Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( είστε ευτυχισμένοι; ψηφίστε τον! :: 28-01-2003) 

Είστε ευτυχισμένοι; Ψηφίστε τον!

Όποιος πιστεύει ότι στη δεύτερη θητεία του ο Σαρόν θα είναι διαφορετικός, κάνει λάθος

Η ώρα μηδέν έφτασε. Οι κάλπες ανοίγουν. Κάποιοι από τους Ισραηλινούς ψηφοφόρους, ωστόσο, παραμένουν μπερδεμένοι και αναποφάσιστοι. Σπεύδω να τους δώσω μια τελευταία συμβουλή: "Αν είστε ευτυχείς και το γνωρίζετε, ψηφίστε Σαρόν".

Είναι χαριτωμένος. Έχει αίσθηση του χιούμορ. Ακτινοβολεί αυτοπεποίθηση.

Διοικεί την κυβέρνησή του με σιδερένια πυγμή. Επισκέπτεται τους τραυματίες.

Πηγαίνει στους γάμους και στις κηδείες. Ένας αληθινός βασιλεύς του Ισραήλ.

Αν είστε, λοιπόν, ευτυχείς με τα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του, αν η ποιότητα της ζωής σας έχει βελτιωθεί, κάντε το. Ψηφίστε Σαρόν. Για χάρη των παιδιών σας, που θα σκοτωθούν καθώς φρουρούν φυλάκια και οικισμούς χωρίς λόγο ύπαρξης, πολιτικό ή στρατιωτικό.

Αν θέλετε έναν πρωθυπουργό που μιλά για ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά σιγά-σιγά το καταλαμβάνει· αν θέλετε να ξέρετε τι απέγιναν εκείνες οι επώδυνες παραχωρήσεις, από τις οποίες απομένει μόνο ο πόνος της απώλειας και ο φόβος της επόμενης επίθεσης· αν νιώθετε ότι έπειτα από τον θάνατο 700 Ισραηλινών, η ζωή σας έχει βελτιωθεί αισθητά, τότε ο Σαρόν είναι ο άνθρωπός σας.

Μεγαλύτερη φτώχεια

Αν πιστεύετε ότι η κατάσταση θα αλλάξει το 2003, έχετε δίκιο. Η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της ασφάλειας. Ο αριθμός των ανέργων, των φτωχών και των πεινασμένων θα αυξηθεί. Ο παγκόσμιος εξοστρακισμός, η κατακραυγή, ο αντισημιτισμός θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Όποιος πιστεύει ότι στη δεύτερη θητεία του ο Σαρόν θα είναι διαφορετικός, διότι θέλει να μείνει στην Ιστορία ως κάποιος που υπέγραψε μια συμφωνία με παραχωρήσεις α λα Μπεγκίν, κάνει λάθος. Κατά την πρώτη του θητεία, είχε τόσο ισχύ όσο και ελευθερία δράσης. Με τους Εργατικούς εντός και την άκρα Δεξιά εκτός, μπορούσε πραγματικά να έχει γράψει ιστορία. Στην επόμενη κυβέρνησή του, με έναν απόλυτα δεξιό συνασπισμό, με ένα υπερμέγεθες Λικούντ και το "τοπ 10" των Ισραηλινών φανατικών, δεν θα μπορούσε να το κάνει ακόμα κι αν το επιθυμούσε. Είναι αλήθεια πως οι Παλαιστίνιοι έχουν δημιουργήσει, με τη βία τους, μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει κανείς να συνομιλήσεις. Αυτούς βαρύνει η ευθύνη για την ενδυνάμωση του Λικούντ. Ο Σαρόν, όμως, έχει υιοθετήσει τη μακιαβελική αρχή: βρες έναν εχθρό και τροφοδότησε το μίσος του προκειμένου να επιβιώσεις.

Επιμένει σε μια πολιτική ωμής βίας, δεν δίνει ποτέ στην άλλη πλευρά μια ελπίδα, δεν κάνει το παραμικρό για να οικοδομήσει μια γέφυρα διαλόγου.

Η χρονιά αυτή, μια χρονιά πολέμου στο Ιράκ, θα είναι κρίσιμη για ολόκληρη την περιοχή. Ο Σαρόν θα αναγκαστεί να υποκύψει στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έχει υποσχεθεί στους Άραβες συμμάχους της μια συμφωνία. Ο Σαρόν, το "φιλαράκι" του Μπους, ποντάρει στο ότι σε μια χρονιά εκλογών ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα τον στριμώξει πολύ. Κάνει όμως και πάλι λάθος. Ο Μπους δεν είναι προβλέψιμος, ούτε και τόσο καλός. Αλίμονό μας αν μας επιβάλει κάποια συμφωνία. Οπότε, καλοί μου ψηφοφόροι, ψηφίστε Σαρόν.

Άμραμ Μίτζνα. Ο ηγέτης των Εργατικών δεν φαίνεται να έχει όμως καμία πιθανότητα να νικήσει σήμερα τον Σαρόν

Οι Εργατικοί θα επιστρέψουν μια μέρα στην εξουσία - εφόσον ανασυνταχθούν. Ο αυτοκαταστροφικός μηχανισμός του Σαρόν δεν αποτυγχάνει ποτέ.

Με σύμμαχο την οργή για τις επιθέσεις

Τη Χάϊφα, την πόλη όπου υπηρετεί ως δήμαρχος ο ηγέτης των Εργατικών, Άμραμ Μίτζνα, επέλεξε επιδεικτικά ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν για την τελευταία προεκλογική του εμφάνιση. Και ήταν τόση η βεβαιότητά του - την στηρίζουν οι δημοσκοπήσεις - για τη νίκη του κόμματός του στις σημερινές εκλογές, που φέρεται να έχει συντάξει από ημέρες τον νικητήριο λόγο του. Με σύμμαχο την οργή των Ισραηλινών ψηφοφόρων για τις παλαιστινιακές επιθέσεις και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή νέων, το Λικούντ αναμένεται να κερδίσει σήμερα τις 32 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ. Όπως επισημαίνουν ωστόσο οι αναλυτές, οι εκλογές στο Ισραήλ δεν τελειώνουν ποτέ μόλις κλείσουν οι κάλπες. Το σύστημα της αναλογικής εκπροσώπησης, το πλήθος των κομμάτων, το χαμηλό απαιτούμενο όριο για την εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο επιβάλλουν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού - οι οποίες διεξάγονται με την "ευθύτητα" μιας παρτίδας πόκερ.

Συνασπισμός

Λογικά, ο Σαρόν θα μπορέσει να σχηματίσει έναν περιορισμένο κυβερνητικό συνασπισμό δεξιών, υπερεθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων. Θα προτιμούσε, βέβαια, όπως πολλοί ακόμη εντός και εκτός Ισραήλ, έναν συνασπισμό με τους Εργατικούς και το κεντρώο Σινουί. Αλλά ο Μίτζνα έχει αποκλείσει, δημοσίως τουλάχιστον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ το Σινουί αρνείται να συνασπιστεί με θρησκευτικά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, ο ηγέτης του Λικούντ έχει ήδη βέβαιη μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία. Μιλώντας χθες από το Νταβός, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε πως οι Ισραηλινοί επιθυμούν έναν ηγέτη ο οποίος θα τους εξασφαλίσει ασφάλεια και ειρήνη ταυτόχρονα. "Το κατά πόσο ο Σαρόν θα είναι καλός ή κακός για την ειρήνη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του", πρόσθεσε.