"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( οι... κόντρες της νέας υόρκης :: 22-01-2003) 

Οι… κόντρες της Νέας Υόρκης

Όταν στα πλατό γυρίζονταν οι "Συμμορίες της Νέας Υόρκης", πίσω από τις κάμερες διαδραματίζονταν σκηνές απείρου κάλλους με τις… συμμορίες του Λος Άντζελες! Ανάμεσα στον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε και τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ

Ο Μάρτιν Σκορσέζε καθοδηγεί τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στα γυρίσματα της ταινίας "Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης". Γυρίσματα που "χρωματίστηκαν" από τις κόντρες του διάσημου σκηνοθέτη με τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν

Κάθε νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε προκαλεί τουλάχιστον συζήτηση. Πόσο μάλλον η νεόκοπη "Συμμορίες της Νέας Υόρκης", που μας μεταφέρει στο Μανχάταν του 19ου αιώνα και στις μάχες Ιρλανδών με τους ντόπιους -με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Κάμερον Ντίαζ.

Στις "Συμμορίες", όμως, εκτός από την ιστορία των ηρώων της μεγάλης οθόνης στα παρασκήνια εκτυλίχθηκε και μία άλλη, παράλληλη κι αθέατη, με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον (βραβευμένο πλέον με Χρυσή Σφαίρα) σκηνοθέτη και τον παραγωγό της, Χάρβεϊ Γουάινστιν. Μια ιστορία που θυμίζει και κάτι από το… γεφύρι της Άρτας, μια και η ταινία, με κόστος πάνω από 100 εκατ. ευρώ, χρειάστηκε τρία χρόνια για να γυριστεί!

Τα προβλήματα ήταν ουκ ολίγα. Προβλήματα με τον προϋπολογισμό, προβλήματα με το σενάριο, προβλήματα με το μοντάρισμα της ταινίας, προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα. Πάνω από όλα όμως ήταν το πρόβλημα που ενέσκηψε με τον παραγωγό, το μεγάλο αφεντικό του κινηματογραφικού κολοσσού Miramax, Χάρβεϊ Γουάινστιν, που αποφάσισε να… φυτρώσει εκεί που δεν τον σπέρνουν. Γιατί ο ευτραφής Γουάινστιν, με το πούρο στο στόμα, άρχισε να έχει άποψη επί παντός επιστητού σαν… "ειδικός".

Στο Χόλιγουντ η εριστική συμπεριφορά του έτυχε της δέουσας δημοσιότητας με συνέπεια Γουάινστιν και Σκορσέζε να εκδώσουν, για του κόσμου τα μάτια, κοινή ανακοίνωση που… έσταζε μέλι, κάνοντας λόγο για την "καταπληκτική συνεργασία" τους. Ουδείς όμως το "αγόρασε", καθώς ούτε και οι ίδιοι το πίστευαν. "Μπορεί να είμαι κακό παιδί αλλά με τον Μάρτιν ήμουν καλός", είπε ο Γουάινστιν. Για να τα… γυρίσει, συμπληρώνοντας με νόημα: "Ο Μάρτιν προσπαθεί εδώ και δύο δεκαετίες να κάνει την συγκεκριμένη ταινία".

"Ήταν πολύ φορτικός ο Χάρβεϊ. Καταπιεστικός θα έλεγα", ήρθε ατάκα η απάντηση από τον Μάρτιν Σκορσέζε. "Ο Γουάινστιν είναι ένας μόνιμα εκνευρισμένος 50άρης, με σφιγμένες γροθιές, που κουνά επιδεικτικά το δάχτυλο, εκσφενδονίζει τασάκια, "κολλά" τη μούρη του στο πρόσωπο του άλλου", σύμφωνα με τον συγγραφέα- σεναριογράφο Κεν Αουλέτα. Οι φίλοι του αφεντικού της Miramax λένε πως η κυκλοθυμική συμπεριφορά του είναι στοιχείο του ιδιοφυούς χαρακτήρα του. Οι εχθροί του, από την άλλη πλευρά, λένε πως με την επιτυχία έγινε περισσότερο αγενής και έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Τα φίδια έζωσαν τον Γουάινστιν από τη στιγμή που οι "Συμμορίες" των 100 εκατ. δολαρίων απέσπασαν ανάμεικτες κριτικές και από κάποιους θεωρήθηκε πως δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Κάτι που κατά το αφεντικό της δεν ταιριάζει στην Miramax, που έχει στο ενεργητικό της μια σειρά επιτυχιών όπως "Ο Άγγλος ασθενής", "Pulp fiction", "Ερωτευμένος Σαίξπηρ".

Αντίστροφη μέτρηση

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν (φωτό) δεν έχει καμία όρεξη να δει τις "Συμμορίες" να ναυαγούν στα ταμεία -κάτι που όμως δεν δείχνουν οι μέχρι τώρα εισπράξεις των 55 εκατ. δολαρίων, στις Ηνωμένες Πολιτείες (όπου ήδη προβάλλεται) και των 9,5 εκατ. δολαρίων του πρώτου τριημέρου. Όμως φαίνεται πως εδώ το παράκανε. Κι αν κάποτε στα γεύματα εργασίας η "προκλητική αγένεια" που του καταλογίζουν προκαλούσε χαμόγελα, τώρα δεν προκαλεί ούτε καν θυμηδία. Στέλεχος του Χόλιγουντ έλεγε μάλιστα πως "έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν" και ότι όλοι ανυπομονούν να δουν την πτώση ή και το "τέλος" του στην κινηματογραφική πιάτσα…

INFO

Οι "Συμμορίες της Νέας Υόρκης" θα προβάλλονται στις ελληνικές αίθουσες από την Παρασκευή.