Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - σώζοντας την αμερική :: 19-03-2003) 

ΓΝΩΜΗ Σώζοντας την Αμερική

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ

Λίγες ώρες πριν από τον πόλεμο, καλούμε τους στρατηγικούς αναλυτές να προδιαγράψουν τα επερχόμενα. Το πώς παίρνει προβάδισμα απέναντι στο γιατί. Ο πόλεμος, όπως και αν εξελιχθεί, παραμένει ανεπαρκώς αιτιολογημένος. Ο έλεγχος των πετρελαίων, η εδραίωση της παγκόσμιας επικυριαρχίας, η εγκαθίδρυση μιας νέας διεθνούς τάξης συμπεριλαμβάνονται περισσότερο ή λιγότερο στις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της υπερδύναμης. Αλλά η νομιμοποιητική βάση αυτής της πολιτικής στην αμερικανική κοινή γνώμη βρίσκεται κυρίως στην άρση της αντίθεσης ανάμεσα στο αίσθημα του φόβου και στην αίσθηση της ισχύος.

Το «σύνδρομο της 11ης Σεπτεμβρίου» πρέπει να κατανοηθεί σε συνάρτηση με την αντίληψη του μέσου Αμερικανού για τον κόσμο. Η αντίληψη αυτή θέλει τα όρια του κόσμου να συμπίπτουν με τα όρια της χώρας. Έξω από την Αμερική υπάρχει κάτι το απροσδιόριστο, ελάχιστα γνωστό και ενδιαφέρον.

Η αντίληψη αυτή έβρισκε πάντα την έκφρασή της σε μία κατά περιόδους ισχυρή τάση της αμερικανικής πολιτικής, αντίρροπη προς τον επεμβατισμό και η οποία σήμερα ελάχιστα αναφέρεται από τους αναλυτές: τον απομονωτισμό. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 έγινε μια εισβολή στον στεγανό αμερικανικό κόσμο, συνέβη δηλαδή το αδιανόητο. Το αίσθημα του φόβου, που γέννησε το βίαιο αυτό πλήγμα κλονίζοντας την αμερικανική κοσμοαντίληψη, βρέθηκε σε δραματική αναντιστοιχία με την αίσθηση της ισχύος της χώρας ακριβώς στον τομέα της βίας.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθήσαμε την επικοινωνιακή αυτοαποθέωση της συντριπτικής στρατιωτικής υπεροπλίας της Αμερικής. Πέρα από τις ηθικολογικές εκλογικεύσεις, ο πρόεδρος Μπους με το διάγγελμά του υποσχέθηκε στους Αμερικανούς να άρει αυτή την αντίφαση, να αποκαταστήσει το αίσθημα ότι η χώρα τους είναι αρκετά ισχυρή ώστε οι πολίτες της, στη συνείδησή τους, να εξακολουθήσουν να αγνοούν τον έξω κόσμο. Ακόμα κι αν γι' αυτό χρειαστεί η κυβέρνησή τους να καταστρέψει ένα μέρος του και να αναδιατάξει το υπόλοιπο.