Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ημερολογιο - τα σύνορα... :: 19-03-2003) 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Τα σύνορα…

ΤΑΚΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ

Σύνορα σαφή και ευδιάκριτα έχτισε από χθες η υπεράσπιση, δείχνοντας έτσι τη γραμμή που θα ακολουθήσει στην εξέταση μαρτύρων.

Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις διαφορετικές πολιτικές, ανάλογα με τον μάρτυρα.

Όπως φάνηκε, η υπεράσπιση θα είναι επιθετική σε μάρτυρες που εμφανίζονται σίγουροι για ό,τι είδαν 15 και 20 χρόνια πριν, θα είναι ανεκτική σε μάρτυρες που διαβεβαιώνουν ότι έχουν περισσότερες επιφυλάξεις παρά βεβαιότητα και τέλος θα είναι σιωπηλή απέναντι στους μάρτυρες κατηγορίας - θύματα τής 17Ν.

Τα ίδια σύνορα φαίνεται ότι θα ισχύσουν και στους κατηγορουμένους (και δη στους ομιλητικότερους, Δ. Κουφοντίνα και Σ. Ξηρό), αν και εδώ δεν αποκλείονται κάποιες διαφοροποιήσεις, όπως λέγεται, απέναντι σε μάρτυρες με ηχηρά πολιτικά ονόματα.

Με λίγα λόγια υπεράσπιση και κατηγορούμενοι θα φροντίσουν να παραμείνουν στο βήμα το δυνατόν λιγότερο χρόνο οι συγγενείς και θύματα της οργάνωσης, αφού οι ερωτήσεις - καταγγελίες τους δεν μπορούν να απαντηθούν. Αυτό τον διάλογο δεν τον θέλουν.

Παράλληλα, η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί μαρτυρίες σαν τις χθεσινές, όπου οι αυτόπτες αναγνώρισαν μεν κατηγορούμενο αλλά σε άλλο ρόλο από αυτόν που του αποδίδεται στο κατηγορητήριο. Και επειδή συγκεκριμένες κατηγορίες έχουν καταλογιστεί από ομολογίες, η υπεράσπιση θα επαναφέρει το αίτημα να κληθούν ως μάρτυρες ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και γιατροί. Αν και ελάχιστοι πίστεψαν στα περί βασανιστηρίων, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλά άλλα περιθώρια υπεράσπισης.