Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( δρόμοι :: 19-03-2003) 

Δρόμοι

Σε μια συνεδρίαση…

… σχεδιασμού στη Σαουδική Αραβία, λίγο μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, ο στρατηγός Τσαρλς Χόρνερ, που διοικούσε τότε όλες τις μοίρες της αμερικανικής αεροπορίας στην περιοχή, στράφηκε προς τον στρατηγό Τζον Γέοσοκ, τον συνάδελφό του στον στρατό, και τον ρώτησε τι είδους προστασία μπορούσε να παράσχει ο στρατός στις βάσεις της αεροπορίας στην περιοχή. Ο στρατηγός Γέοσοκ έψαξε τότε τις τσέπες της στολής του και έβγαλε ένα σουγιαδάκι. Με λιγοστές δυνάμεις στην περιοχή, και το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων χιλιάδες μίλια μακριά, οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις ελάχιστα μπορούσαν να προσφέρουν στην αεροπορία ή στους Σαουδάραβες συμμάχους τους. Χρειάστηκαν πέντε μήνες για να μπορέσει ο αμερικανικός στρατός να αναπτύξει όλες τις βαριές μεραρχίες που χρειάζονταν για την εκδίωξη του Ιράκ από το Κουβέιτ.

Αυτό…

… ήταν το σημαντικότερο μάθημα από την Καταιγίδα της Ερήμου: ο αμερικανικός στρατός, που προετοιμαζόταν για δεκαετίες για ένα χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, ήταν βαρύς και δυσκίνητος και δεν μπορούσε να μετακινηθεί εύκολα στα νέα, «καυτά» σημεία του πλανήτη. Η πρόσφατη προσπάθεια να κινητοποιηθεί η μισή από τη δύναμη που είχε χρησιμοποιηθεί τότε δείχνει ότι ο αμερικανικός στρατός έχει πάρει ορισμένα μαθήματα. Ακόμη και ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, όμως, παραδέχονται ότι ο στρατός χρειάζεται ακόμη πολύ χρόνο για να μετακινείται από τις βάσεις του.

Πράγματι…

… τρεις μήνες μετά την πρώτη εντολή του Ντόναλντ Ράμσφελντ, μόνο μία βαριά μεραρχία του στρατού, η 3η μεραρχία πεζικού που εδρεύει στο Φορτ Στιούαρτ της Τζόρτζια, έχει ολοκληρώσει τη μεταφορά της στο Κουβέιτ. Από τους 225.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στον Κόλπο, οι μισοί είναι προσωπικό του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Ο αριθμός των στρατιωτών και των πεζοναυτών δεν υπερβαίνει τις 120.000. Αν η χερσαία επίθεση αρχίσει τις επόμενες ημέρες, θα περιλαμβάνει την 3η μεραρχία πεζικού, την 101η αεροκίνητη, 50.000 πεζοναύτες και 26.000 Βρετανούς στρατιώτες από την 1η τεθωρακισμένη μεραρχία. Με άλλα λόγια, η δύναμη θα είναι πολύ μικρότερη από τις 4 με 5 μεραρχίες που είχε ζητήσει ο στρατηγός Τόμι Φρανκς.

Σύμφωνα…

… με τους ειδικούς, ο κυριότερος λόγος της ανικανότητας των Αμερικανών να μεταφέρουν τις αναγκαίες δυνάμεις είναι πολιτικός. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η Τουρκία, η οποία έχει εμποδίσει μέχρι τώρα τις ΗΠΑ να στείλουν από το τουρκικό έδαφος στο Βόρειο Ιράκ την 4η μεραρχία πεζικού (αποτελούμενη από 62.000 στρατιώτες). Παράλληλα, τα αντιαμερικανικά αισθήματα της Αυστρίας οδήγησαν τη Βιέννη να εμποδίσει τη μεταφορά αμερικανικού εξοπλισμού από τη Βιέννη σε ιταλικά λιμάνια. Το Πεντάγωνο αναγκάστηκε έτσι να στείλει τον εξοπλισμό με το τρένο μέσα από τρεις ή τέσσερις χώρες. Και αυτό καθυστέρησε την αποστολή μιας τρίτης βαριάς μεραρχίας στον Κόλπο.