Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

12.3.4 Σύνδεση υπολογιστών και περιφερειακών σε δίκτυο

Τα δίκτυα διακρίνονται, ανάλογα με την περιοχή στην οποία εκτείνονται και τον τρόπο χρήσης τους, σε τοπικά και ευρείας περιοχής.

Τοπικά δίκτυα Τα τοπικά δίκτυα (Local Area Networks - LAN) είναι εκείνα στα οποία οι διασυνδεδεμένοι υπολογιστές εκτείνονται σε μικρή έκταση προσφέροντας υψηλές ταχύτητες μετάδοσης και λήψης δεδομένων και εξυπηρετώντας τις ανάγκες συγκεκριμένης ομάδας χρηστών. Παραδείγματα χρήσης τοπικού δικτύου μπορούν να βρεθούν σε κτήρια οργανισμών, σχολείων, επιχειρήσεων, κλπ. Σ' ένα τοπικό δίκτυο οι υπολογιστές συνδέονται συνήθως ενσύρματα και σε ποικίλες διατάξεις, σε ομότιμο ή δίκτυο με εξυπηρετητή.

Υπολογιστές και περιφερειακά σε τοπικό δίκτυο

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Όταν ένα δίκτυο καλύπτει ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, χώρες και ηπείρους καλείται δίκτυο ευρείας περιοχής (Wide Area Network - WAN). Ένα δίκτυο ευρείας περιοχής μπορεί να αποτελείται από υπολογιστές διαφόρων τύπων αλλά και από άλλα δίκτυα τοπικά ή και ευρείας περιοχής, ενώ για τη μετάδοση των σημάτων χρησιμοποιείται συχνά το τηλεφωνικό δίκτυο και η ασύρματη επικοινωνία. Σ' αυτό το είδος δικτύου ανήκει το Διαδίκτυο και τα δίκτυα πολλών μεγάλων εταιρειών και οργανισμών που εκτείνονται σε πολλές πόλεις και χώρες, συνδέοντας τα παραρτήματά τους.

Μία τρίτη ενδιάμεση κατηγορία είναι τα Μητροπολιτικά δίκτυα (Metropolitan Area Networks - MAN). Εκτείνονται στα όρια μιας πόλεως και καλύπτουν αποστάσεις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, με υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης από τα WAN αλλά μικρότερους από τα LAN.