Γραμματικές της νέας Ελληνικής 

Χρήστος Κλαίρης - Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Γραμματική της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική - Επικοινωνιακή. 

Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου & Αναστάσιος Τσαγγαλίδης 

Ειρήνη Μπέλλα: Βραδυνή, 12/4/05

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

«Μπορούμε να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο που φτιάχτηκε πριν από σαράντα χρόνια;» αναρωτήθηκαν οι καθηγητές Γλωσσολογίας Χρήστος Κλαίρης και Γεώργιος Μπαμπινιώτης, παρουσιάζοντας τη νέα Γραμματική τους, επισημαίνοντας της έλλειψη μιας σύγχρονης Γραμματικής της Νέας Ελληνικής που έχει τονιστεί και από πολλούς άλλους, ειδικά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ύστερα από 64 χρόνια και τη Γραμματική του Μ. Τριανταφυλλίδη, που ήταν άθλος για την εποχή της και εκδόθηκε το 1941, επιτακτική ήταν η ανάγκη για μια Γραμματική που θα έχει την πνοή του 21ου αιώνα. Έτσι, η έκδοση του τόμου «Γραμματική της Νέας Ελληνικής - Δομολειτουργική - Επικοινωνιακή» των Χρ. Κλαίρη και Γ. Μπαμπινιώτη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα είναι μια ιστορική στιγμή για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Οι συγγραφείς της Γραμματικής, ξεπερνώντας παλιότερες διαμάχες, δίνουν έμφαση στη χρήση που αποτελεί και την καρδιά της επικοινωνιακής μεθόδου καθώς και στο δυναμικό χαρακτήρα της γλώσσας, η οποία επιτρέπει επιλογές, ποικιλία, διαφοροποιήσεις και αξιοποίηση της πολυμορφίας της ελληνικής γλώσσας.

Δεν πρόκειται για μια ακόμη Γραμματική που θα προστεθεί στις υπάρχουσες, αλλά για μια άλλη σύλληψη κι έναν άλλο προβληματισμό στα θέματα της ανάλυσης της γλώσσας, που οδηγεί και σε μια διαφορετική διάρθρωση της γραμματικής. «Μια νέα πρόταση για την ανανέωση της διδασκαλίας της γλώσσας στο σχολείο», χαρακτήρισε τη νέα Γραμματική ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και κορυφαίος Έλληνας καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, που μαζί με τον καθηγητή Γενικής Γλωσσολογίας στη Σορβόννη Χρήστο Κλαίρη χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να την ολοκληρώσουν.

Ο τόμος της Γραμματικής, που αριθμεί 1164 σελίδες, συνδυάζει της γραμματική, το συντακτικό αλλά και τη χρήση, την επικοινωνιακή λειτουργία της γλώσσας. Όπως τόνισαν και οι δύο καθηγητές Γλωσσολογίας και συγγραφείς της Γραμματικής, το νέο που επιτυγχάνεται είναι να ανακαλύψει ο ομιλητής τη χρήση των μέσων που του δίνει η γλώσσα, που πολλές φορές το κάνει ασυνείδητα.

Με βοήθημα αυτή τη γραμματική ο καθηγητής, ο δάσκαλος, ο μαθητής αλλά και οι γονείς μπορούν να παράγουν αλλά και να προσλαμβάνουν ένα κείμενο με σημείο αναφοράς μια πιο συστηματοποιημένη γνώση και αξιοποίηση των μηχανισμών και των δυνατοτήτων της ελληνικής γλώσσας.

Στη μορφή που βρίσκεται η «Γραμματική της Νέας Ελληνικής» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σχολικό εγχειρίδιο, όπως εξήγησε ο κ. Μπαμπινιώτης, και συμπλήρωσε ότι το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι αυτό. Δηλαδή, η έκδοση της χωρίς την υπάρχουσα εκτενή περιγραφή της γλώσσας, σε ένα βιβλίο 200 σελίδων περίπου, ώστε να αποτελεί σχολικό εγχειρίδιο.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούν 2007, 13:45