"Institute of Educational Policy" Books
12.3.5 Τοπολογίες δικτύων
Αρτηρίας Οι υπολογιστές και τα περιφερειακά ενός δικτύου μπορούν να κατανεμηθούν και να συνδεθούν από φυσική άποψη με διαφορετικούς τρόπους, από τους οποίους ο καθένας ονομάζεται τοπολογία δικτύου (Network Topology). Οι τοπολογίες που διακρίνουμε σε δίκτυα είναι αυτή της Αρτηρίας, του Αστέρα και του Δακτυλίου.
Στην τοπολογία της Αρτηρίας - (Λεωφορειακής γραμμής ή Γραμμικού διαύλου -Bus Network), οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι πάνω σε μια κεντρική γραμμή την οποία και μοιράζονται, χωρίς να παίζει κάποιο ρόλο η φυσική τους θέση. Η τοπολογία αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε τοπικά δίκτυα.
Αστέρας Στην τοπολογία του Αστέρα (Star) οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι ακτινωτά με έναν κεντρικό (hub computer), στον οποίο όλοι έχουν μεμονωμένα προσπέλαση. Ο ρόλος του κεντρικού υπολογιστή είναι η λήψη των μηνυμάτων από τον εκάστοτε αποστολέα και η αναμετάδοσή τους στον αντίστοιχο παραλήπτη. Στην τοπολογία αυτή, εάν τεθεί εκτός λειτουργίας οποιοσδήποτε υπολογιστής (εκτός του κεντρικού), δεν δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στο υπόλοιπο δίκτυο, επειδή οι υπόλοιποι μπορούν να επικοινωνούν μέσω του κεντρικού. Αντίθετα, σε περίπτωση βλάβης του κεντρικού υπολογιστή το δίκτυο καταρρέει.
Ένα τέτοιο δίκτυο είναι κατάλληλο ιδιαίτερα για περιπτώσεις οργανισμών ή εταιρειών, όπου υποκαταστήματα επικοινωνούν με τα κεντρικά τους γραφεία. Το συναντάμε συνήθως σε συστήματα πολλών χρηστών και σπάνια σε μικροϋπολογιστές.
Δακτύλιος Τέλος, στην τοπολογία του Δακτυλίου (Ring), κάθε υπολογιστής συνδέεται με δύο γειτονικούς του, έτσι που όλοι μαζί να σχηματίζουν βρόχο. Το κάθε μήνυμα ταξιδεύει από τον κάθε κόμβο στον διπλανό τους (προς μία κατεύθυνση) μέχρι να φθάσει στον προορισμό του. Η τοπολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε τοπικά αλλά και σε ευρείας περιοχής δίκτυα.
Πολύ συχνά συναντάται η υβριδική τοπολογία, όπου συνυπάρχουν περισσότεροι τύποι τοπολογιών.