Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( θα προχωρήσει η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο :: 23-01-2003) 

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

Θα προχωρήσει η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο

Μερική απασχόληση, παρά τις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο, όπως επανέλαβε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης κατά την παρουσίαση του μητρώου εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Με τροπολογία που θα κατατεθεί τους επόμενους μήνες θα απελευθερωθούν εξάλλου οι προσλήψεις διοικητικού και οικονομικού προσωπικού στους δήμους, ενώ ο υπουργός προχωρεί και στην άρση της απαγόρευσης μετατάξεων και αποσπάσεων από την κεντρική διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση που ισχύει από το 1994.

Προνομιακό χώρο εφαρμογής του συστήματος μερικής απασχόλησης χαρακτήρισε ο Κ. Σκανδαλίδης την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και θέσεις του ευρύτερου κοινωνικού τομέα. Ήδη, η εισήγηση του κ. Σκανδαλίδη για την υλοποίηση του συστήματος έχει πάρει τον δρόμο για το γραφείο του Πρωθυπουργού και προβλέπει τετράωρη απασχόληση, με συμβάσεις που δεν θα υπερβαίνουν τα δύο έτη και προσλήψεις που θα γίνουν με κριτήρια του ΑΣΕΠ. Όπως επανέλαβε ο υπουργός, οι θέσεις μερικής απασχόλησης δεν θα πλήξουν τις μόνιμες θέσεις του Δημοσίου, καθώς "θα είναι πλέον των θέσεων πλήρους απασχόλησης". Η δέσμευση, ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί την ΑΔΕΔΥ, που αντιδρά και υποστηρίζει πως η μερική απασχόληση δεν θα λύσει, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

Στους δήμους

Χωρίς την έγκριση της τριμελούς εξ υπουργών επιτροπής θα γίνονται εν τω μεταξύ όλες οι προσλήψεις στους δήμους, βάσει τροπολογίας που θα ενταχθεί στο νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης. Εφόσον οι προϋπολογισμοί των δήμων "αντέχουν" νέες θέσεις, θα χρειάζεται πλέον μόνον απόφαση έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκανδαλίδης απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα στην Αυτοδιοίκηση. Η άνευ όρων κινητικότητα αναμένεται να βρει εφαρμογή κατ' αρχήν σε ανώτατα στελέχη, όπου γενικοί διευθυντές υπουργείων θα μπορούν να συνεχίσουν την καριέρα τους σε δήμους ή νομαρχίες αφού κριθούν από ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο με ανοικτό διαγωνισμό.

Βάσει του μητρώου εργαζομένων στους δήμους, που συνέταξε η ΕΕΤΑΑ, προκύπτει εξάλλου έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών. Παρά την αύξηση, που παρατηρείται σε πτυχιούχους - 20% το 2002 έναντι 7% το 1995 - η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων είναι υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μόλις 0,7% των εργαζομένων διαθέτει κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο, στην πλειοψηφία τους είναι μεσήλικοι ενώ τα 2/3 είναι άνδρες.