Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σάλος από τις συνεντεύξεις :: 24-01-2003) 

Σάλος από τις συνεντεύξεις

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει αλληλοϋποστήριξη Κληρίδη - Ντενκτάς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Δύο συνεντεύξεις, μία του Προέδρου Κληρίδη και μία του Ραούφ Ντενκτάς, άναψαν φωτιές στο προεκλογικό σκηνικό της Κύπρου.

Οι δύο ηγέτες φαίνεται να προτιμούν ο ένας τον άλλον για τις διαπραγματεύσεις

Κληρίδης και Ντενκτάς φαίνεται να προτιμούν ο ένας τον άλλον στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Ντενκτάς μάλιστα χαρακτήρισε "ακραίο ΕΟΚΑτζή" τον κ. Τ. Παπαδόπουλο που προηγείται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Αυτό οδήγησε την αντιπολίτευση σε υπονοούμενα του τύπου "ο ένας δίνει πάσα στον άλλον". Ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά τον πολιτικό σάλο που δημιουργήθηκε από τη συνέντευξή του στη "Χουριέτ" έλυσε τη σιωπή του και διευκρίνισε πως αυτό που είπε είναι ότι "δεν είναι ορθό στη μέση μιας διαπραγμάτευσης να αλλάξει η ομάδα των διαπραγματευτών".

Και ο λόγος, είπε, είναι πως μπορεί "αντί να πάμε μπροστά για να λύσουμε το Κυπριακό, να πάμε πίσω", αφού "ο νέος διαπραγματευτής μπορεί να έχει τελείως διαφορετικές απόψεις και να αρχίσουμε από το άλφα για να φτάσουμε κοντά στο ωμέγα".

"Ο κ. Ντενκτάς εφόσον παραμένει διαπραγματευτής δεν έχω εγώ το δικαίωμα να πω ότι πρέπει να φύγει", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας πως αυτό το δικαίωμα το έχει η δική του πλευρά. Εάν η τουρκική πλευρά αποφασίσει να τον αλλάξει, "ευχαρίστως θα δεχθούμε την αλλαγή", είπε ο κ. Κληρίδης.

Στη δική του συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε στη "Χουριέτ" 24 ώρες ύστερα από εκείνη του κ. Κληρίδη, ο Ντενκτάς είπε ότι επιθυμεί να επανεκλεγεί ο Γλαύκος Κληρίδης και πρόσθεσε ότι "ο σημαντικότερος αντίπαλος του Κληρίδη είναι ο Τάσος Παπαδόπουλος, που είναι φανατικός υποστηρικτής της ΕΟΚΑ. Κατηγόρησε ακόμα τον κ. Παπαδόπουλο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του Σλ. Μιλόσεβιτς. Όταν ρωτήθηκε για το σημείο αυτό της συνέντευξης Ντενκτάς, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο κατοχικός ηγέτης θα έκανε μεγάλο λάθος αν έλεγε ότι δεν διαπραγματεύεται μαζί του γιατί δεν μπορεί να επιβάλει ποιος θα είναι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Προεκλογική σύγκρουση

Οι δύο συνεντεύξεις Κληρίδη - Ντενκτάς προκάλεσαν τρικυμία στο προεκλογικό σκηνικό. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε για ένα "πάρε - δώσε μεταξύ του κ. Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς" το οποίο, όπως είπε, "εκπλήττει", αφού "ο κ. Κληρίδης ζητά όπως παραμείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ως διαπραγματευτής αλλά και ο κ. Ντενκτάς επιθυμεί όπως παραμείνει ο κ. Κληρίδης".

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε: "Και ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την προτίμησή του προς τον κ. Ντενκτάς. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αναγνωρίζουν ότι η εκλογή του ηγέτη της κάθε κοινότητας είναι ευθύνη και δικαίωμα της κάθε κοινότητας και δεν μπορεί η μία να υποβάλει στην άλλη ποιος θα είναι ο συνομιλητής".

Και κατά της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας

Ο Ντενκτάς έριξε και το γάντι στη νέα πολιτική ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εκείνος που άλλαξε πολιτική στο Κυπριακό αλλά ο κ. Ερντογάν, ο οποίος, όπως είπε, σταδιακά προσαρμόστηκε ώστε να μην υπάρχει τώρα διαφορά μεταξύ τους.

Η δήλωση του Ερντογάν, ότι "εδώ και 40 χρόνια η πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο είναι λάθος", άλλαξε σιγά σιγά είπε ο Ντενκτάς. "Τώρα πια δεν βλέπω καμία διαφορά μεταξύ μας". Και εξήγησε: "Έστειλα μια επιστολή προς τον Ερντογάν. Του εξήγησα τις αιτίες της μη λύσης του προβλήματος επί 40 χρόνια.

Το πρόβλημα αρχίζει με την κατάχρηση του τίτλου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Ελληνοκυπρίους. Όσο ο τίτλος αυτός ανήκει σε αυτούς, δεν θα ευθυγραμμιστούν", είπε ακόμα ο Ντενκτάς. Στην Αγκυρα αυτός που σήκωσε το γάντι που έριξε ο Ντενκτάς ήταν ο πρωθυπουργός κ. Γκιούλ. Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό είναι διαφορετική από τη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων, επέμεινε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Μιλώντας σε επίσημο γεύμα της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι "η στάση της κυβέρνησης είναι ότι η μη επίλυση δεν αποτελεί λύση" και υπενθύμισε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις ακολουθούσαν διαφορετική πολιτική. "Ελπίζω ότι το θέμα αυτό θα λυθεί με έναν ικανοποιητικό τρόπο την 28η Φεβρουαρίου. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες αλλά και η άλλη πλευρά πρέπει να καταβάλλει τις ίδιες προσπάθειες", κατέληξε ό Τούρκος πρωθυπουργός.