν το τάγμα των Ιωαννιτών.
Ομιλητής 1: Οι ιππότες είχανε τον ίδιο βασιλιά αλλά είχανε και την ίδια θρησκεία αλλά διαφορετικές γλώσσες και για να λύσουνε τα θέματα της γλώσσας τους, παραδείγματος χάριν της Γαλλίας ή της Ισπανίας, συνεδρίαζαν σ’αυτά τα καταλύματα που βρίσκονται εδώ, στη σημερινή οδό των Ιπποτών.
Δημοσιογράφος: Εκτός, όμως, από τα εσωτερικά ζητήματα οι ιππότες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διαρκή οθωμανική απειλή. Ορόσημο για την ιστορία της Ρόδου αποτελεί το έτος 1522, όταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κατορθώνει έπειτα από ασφυκτική για τον πληθυσμό πολιορκία, να εξαναγκάσει σε φυγή το τάγμα των Ιπποτών.
Ομιλητής 1: Το Δεκέμβρη του 1522, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής θέλοντας να κατακτήσει όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, κατακτά και τη Ρόδο. Έτσι οι Ιππότες αναγκάζονται να φύγουν για την Κρήτη και από εκεί στη Μάλτα.
Δημοσιογράφος: Η οθωμανική κυριαρχία κράτησε ως το 1912. Τα ίχνη της, όμως, παραμένουν ανεξίτηλα μέχρι σήμερα. Το Τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και το Γενί Χαμάμ είναι μερικά από τα μνημεία που μαρτυρούν την επί τέσσερις αιώνες τουρκική κατοχή του νησιού. Αναλλοίωτα παραμένουν και τα στοιχεία της εβραϊκής παρουσίας στη Ρόδο. Περιορισμένοι στο ανατολικό κομμάτι της παλιάς πόλης οι Εβραίοι ασχολούνταν με το εμπόριο, την ιατρική και τις τέχνες.
Ομιλήτρια 1: Η εβραϊκή μειονότητα αποτέλεσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας από τα ελληνιστικά κιόλας χρόνια. Διατηρούσε δε πάντοτε τη δική της συναγωγή και μάλιστα η ροδίτικη συναγωγή που χρονολογείται στο δέκατο έκτο αιώνα, θεωρείται η παλαιότερη που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Η παλιά πόλη, όμως, δεν είναι μόνο ένας τόπος με μεγάλη ιστορία και σπουδαία αρχιτεκτονικά οικοδομήματα. Είναι και ένα μέρος με ολοζωντανό παρόν και έντονη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα. Σημείο συγκέντρωσης των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών, η πλατεία Ιπποκράτους.
Εσείς οι νέοι της Ρόδου έρχεστε εδώ στη μεσαιωνική πόλη, διασκεδάζετε εδώ;
Ομιλήτρια 2: Το κέντρο της διασκέδασης έχει πλέον μεταφερθεί στη μεσαιωνική πόλη, τα βράδια, ειδικά τα σαββατοκύριακα η πόλη σφύζει από ζωή. Βεβαίως και τις καθημερινές, βέβαια είμαστε νησί, ένα μικρό μέρος, δεν είναι το ίδιο όπως στην πρωτεύουσα αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί νεκρή πόλη ποτέ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Δημοσιογράφος: Πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού το μεσαιωνικό φεστιβάλ που, από το 2007 και κάθε Μάιο, αναβιώνει την ιστορία, τις παραδόσεις και τους θρύλους της μεσαιωνικής Ρόδου.
Ομιλήτρια 2: Τις μέρες του μεσαιωνικού φεστιβάλ η μεσαιωνική πόλη σφύζει από ζωή. Όσοι συμμετέχουν είναι ντυμένοι με μεσαιωνική ενδυμασία και τα σκηνικά είναι φτιαγμένα μόνο από τα κατάλληλα υλικά. Από ξύλο, από πηλό, από σίδερο. Και είναι μια μοναδική εκδήλωση σε όλη την Ελλάδα που αναφέρεται στη μεσαιωνική περίοδο, με ένα σκηνικό ιδανικό όπως αυτό της μεσαιωνικής μας πόλης.
Δημοσιογράφος: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO) η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου είναι ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά και πολιτιστικά σύνολα του κόσμου. Μια πέτρινη αγκαλιά που κρατά καλά φυλαγμένους τους αναρίθμητους θησαυρούς της.